Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mi miatt lehet egy női kereszt...

Mi miatt lehet egy női keresztnévből tobzódás egy családban?

Figyelt kérdés
Minden szinten van legalább 1 Franciska, de van, ahol 4 testvér közül mindegyik Franciskának keresztelte az egyik lányát, s köztük van olyan is, ahol az egyik Franciska meghalt csecsemőként, majd 5 év múlva egy kislányt ismét Franciskának kereszteltek. Lehetséges, hogy nem is egy Franciska, hanem egy Ferenc után adták ezt a sok Franciskát? (Mert Ferenc is van dögivel.)
2014. jan. 16. 08:40
1 2
 1/15 Zenon ***** válasza:

Bizonyos nevek halmozódása 2 okból lehetséges.

1. a szülőknek és a felmenőknek is tetszik az adott név

2.hagyomány útján, azaz régen az első gyerek vagy az anyja vagy az apja nevét vitte tovább, nemtől függően

Bár manapság annyiféle nevet adnak, nem hiszem, hogy gyakori eset lenne.

2014. jan. 16. 08:51
 2/15 anonim ***** válasza:
Régebben nagyobb szokása volt annak, hogy a gyerek a szülők vagy nagyszülők nevét kapta egy családban tiszteletből, hagyományból.
2014. jan. 16. 08:57
 3/15 A kérdező kommentje:
Nem írtam, de az 1800-as évekről van szó, és 5 generációnyi Franciskáról. Az utolsó Franciska a dédnagyapám testvére, utána elfogytak a lányok, illetve aki maradt, az az édesanyja nevét kapta. Ezzel egy időben elfogytak a Ferencek is.
2014. jan. 16. 09:04
 4/15 anonim ***** válasza:
84%
Az én férjem családjában is 4 Zoli van. Zoli a férjem, az apja, a nagyapja, és az egyik első unokatesója. Van kisZoli, NagyZoli, ÖregZoli, meg SzépZoli. Így nevezik őket családon belül. Mikor terhes voltam és nézegettük a neveket, a férjem kérdezte, hogy ha fiú lesz nevezném Zoltánnak? Mondtam neki, hogy ezt most felejtse el, de gyorsan. És nem azért mert nem tetszik, egy tök normál átlagos név. de egy az, hogy én nem adnék ugyanolyan nevet, ami már van a családban, másik meg hogy van belőle már egy csomó. Ő lett volna a MiniZoli? De amúgy ő sem adta volna, csak poénból kérdezte, és amúgyis is lányok lettek. :)
2014. jan. 16. 10:12
 5/15 anonim ***** válasza:
76%
4es vagyok. 5 Zoli van, mert a férjem nagybátyja, az első unokatesó Zoli apja is Zoli, ő a keresztZoli. Jaj,szegény őt kifelejtettem. Már ez a sok Zoli teljesen bezavart. :)
2014. jan. 16. 10:15
 6/15 anonim ***** válasza:
49%
Nálunk 3 generációnyi Lajos van!Apósom,férjem és a fiam és itt le is zártam ezt a fajta névválasztást. Lányom esetében olyan nevet választottam,ami nincs a környezetemben és a nagyszülők,unokák,unokatestvérek között sem. Nem hódolok a mostani divatneveknek,így egy átlagos,de mostanában még is ritka nevet kapott.
2014. jan. 16. 10:23
 7/15 A kérdező kommentje:
Engem kifejezetten női nevek érdekelnek, ráadásul olyan családban, ahol nincs olyan nevű édesanya. Tehát nem az 5. Franciska, mert 5 generáción át mindenki Franciska egy anya után, hanem volt egy pár, Erzsébet és Ferenc, nekik volt 3 fiuk 1 lányuk, köztük nulla Franciska, egy Ferenc, a fiúknak lett sok gyereke, köztük 4 Franciska, egy meghalt, és az ő gyerekeik is rengetegszer adták ezt a nevet, jellemzően a második lányuknak, az első többnyire az anyja után kapta a nevét. 5 generáció és több, mint 25 Franciska! Azért ennyire nem szép név. Vagy igen? :D
2014. jan. 16. 10:30
 8/15 A kérdező kommentje:
És érdekesség, hogy egy Franciska nevű utód sem nevezte Franciskának a lányát. Szóval gondolom annyira nekik se tetszett. A fiúk nevezték el így a lányaikat.
2014. jan. 16. 10:31
 9/15 anonim ***** válasza:
90%, hogy az anya nevezi el a gyereket. És nem az utolsó pillanatban..
2014. jan. 16. 11:27
 10/15 A kérdező kommentje:
Akkor úgy írom, hogy csak fiú leszármazottak családjaiban volt Franciska, lányokéban ahol az anya Franciska volt, nem volt egy se.
2014. jan. 16. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!