Mi lehet ennek a magyarázata? Tévedtek volna a halotti anyakönyvben?
1848-ban született az egyik ősöm József. A halotti anykönyvében szereplő anyukát azonban a familysearch-on sehol nem találtam meg, se anyaként, se születésként. Ellenben egy másik vezetéknevű anyuka, akinek szintén Anna a keresztneve, pont 1848-ban szült egy ugyanolyan nevű utódot mint az ősöm. Neki 10 testvére volt, tehát van valami "életjel" róla.
Megnéztem jobban azt a halotti anyakönyvet. Állami anyakönyv, de aki bediktálta az anyakönyvvezetőnek, az az elhunyt házastársának testvére volt (tehát nem az elhunyt fia, lánya és nem is a házastársa maga, pedig élt). Ráadásul mivel magyarul nem tudott, se írni, így németül értette meg magát az anyakönyvvezető előtt.
A családfakutatásban itt elakadtam. Lehet, hogy rosszul tudta az elhunyt anyjának vezetéknevét?
A familysearch-ön nincs egyetlen ilyen házasságból született gyerek sem.
A famylisearch-ban nagyon sok név rosszul van írva - ami tökéletesen érthetö, ha megnézed a régi anyakönyveket. A legtöbbször alig olvashatóan írtak, ezen kivül a neveknek nem volt "hivatalos" írásmódja, mindenki úgy írta, ahogy éppen értette.
Ha a két név valamennyire hasonlít, illetve ha netán az illetö nö valamelyik rokonának a nevére hasonlít, akkor elöfordulhat.
Ha gondolod, írd meg privátban a két nevet (meg a rokonét is, aki bediktálta), akkor többet tudok segíteni.
Familysearch-ön az én dédim Veres helyett Voros néven szerepel, és a szülinapja el lett gépelve. Viszont egy másik dédim egyházi házassági anyakönyvében a menyasszony szüleinél két női név szerepel. Szintén elírás. Egyébként ők se tudtak magyarul, aki meg beírta, elbambulhatott. Szóval mindkét helyen lehet elírás. Viszont, ha a két név hasonlít egymásra, akkor van némi remény. Elő kell kotorni a házassági vagy a születési anyakönyvét, az a tuti.
Egyébként egy 1848-as anyakönyv hogy lehet állami?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!