Ti örülnétek neki, ha kiderülne rólatok, hogy egy hajdanán nagy múltú nemesi család leszármazotta vagy?
Férjem nagymamája emlékszik gyerekkorából, amikor elvették a családjától a kastélyukat stb...
A mi életünkben ez már semmit se jelent, magunkat tartjuk fenn a férjemmel mindenféle támogatás nélkül. Számomra teljesen semleges a dolog, maximum érdekes beszélgetésként felhozni, hogy a lányom üknagyapja xy híres ember:)
Aki hajdanán nagy nemesi család volt pl a Habsburgok azok tudják és nem meglepetésként érné őket.
Akinek volt nemes a családjában sem jelent mindig hőstetteket. A király a hentesét is nemesíttethette ha ízlett neki a hús.
Itt is látszik a válaszokból mennyi igazán semmi jog nélküli nem volt régen.
Nagyapám utolsó éveiben családfakutatással foglalkozott, és az 1600-as évekig visszamenőleg sikerült neveket találnia, igaz. Aztán az 1700-as években "kezdődik" egy ág, amiben grófok és őrgrófok is vannak az ősapáim között. Nagyapám azt mondta, lengyel nemesekről van szó, de a születési helyek között olyan is van, hogy Minszk és Irkutszk, szóval nem értem, mert ezek orosz területen vannak. Sajnos külön történeteket nem tudunk róluk, pedig iszonyatosan érdekelne a saját kis élettörténetük, mert biztosan kalandos volt.
Jelentősége tényleg nincs, a barátommal szoktunk néha hülyülni, hogy melyikünkben van több nemesi vér, mert neki is lengyel grófok az ősei (állítja legalábbis az y-os neve miatt, meg azért, mert van valami vár Lengyelországban, aminek a neve hasonlít az ő nevére), de egyébként sajnos nem tudtak ránk hagyni semmit. :D Mindenesetre ha gazdag lennék, biztos elkezdenék utánuk nyomozni, mert ezek nagy nevek, és biztos nyomot hagytak legalább az adott országban. Ez az apai ág. Anyai ágon mindenki székely-erdélyi, őket az ükszülőkig is nehézkes volt visszavezetni. Nekik is érdekes történetük lehetett, de róluk már nagyon nehéz vagy lehetetlen lenne bármit is kinyomozni, azt hiszem.
L22
Kíváncsi lennék hogy mit cselekedtek,hogy jutottak el odáig.
Abban biztos vagyok hogy örülnék mert megismertem a múltam egy részét.És mindegy milyen életet éltek büszke lennék,mert hát végül is miattuk élhetek.És ki tudja mennyi tulajdonságom származik tőlük. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!