Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Ti örülnétek neki, ha kiderüln...

Ti örülnétek neki, ha kiderülne rólatok, hogy egy hajdanán nagy múltú nemesi család leszármazotta vagy?

Figyelt kérdés
Nem járna semmi anyagi előnnyel csak a tudattal,hogy az őseid egykoron az ország legnagyobb nemesei között voltak számontartva.

2014. júl. 10. 09:28
1 2 3 4
 11/38 anonim ***** válasza:
76%
Nem igazán érdekelne, max. érdekes tudni, ennyi.
2014. júl. 10. 09:55
 12/38 anonim ***** válasza:
44%

Hát, én Székely vagyok, vagyis ha igaz, mit a történelem tanárom mondott, akkor minden Székely nemesnek számított.

Ezek szerint én nemes vagyok, és akik nem messze tőlem laknak, azok A-tól Z-ig nemesek. Vagyis itt nincs semmi nagy abban, ha valaki nemes. Én többnyire átlagosan fogom ezt fel, vagyis nem csinálok belőle nagy ügyet. Nálunk nem az számít, hogy ki mi volt, hanem most ki micsoda.

Bár nem igazán magamnak adom a dicsőséget emiatt, hanem őseimnek, ezért magamat nem tudnám "melengetni" emiatt.

2014. júl. 10. 09:56
 13/38 anonim ***** válasza:
52%
nem érdekelne különösen mert ma már nem érint a dolog
2014. júl. 10. 09:56
 14/38 A kérdező kommentje:

Köszönöm,hogy ennyien válaszoltatok nem gondoltam volna.

Különben abszolút egyetértek veletek,nem számít,hogy ki volt vagy hogy mit tettek az őseid.Nem leszel se szebb se különb se okosabb ember tőle.

Engem is csak azért érdekel mert kíváncsi vagyok a családom történelmére

Viszont valami nem értek,ha valaki járatos a történelmi témában kérem segítsen.Nem kevés kutató munka után sikerült megtudnom,hogy a családomat 1662-ben megfosztották minden nemesi címtől,birtoktól és vagyontól. Kénytelenek voltak olaszországba menekülni.Ezután csak 19. század végén vándoroltunk vissza.

A kérdésem az lenne ha tudnátok benne segíteni ,hogy hogyan történhet meg,hogy egy nagy múltú nemesi családot megfosszanak minden kiváltságától?

2014. júl. 10. 10:10
 15/38 anonim válasza:
70%

Szerintem annak kéne lenni, igen. Bár ha mára meg prolik lettetek, akkor az elég tré. :D

Én büszke voltam rá, mikor kiderítettem, hogy a családom Mikszáth Kálmánnak a rokonai voltak.

2014. júl. 10. 10:16
 16/38 anonim ***** válasza:
48%
Nekem van ilyen felmenom, azon kivul hogy erdekes, nem vagyok ra buszke. Ez nem erdem, arra vagyok buszke amit EN elertem.
2014. júl. 10. 10:25
 17/38 anonim ***** válasza:
60%
Nem tudom, hogy büszke lennék-e rá. Min változtatna? Érdekes tény lenne, de igazából sok mindent nem változtatna az életemen, max, ha én lennék Erzsébet királynő eltitkolt unokája.
2014. júl. 10. 10:36
 18/38 anonim ***** válasza:
85%

Híres grófi családból származom, anno a nagyapámnak hatalmas kastélya volt, és a Balaton partján 3 falunyi területe.

Aztán jöttek a kommunisták, és egy tollvonással mindenét elvették. Nagyapám nem tört meg, soha egyetlen szóval sem szidta a rendszert, hanem felállt, megrázta magát és elkezdett keményen dolgozni, pedig előtte sosem kellett neki. Persze nem lett ismét olyan gazdag mint előtte, de kőkemény munkával elérte, hogy mindhárom gyerekének fel tudjon építeni egy házat.

Én emiatt a mentalitás miatt vagyok rá nagyon büszke, nem pedig a származása miatt. Örülök, hogy az ő nevét viselhetem.

2014. júl. 10. 11:33
 19/38 anonim ***** válasza:
87%

Ha valakit megfosztanak, az valami igen komoly vétséget követhetett el, hazaárulás, uralkodó elleni szervezkedés, ilyesmi.

Az én őseim is székely nemesek voltak. Amit írt az egyik válaszoló, hogy minden székely nemes volt, az nettó baromság amúgy. Az igazi, birtokkal, címmel, ranggal rendelkező nemeseknek általában úgy változtatták a nevüket, hogy Y-al végződjön, pl.: Andretzky, Borovszky, Daróczy... stb.

Persze ez nem törvényszerű, csak sokaknál így volt.

Én büszke vagyok rá, miért ne lehetnék? Van aki az anyukájára büszke mert pl. ültetett 30 fát a helyi iskolaudvarra. Akkor én miért ne lehetnék büszke arra, hogy az őseim sokáig és becsületben védték és szolgálták a hazámat?

nekünk megvan a családi címerünk is, amit épp tervezek magamra tetováltatni pl. Szóval én büszke vagyok erre, és nem is értem, hogy hogy válthat ez ellenszenvet bárkiben. Nem hangoztatom, nem mondom el minden utcasarkon, ha kérdezik, mesélek, de legbelül igen is büszkén viselem a nevemet.

2014. júl. 10. 11:40
 20/38 anonim ***** válasza:
100%
Félreértés ne essék, azzal, hogy nem minden székely volt nemesi rangon, nem azt állítom, hogy a válaszadó ősei nem voltak azok, csak annyit, hogy nem minden székely
2014. júl. 10. 11:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!