Mennyi a valószínűsége annak, hogy egy átlag magyar embernek vannak zsidó ősei?
Egyszer azt hallottam, hogy elég sok arra az esély, hogy van valakiben zsidó vér, mert ugye annyi nép élt itt Magyarországon és mindenki keveredett a sok év alatt, de nem tudom, hogy mennyire hiteles a forrás. Ti mit gondoltok erről?
Nem kérek trágár megjegyzéseket.
Köszönöm a válaszokat! :D
Van rá esély. Egy itt élő izraeli barátom mondta, hogy rákérdeztek a rabbinál, hogy milyen számban élnek itt zsidók.
Mondta, hogy a hivatalos adat szerint 200.000 körül lehetnek, de ő még legalább 500 ezerre becsüli azok számát, akik nem tudnak róla (származási, nem vallási alapon értve), mert nem volt okuk ennek utánanézni, vagy egyszerűen nem kerültek bele a hivatalos statisztikákba.
Gondolom nem túl gyakori eset volt, de nálunk 42-ben a nagymamám tért be a zsidó vallásba, hogy összeházasodhasson a nagyapámmal.
Már akkor is mondták, hogy nem épeszű, 1942-ben felvenni a zsidó vallást (izraelita, ahogy nálunk hívják), ő mégis megtette.
Sziasztok!
Én úgy gondolom, hogy a legnagyobb esély a XIX. - XX. században volt erre, hiszen korábban hatalmasak voltak a különbségek egyes közösségek között. A valószínűsége úgy gondolom, hogy egyre kevesebb, minél távolabbra megyünk vissza családfakutatás közben (ezt úgy értem, ha az első mondatban említett időpontokig visszamenőleg nem találtunk izraelita őst)... ez persze csak az én szubjektív véleményem. A névmagyarosítások, kikeresztelkedések időszakától kezdődően indulhatott el egy nagyobb asszimiláció... előtte külön zsidó összeírások voltak, külön adództatták őket (keményen), gettósítást, 1895-ig külön felekezti anyakönyvezés, stb.
Szerintem erre nehéz választ találni, hogy mennyi a valószínűsége. Általánosnak nem mondanám, de sokan meglepődnének... főleg azok, akik a leghangosabban kiabálnak és a legkirekesztőbbek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!