Ha berakjuk a nagyit öregek otthonába, a nyugdíját megkapjuk?
Nagyika egyre elviselhetetlenebb, lásd, telesz.r mindent, ha épp menni kell, beleköp a kajába, éssatöbbi, csak hogy a gyengébbeket említsem.
Kicsit..hogy is mondjam, elmentek otthonról neki..
Plusz mindennapos gondozásra szorul,mert le van bénulva, amit általában édesanyám csinál meg, mert én nem sokat vagyok otthon (párommal lakom). De anyukám is fáradtan ér haza, és már kimerülőben vannak az energiái sajnos.
Az öregek otthonán gondolkoztam, de nem is tudom, hogy hogy megy ez. Ugye, kell valamennyi összeget havonta befizetni oda, lehet látogatni, meg minden? És a nyugdíj az ilyenkor hozzánk kerül, vagy mind az öregek otthonába? Mert ha mind az otthonba, akkor inkább nem adjuk be(nem kis összegről van szó.)
Az idősek otthonában természetesen nem ingyen gondozzák az embereket, a nyugdíja jó része megy a gondozás díjára, szóval azt be kell fizetnie nagyidnak, azaz levonják a nyugdíjából, kisebb százalékát pedig nagyid megkapja, kvázi költőpénznek, hiszen kajára, rezsire nyilván nem kell költenie.
Légy szíves, nehogy már ilyen gondolatok merüljenek fel bennetek. Amúgy is abszurd, miért kapnátok Ti meg a nyugdíját. Ez nem túl logikus. Az más kérdés, hogy hozzáfértek a számlájához, de attól még nem a tietek.
Ezért támogatom én az aktív, passzív eutanáziát.
Mert ha már csak a nyugdíjamért tartanak, akkor megette a fene az egészet.
Sok otthonban még belépti díjat is kell fizetni, főleg az elit helyeken. A várólisták is hosszúak, nyilván aki fizet, az mehet.
Általában 100 körül van egy átlag otthon havidíja, ha marad ezen felül akkor az nem beszámítható nagyi esetén valóban nektek mehet, aztán vagy neki visztek belőle narancsot, vagy elköltitek. De arra is gondolni kell, hogy ha a mama meghal el is kell temetni, ami még a legolcsóbb temetés, vagy akár csak a hamvasztás és az urna vagy a szélnek eresztés a Dunába esetén is jó drága.
Nem, nem jól értelmezitek, vagy én nem írtam jól, nem tudom.
Nem a pénzére utazunk, mi anélkül is meglennénk, ha elköltöznénk, de nagyanyám építette a házat, és ragaszkodik hozzá, de befűteni óriási költség, mert régi építésű. Ha elköltözik anya, ő elvan a saját fizetéséből bőven..
És nem bekakil, mert azzal nincs baj, az apai nagyapám is pelenkázni kellett, és azzal semmi baj nincs. De amikor heti 3x csak azért a szőnyegre csinál, mert nem párizsit vett anya, hanem szalámit, meg anya főz rá heti 3x-4x, és folyamatosan direkt leborítja, mert neki az nem ízlik (amúgy meg tök finom), meg amit anya gondosan ápol cserepes virág, (kamerára felvéve!!) káromkodva egyesével lelöki a lábával a teraszról, mert neki nem tetszik a rózsaszín virág, szerintem ez nem normális.
És egyébként akarnánk neki ellátást, de azért megérthetnétek, hogy anya dolgozik heti 5x, napi 12 órát, és amikor hazajön nem feküdhet le, mert nagyi 5percenként hívogatja, és anya csak és kizárólag nyugtatókkal tud elaludni, mert annyira ideges nagyitól, szerintem nem nagyanyámat kéne védenetek. Ezt ti sem bírnátok. Már régóta le van bénulva, mikor még velük laktam, anyával megosztottuk a feladatokat, és tényleg akkor normálisan éltünk, attól függetlenül hogy le volt bénulva már akkor is nagyim, egyáltalán nem panaszkodott sokat, hanem inkább segített, és minden egyes alkalommal sírt, amikor pl. én főztem neki, stb.. de pár éve átment kibírhatatlanná, nekem volt dédim, 100+ éves, nagypapám sem volt könnyű eset, parkinson kóros volt, és vesebeteg, tehát tudom, mi az hogy valakiről törődni, de ezt senki nem bírja ki, amit nagyi művel.
Most járok egy iskolába, és minden nap azzal jön, hgoy én ezt biztos nem fogom elvégezni, mert hülye és ostoba vagyok. De nem érti meg, hogy egy tantárgy kivételével szín ötös vagyok, és igenis érdekel a tantárgy. Van egy fia, aki össze - vissza lop itthonról, eladta a tévét, kivágja a gondosan ápolt gyümölcsfáinkat, hogy télre eladja tüzelőnek, és a pénzből leigya magát, ő az isten a nagyanyámnak, de az, hogy volt, hogy a párom nem kis összeget költött rá, meg én is vettem neki sokmindent, meg anya is, és azt mondja mindig, hogy mi nem is vennénk észre, ha meghalna. Meg hgoy nem veszünk neki ruhát, amikor tavaly karácsonyra kapott 4 pulóvert, 2 nadrágot, tőlem cipőt, és azt mondta, hoyg ez nem tetszik, mert van rajta egy virág, az nem tetszik, mert zsebe van, stb.. nem 2 Ft volt, elhihetitek, és mindet kidobta, a tudtunk nélkül, tehát még el sem tudtuk adni.
Nem tudom, hogy mit mondjak még, biztos nem tudlak titeket meggyőzni arról, hogy nekünk van igazam. Egyébként azért kérdeztem a pénzes kérdéseket, mert nagymamám kap 150.000 ft-ot, és nem szeretnénk, ha az lenne, hogy mind az öregek otthonába megy, és közben meg éhezik nagyim, meg nem kap gyógyszereket, stb. Mert mi mindent megvennénk neki, ami kell, és naponta látogatnánk, meg hétvégén is, de azért megérthetnétek, hogy nem könnyű ápolni édesanyámnak. Én pedig külön életet élek, nem maradhatok élete végéig otthon, mert ha otthon maradnék, nem lenne életem. Ez lehet, hogy önzőség, de azért ha kicsit gondolkozunk, ki akarja úgy leélni az életét, hogy nem lehet azzal akit szeret, és nem csinálhat azt, amit szeretne? Ráadásul a munkám is máshova köt, nem utazhatok naponta sokat, azt senki nem bírja.
Azt, hogy fogadjunk bejáró ápolónőt, ne említsétek, mert aki utoljára itt volt, k..va sok pénzt kapott, és nagyi panaszkodott rá, és combnyaktöréssel vitték kórházba, mert nem figyelt rá rendesen..
Most ha belegondoltok, mivan akkor, ha anya elmegy itthonról 7kor, nagyi fél8kor kimegy wc-re, elesik, vagy jön egy rohama, beveri a fejét, és este 7ig senki veszi észre.
Értitek?? Az otthonban legalább pillanatok alatt észrevennék, ha nincs valami rendben, de ha nem vagyunk itthon, hogy vegyük észre? Telefont nem tud kezelni...Van ilyen nyomógombos szerkezet, amit megnyom, csenget anyának a szobába. De ha nincs itthon anya, mit ér??
Vagy ha tudtok jobb ötletet, szívesen hallgatom...Vagy hagyja ott anyám a munkát, és csapjon fel házi ápolónőnek? Kíváncsi lennék, ha ti eljönnétek egy hétre, mi lenne a véleményetek..
Hát, se én se anyám nem szorul rá a pénzére, így is igazából a rezsire megy el, meg arra, hogy minél jobb és változatosabb kaját csináljunk neki. Édesanyám itthon csak vacsorázik, hétköznap amit megold szendviccsel, tojással, stb. Hétvégén persze már főz levest, és másodikat. De nagyinak majdnem mindennap kell a kaja, de nem úgy, hogy anya főz egy töltött káposztát, és mindenki boldog, hanem nagyim azt fújolja, földhöz vágja tányérostól, és követeli anyától, hogy főzzön mást. Én már olyan sokszor leültem vele beszélgetni, hogy mégis mit szeretne, mire vár, mibaja van, de egyszerűen nem tudja elmondani. Ma például mondtam neki, hogy megvan még az a zokni, amit karácsonyra vettem neki (gumi nélkülit vettem, mert mindig szétvagdossa a zoknijait és egy hét múlva lehet kidobni). Erre anyának egy félóra múlva úgy adta elő, hogy visszaköveteltem a zoknit, mert nekem nincs zoknim. És akkor megy a vita, hogy ő honnan szed ilyeneket.
A legjobb, amikor itthon vagyok, előző nap este szólok neki, hogy reggel 8ra kell mennem, fél7kor elmegyek zuhanyozni, hajatmosni..és ő 6kor bezárkózik a fürdőszobába, és rengeteg alkalom volt már, hogy büdösen kellett elmennem itthonról, mert egyszerűen azt mondja, hogy "wc-zik" de az átlag ember nem wc-zik 2 órán keresztül. És mindig ezt csinálja. Ma például a páromra akart rányitni és utána meg megvolt sértődve, hogy hogy mehetett el a párom 5percre fogatmosni, mert neki pisilnie kell.. De az nem zavarja, hogy anya néha a kertbe megy el pisilni, mert annyi ideig a fürdőben van.
És egyszerűen nem értjük, hogy mibaja van, mert nem mond semmit, csak hisztizik, de ha nem segít nekünk, nem tudjuk kitalálni, hogy mit szeretne.
De azt sem szeretnénk, mint már írtam, hogy az otthonban elvegyék a pénzét, de ne lássák el megfelelően. Mert ilyet is hallottam sajnos. Ráadásul nézi a barátok köztöt, és folyamatosan történeteket merít belőle, és volt egyszer hogy drogozott egy kiscsaj, és nekemállt, hogy én is én is azt csinálom, holott soha nem nyúlnék ilyen dologhoz.. És ami abba a sorozatban van, azt ránkragasztja.. Szerintem beleőrült az itthonlétbe. Pedig ki tudnánk vinni könnyen a kertbe, (kerekesszékkel) meg az utcán is sétálhatnánk vele, de ő nem akarja..
Ja, volt olyan, hogy anyának 40fokos láza volt, nagyon beteg volt, nagyi egyből ő is "beteg" lett.
De én meg kihívtam pont anyához a háziorvost, mert nem volt itthon semmi gyógyszer, és mondom inkább lássa orvos is, és amikor kijött, megvizsgálta nagyit, és mondta hogy semmi baja, nem érti, hogy hogy érezheti olyan rosszul magát nagyi, amikor vizsgálatok alapján semmi baja..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!