A Zavadovics vezetéknév milyen eredetű?
Mivel Latin betűs a kérdés én cirillel válaszolok: van ilyen nevű ukrán író nevezetesen: Завадович Роман Михайлович
ukrá író aki az uktajnai Plisnyany-ban , Roman néven a Zavadovych tanári család sarjaként.születettés nevelkedett, majd1985-be Chichago-ban hunyt el Élete során több álnéven is írt.
De van olyan forrás is, hogy a Зава szó mongol eredetű .
Például Зава Дамдин: Түүвэр зохиол: Zavaa Damdin: Irodalmi gyűjtemény c. írása.Ha ukránból vezetjük le zavo: növény. "zavadovics "o: a át hangzás után: Növényi- család név is lehetne.
Azonban van egy ukrán település, (kisfalu) neve: Závada / Завадов Lvov/Lemberg megye.
Olyan név , mint nálunk a Pécsi, Váci, családnevek Ő "Závadai"-ukránul: Завадов..
AZ utolsó válaszoló teljesen korrekt választ adott!!!!!
Szerintem igaza is lehet. Helynévből nagyon gyakran keletkezik vezetéknév. Azért tippeltem korábban a szerbre, mert ott is gyakori az -ics végződés, de mivel a hely ukrajnában van, így sanszos, hogy inkább ukrán!
akárhogy csűrjük-csavarjuk ez keleti szláv, ukrán..(orosz? ) завад ,завадa , завадов (ич) завадович a
zavadzat "félrevezet" szlovákul semmi köze az ukrán завадa
Zavada
Lviv Oblast
Ukrajnavalamikor Lvov:Lemberg volt, Ma is lengyelek lakják.átkerülhetett oda is.. de ott azMTA ö tudja!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!