Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Illik elolvasni, vagy nem?...

Illik elolvasni, vagy nem? Eltüzeljem a leveleket?

Figyelt kérdés
Dédanyám elhunyta után találtam több tucat levelet, amiket őrizgetett, dédapám írta neki a második világháborúból a frontról, majd a hadifogságból.(csak a dátumokat néztem, nem olvastam el) Mi legyen a levelek sorsa, elolvassam-megőrizzem, vagy tüzeljem el őket mivel ez az ő kettejük levelezése volt?
2013. nov. 22. 12:57
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
95%

Miért ne olvashatnád el és őrizhetnéd meg?

Én még a nagymamám és nagypapám életében elolvastam a leveleket, amiket nagyapám küldött neki, mikor udvarolt (több száz ilyen levél van). Őket egyáltalán nem zavarta, sőt örültek, hogy érdekel. Egyébként nagyon érdekes volt, hogy akkoriban mennyire másképp írtak, beszéltek, gondolkodtak. És nagyon megható is! Ma már nem élnek, de a leveleket megtartottam.

Ha jó viszonyod volt a dédszüleiddel, szerintem nem bánná.

2013. nov. 22. 13:02
 2/26 anonim válasza:
93%

jogos kérdés, mert morális értelemben dilemma, hogy családi értéknek, emléknek fogd-e fel vagy személyes levelezésnek

halottnak azonban jogi rételemben nincs már személyiségi joga, mivel az élőnek van...kegyeleti joga van a halottnak

így utólag, hogy már nem élnek, elolvasnám őket, de tény, ha olyat olvasnék rosszul érintene

nem tudom, Neked kell eldönteni, én speciál elolvasnám, mert halott embert nem "sérthetsz" már meg szerintem se a jogaiban, se az érzéseiben

2013. nov. 22. 13:02
 3/26 anonim ***** válasza:
91%
Én is elolvasnám őket és eltenném.
2013. nov. 22. 13:07
 4/26 A kérdező kommentje:
Jól elvoltak dugva, nem is mutogatta őket soha, ezért gondolom azt valahol, hogy nem szerette volna ha elolvassuk. Egyébként teljesen jó kapcsolatunk volt. Másfelől érdekelne is, sok mindent megtudhatnék, hogy viselte dédapám a háborús viszontagságokat, mik történtek vele...
2013. nov. 22. 13:08
 5/26 anonim ***** válasza:
93%
Én tuti nem tüzelném el, szép emlékek. Elraknám, persze előtte elolvasnám, nagyon jó lehet a családtagokról többet tudni, meg a régi időkről.
2013. nov. 22. 13:09
 6/26 anonim ***** válasza:
5%

Én lehet elolvasnám lehet hogy nem..De az biztos hogy nem éget ném el .A tűzi fa alra valo hogy elégesük.. Szovall ijen emlékett soha nem égetnék el...

Üdv

Egy DDMT2-ős

2013. nov. 22. 13:14
 7/26 II.Dartheon ***** válasza:
84%

balkan, te sem tudsz írni, jellemző a ddmt 2 játékosaira :D

Amúgy meg szerintem se égesd el... én elolvasnám a helyedben, biztos tök sok dolgot leír, hogy dédapád hogyan élte meg a háborút..

2013. nov. 22. 13:20
 8/26 anonim ***** válasza:
91%
Ha nem is olvasod el, ne égesd el őket. Azon dédid emlékei, nem véletlen dugdosta, és nem dobta ki. Amúgy én ha már megtartom elolvasnám.
2013. nov. 22. 13:21
 9/26 anonim ***** válasza:
85%
Ha nem kérte kimondottan a halála előtt, akkor elolvashatod. Bár itt a saját lelkiismereted fog dönteni, nem mi.
2013. nov. 22. 13:21
 10/26 anonim ***** válasza:
88%

Nem sérted őket, már meghaltak. Olyan emlék, amit vétek volna eltüzelni. Gondolom, nem te vagy az egyetlen leszármazott, így nem teheted meg, hogy elégeted,és a többieket megfosztod attól,hoogy elolvassák.

Nagyon örülnék, ha lenne ilyen levelezésünk, biztos olvasgatnám,mert tőlük kaptam az életet,és a háború bizony nagyon befolyásolta mindenkinek az életét. Nincs feldolgozva a mai napig,s mi, később születettek is megörököltük a terheket: sérelmeket és bűntudatot egyaránt...

Nagy kincs, amit találtál...

2013. nov. 22. 13:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!