Mennyi a valószínűsége?
Ha van egy nemesi család, persze csak kisnemesi, akik eléggé elterjedtek Zala megyében és az én egyik ősömnek is ez a neve, mint a családnak (Háry/Hári) és ő Söjtörön született és Pötréten és Pusztaedericsen is élt nemes ilyen névvel (ezek a települések néhány kilométerre vannak Söjtörtől), akkor lehet, hogy az én ősöm is ebből a nemesi családból származik? Lehet, hogy én is nemes vagy? Vagy csak egy egyszerű , szimpla névazonosságról lenne szó?
Szerintetek?
Köszönöm a válaszokat! :D
nem minden esetben lehetett az ősöd nemesi származású. Régen a nemeseknek jobbágyuk volt, és sokszor a jobbágy az uruk (nemesek) családnevét vették fel.
Szóval lehet hogy az ősöd nemes, de az is lehet hogy csak a nemes jobbágya volt, aki felvehette a nevet. De az is lehet hogy csak egy sima névazonosság.
Ha tudni akarod hogy nemes vagy-e akkor érdemes utána nézni.
Megvan rá az esély bár ma már semmit nem számít :) Maximum büszke lehetsz rá.
Még anno mikor gimibe jártam volt egy srác aki az egyik aradi vértanúnak(meg nem mondom már, h melyiknek) volt a leszármazottja, mindig ő mondott minden beszédet sulis eseményeken de ezen kívül nem történt semmi :)
Plusz sokan el sem hitték eleinte és hülyének nézték :)
De ha érdekel a dolog akkor levéltárban mindent megtalálsz.
A zalamegyei nemesi kataszterben megkeresheted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!