Ti örülnétek neki, ha kiderülne rólatok, hogy egy hajdanán nagy múltú nemesi család leszármazotta vagy?
A férjem nagypapája egy gróf törvénytelen fia volt. A dédmama szolgáló volt a gróf kastélyában. A gróf nem ismerte el a fattyút, a déditata a nevére vette a férjem nagypapáját.
A férjem az egyetemen egy szeminárium keretében a családfakutatással foglalkozott volna, de a gróf leszármazottai nem engedélyezték, hogy a náluk lévő iratokba betekintsen a férjem, mondván: egy fattyú unokája nem részese a nemesi család történetének, tehát nincs joga a családfában kutatni.
Holdviola megjegyzésére: A székelyek KOLLEKTÍV nemessége tény, nem baromság. Csupán azt jelentette, hogy nem adóztak az általános rend szerint, "csak" vérrel, azaz a király háborúiban kötelesek voltak részt venni. Külön ispánjuk volt, időnként ökörrel adóztak, de földesúri fennhatóság alatt nem álltak. Legalábbis kezdetben...
A vagyonelkobzás valóban a hűtlenség legáltalánosabb büntetése, a fővesztés terhe mellett.
1662 körül zavaros idők jártak, összeesküvések voltak. Elég ha Zrínyi halálát idevesszük, majd később a Wesselényi-féle összeesküvést. 1662-ről inkább Erdély jut eszembe, amikor Apafi török segítséggel legyőzi Keményt, s utána, ahogy az lenni szokott, nyilván tartott egy kis tisztogatást.
A címbeli kérdésedre, van aki az oroszlán sörényét irigyli, van aki a bátorságát. Van, aki a csillogást látja, s van aki a helytállást, akkor is, ha nem könnyű.
Az előbbit nem kell magyaráznom, az utóbbira egy idézetet mondanék, egy nemesi leszármazottól:
"A Zsiga menne, de a Széchenyi nem teheti meg."
Mondta volt mindezt Széchenyi Zsigmond, aki a kommunista rendszer elől elmehetett volna, de itthon maradt, s vállalta a sorsát, ami végül Neki átmeneti rossz után jobbra fordult, s elismert ember lett még a nemeseket gyalázó világban is.
(Persze a nagy múltú az relatív, attól is függ, hogy mitől nagy. Károlyinak lenni a nagy múlt ellenére se túl dicsőséges...)
A hasburgok előszeretettel szereztek úgy pénzt hogy felségárulással vádoltak meg pénzes főurakat. Ezt minden fennhatóságuk alatt lévő országban megcsinálták. Csehország ugyanígy járt. Valszeg ebben közrejátszott a 30 éves háború kellett pénz a török elleni harcra stb.
Ilyenkor nemcsak a kiszemelt főrrendek hanem azok szövetségesei is könnyen bajba kerülhettek. Itt is ez történt valszeg.
De lehet hogy egyszerűen tényleg csak szervezkedtek:-)
Ugyanazt tudom elmondani, mint a 33-as, csak éppen az én nagypapám volt egy gróf törvénytelen gyermeke (és én nő vagyok), és az én dédmamám is szolgáló volt a gróféknál! Vajon ez gyakran megesett? Még el is gondolkoztam, és bár van fiú unokatestvérem, de még nem házasok, szóval nem egy családból írunk. :)
Az "úgy maradt" dédimamámat sebtiben hozzáadták egy nála harminc évvel idősebb tufa, erőszakos parasztemberhez, akinek szerencsétlenségére a(z akkor még kisgyermek) nagypapám egy jottányit sem hasonlított hozzá, sokkal inkább formázta a grófot. A dédi egyébként - korának elvárásaival teljesen szembemenve - nagyon korán elvált(!) az öregtől, aki ütötte-verte, és lelépett a gyerekkel, több száz kilométerre költözött egy városba, ahol a egyedülálló anyaként kellett helytállnia, én ezért nagyon büszke vagyok rá (már nem él sajnos).
A kérdésre válaszolva, hogy örülnék-e neki... Egyetlen dolog maradt ebből a dologból: az, hogy nagyon szép a szám. Állítólag a grófnak volt nagyon szép ívű és formájú húsos szája, a nagypapámnak is valami lélegzetelállítóan dús ajkai voltak, anyukámnak már kevésbé, de még neki is sokszor megjegyezték/megjegyzik, és hát vagyok én, egyre csökken a "dússág", de szerencsére még nekem is jutott a szép ívből és teltségből. Ennyi maradt a grófból, de én elégedett vagyok ezzel. :)
Kérdező: Ahogy azt már többen szépen leírták, ebben a korszakban a vagyonszerzés bevált módja volt a Habsburgok részéről, hogy felségárulással vádoltak meg vagyonos nemeseket (általában koholt vádak alapján). Ilyenkor az adott személyt kivégezték, a családtól pedig minden vagyonát elkobozták. Valószínűleg ez történhetett a te családoddal is és ezért kellett menekülniük. Hasonlóképpen lehetett elesni a birtokoktól és rangoktól, ha nem tudta az adott nemesi család igazolni a nemességét, mert mondjuk az évszázadok során elveszett a kutyabőr és ezzel is visszaélt a kormányzat, bár ez inkább a török kiűzését követően volt jellemző.
Ha érdekel egyébként a konkrét eset, levéltárban meglehet az anyaga.
33-as: Ha még aktuális a kutatás, keressétek fel az illetékes területi levéltárat, náluk megvannak az anyakönyvek (vagy Budapesten a Nemzeti Levéltár óbudai kirendeltségén, ahol már számítógépen is kutathatóak). Július 1-től változott a kutathatósági szabályozás, erről a levéltárak tudnak felvilágosítást adni, vagy írj privit és segítek, én is szakmabeli vagyok.
A kérdésre válaszolva a mi családunk is egy középkori eredetű ismert família, de egyébként elég sok mai családnak vannak nemesi felmenői (törvényes vagy törvénytelen úton), szóval annyira nem nagy szám, de mondjuk szép hangzású vezetéknév.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!