Illik elolvasni, vagy nem? Eltüzeljem a leveleket?
Figyelt kérdés
Dédanyám elhunyta után találtam több tucat levelet, amiket őrizgetett, dédapám írta neki a második világháborúból a frontról, majd a hadifogságból.(csak a dátumokat néztem, nem olvastam el) Mi legyen a levelek sorsa, elolvassam-megőrizzem, vagy tüzeljem el őket mivel ez az ő kettejük levelezése volt?
Szerintem nem ártsz vele, ha elolvasod és én biztos kincsként őrizném őket.
2013. nov. 22. 13:35
12/26 anonim válasza:
Hülyeséget beszéltek. Én lehet elolvasnám lehet hogy
nem..De az biztos hogy nem éget
ném el .A tűzi fa alra valo hogy
elégesük.. Szovall ijen emlékett
soha nem égetnék el...
Üdv
Egy DDMT2-ős (pontoz)
2013. nov. 22. 13:35
13/26 anonim válasza:
Én elolvasnám. Egyrészt, így ismerem meg őket igazán, és értem meg az ő kapcsolatukat, biztosan nagyon megható lesz olvasni.. valamint így "átélheted" te is a háborút és a hadifogságot első kézből. Ha úgy döntenék, hogy nem olvasom el, akkor is megőrizném, hiszen nagyon nagy érték ez.
2013. nov. 22. 13:39
14/26 anonim válasza:
Ha dédanyád nem akarta volna, hogy bárki is elolvassa, akkor még öregkora előtt elégeti ő maga.
2013. nov. 22. 13:49
15/26 anonim válasza:
Anyukám megtartotta az édesapja leveleit. Pont a második világháború alatt voltak szerelmesek a nagyszüleim. Fogságból írt levelek voltak, az egyikben a papa elbúcsúzott a mamától, hogy valószínűleg sosem fognak már találkozni és mivel egyszem gyerek volt, megkérte, hogy viselje gondját a szüleinek öreg korukra. Szerencsére a papa mégis haza tudott jönni és sokáig élt,a világ legjobb nagypapája volt. A háborúról nem nagyon beszélt, de miután megtaláltuk ezeket a leveleket, még jobban tiszteltük őket, hogy annak ellenére amin átmentek, ennyire tudták tartani magukat és egy szerető, rendes családot alapítottak. Azt hiszem ezekből az ember jobban megismerheti a felmenőit, kár lenne kidobni.
2013. nov. 22. 13:54
16/26 anonim válasza:
El ne égesd! Ez kincs, történelem.
Engem speciel nagyon érdekelne a levelezés, mármint az a része, amit a frontról / hadifogságról / körülményekről ír. Mert ami a történelemkönyvekben írva vagyon, az... na, nem tagadok semmit :D
2013. nov. 22. 13:58
17/26 anonim válasza:
Kár, h anno nem rögzítettük miket mesélt a papa. Kicsi voltam, mégis emlékszek pár durva sztorira. Pl. volt egy fogság amit egyedül ő élt csak túl. Kivégzésénél nem jól kötözték meg. A kivégzés úgy zajlott,h bedobták őket egy árokba, ahol keresztülmentek rajtuk tankkal. Papa egy óvatlan pillanatban elszaladt és a csodával határos módon egy golyó sem találta el. Na pl. erről az eseményről biztos nem maradt semmilyen írásos emlék.
2013. nov. 22. 14:16
18/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a véleményeket, nem égetem el őket!
2013. nov. 22. 15:12
19/26 zgyzgy válasza:
Mi minden egyes papírfecnit, fotót, levelet összegyűjtünk, szkennelünk, archiválunk. Nagyon fontos, hogy a családi emlékek megmaradjanak a későbbi generációknak.
2013. nov. 22. 15:22
20/26 anonim válasza:
Ember! Ezek KINCSEK! El ne tüzeld, az Isten megáldjon, ha senkinek nem kell, küldd el nekem, megadom privátban a címem.
Felajánlatod az Országos Széchenyi Könyvtárnak is, vagy az Országos Levéltárnak, vagy a Petőfi Irodalmi Múzeumnak is, vagy a Grafológiai Intézetnek. Szerintem mindenki boldog lenne ezekkel a levelekkel. Ezek egy letűnt kor relikviái, és hűen mutatják azt a kort, és azokat az embereket, akik akkor éltek.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!