Ha megtudnátok, hogy van német, szlovák, vagy zsidó felmenőtök, kevésbé éreznétek magatokat magyarnak?
Van német és szerb felmenőm, most akkor mi van? Nincs ráírva az arcomra.
Ettől semmivel sem vagyok kevésbé magyar, a tatárjárástól kezdve az árpád-kori "magyarság" gyakorlatilag nem létezik. Ettől függetlenül magyar az anyanyelvem, magyar az állampolgárságom, itt nőttem fel, ez a szűkebb-tágabb szociális környezet határoz meg engem.
Bennem rengeteg német vér van, sváb vagyok anyai és apai ágon is. Apai ágon olyannyira, hogy az üknagyanyám nem is tudott magyarul, a dédim már megtanult, de még a nagymamám is tökéletesen tud németül, mert otthon úgy beszéltek mikor gyerek volt a nagymama miatt. Anyai ágon a dédim 5 éve halt meg, ő még folyékonyan nyomta a svábot, mondjuk a gyerekei már nem tanultak meg tőle.
Hát, mit mondjak... én magyarnak érzem magam, németnek nagyon nem, hiába tudom, hogy rengeteg német felmenőm van, és nem is olyan régi felmenők. Én itt születtem, magyar állampolgár vagyok, a magyar az anyanyelvem, németül pedig csak az iskolában tanultam meg, egy középfokú nyelvvizsgáig vittem a dolgot, tovább nem is érdekelt (10 éve nyelvvizsgáztam, azóta már igencsak megkopott ez a tudás is). Németországban jártam ugyan, de csak pár napokat, sokszor csak átutazóban. A németek mentalitása is távol áll tőlem. Semmilyen szinten nem érzem magam németnek, nem azért, mert bajom van velük, hanem mert magyarul beszélek, magyar állampolgár vagyok és Magyarországon élek, ahogy generációk óta a családom is.
én magyarnak vallom magam. ezt a nyelvet beszélem ide születtem. hozzátenném nem egyszerű a családom ami a felmenőket illeti. egyik ágról pl volt nagyon régen valami keveredés ott az egyik nő igazi jós cigány asszony volt. tehát akármennyire is hígult a vér bennem is meg van(amúgy anyámon a testvéremen és az anyai nagyapámon látszik ők barna hajú barnaszeműek én nekem annyira fehér a bőröm, hogy attól már csak a fal fehérebb).
másrészt elég ritka német zsidó hangzású a vezetéknevem. emiatt abban se kételkedek, hogy apai ágról van-e zsidó felmenő, habár nem tudunk róla(amúgy nem is ismerem azt az ágat, csak akik élőek és találkoztam is).
sőt, ha úgy vesszük, hogy apai nagymamám a jelenlegi szlovákia területén élt és még mindig vannak ott rokonaink akkor még bennem is van szlovák vér.
egy pár éve szoktam azzal viccelődni, hogy én zsidó-cigány vagyok. aztán amilyen az én szerencsém a végén tényleg kiderül, hogy zsidó-cigány vagyok, csak nem látszik rajtam, mert nem olyan környezetben nevelkedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!