Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Mennyi a valószínűsége annak,...

Mennyi a valószínűsége annak, hogy egy átlag magyar embernek vannak zsidó ősei?

Figyelt kérdés

Egyszer azt hallottam, hogy elég sok arra az esély, hogy van valakiben zsidó vér, mert ugye annyi nép élt itt Magyarországon és mindenki keveredett a sok év alatt, de nem tudom, hogy mennyire hiteles a forrás. Ti mit gondoltok erről?

Nem kérek trágár megjegyzéseket.

Köszönöm a válaszokat! :D

2012. nov. 1. 22:49
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
91%
Nincs túl sok valószínűsége, mert a zsidók mindig is egymás közt házasodtak. Inkább manapság van nagyobb esély arra, hogy egy zsidó összeáll egy nemzsidóval, és gyerekük lesz, de régen ez nem így volt.
2012. nov. 1. 22:53
 2/16 A kérdező kommentje:
És az emancipáció idején? Akkor azért elég sokan kiházasodtak magyar, német stb. családokba vagy nem?
2012. nov. 1. 22:57
 3/16 A kérdező kommentje:
hülye vagyok nem emancipáció, hanem asszimiláció!
2012. nov. 1. 22:58
 4/16 anonim ***** válasza:
81%

Van rá esély. Egy itt élő izraeli barátom mondta, hogy rákérdeztek a rabbinál, hogy milyen számban élnek itt zsidók.

Mondta, hogy a hivatalos adat szerint 200.000 körül lehetnek, de ő még legalább 500 ezerre becsüli azok számát, akik nem tudnak róla (származási, nem vallási alapon értve), mert nem volt okuk ennek utánanézni, vagy egyszerűen nem kerültek bele a hivatalos statisztikákba.

2012. nov. 1. 23:08
 5/16 anonim ***** válasza:
87%
Mondom ezt úgy, hogy én is közel 30 évesen tudtam meg, hogy zsidó származású vagyok. Egyszerűen addig nem került szóba.
2012. nov. 1. 23:09
 6/16 anonim ***** válasza:
91%

Gondolom nem túl gyakori eset volt, de nálunk 42-ben a nagymamám tért be a zsidó vallásba, hogy összeházasodhasson a nagyapámmal.

Már akkor is mondták, hogy nem épeszű, 1942-ben felvenni a zsidó vallást (izraelita, ahogy nálunk hívják), ő mégis megtette.

2012. nov. 1. 23:11
 7/16 anonim ***** válasza:
22%
Ugyan annyi mint a török, orosz vérnek.
2012. nov. 1. 23:33
 8/16 anonim ***** válasza:
86%
Azért vannak zsidó ősökkel rendelkező magyarok, mert gyakran összeházasodtak gazdag polgárokkal. Az én ükanyám is zsidó származású volt.
2012. nov. 1. 23:34
 9/16 anonim ***** válasza:
92%

Sziasztok!

Én úgy gondolom, hogy a legnagyobb esély a XIX. - XX. században volt erre, hiszen korábban hatalmasak voltak a különbségek egyes közösségek között. A valószínűsége úgy gondolom, hogy egyre kevesebb, minél távolabbra megyünk vissza családfakutatás közben (ezt úgy értem, ha az első mondatban említett időpontokig visszamenőleg nem találtunk izraelita őst)... ez persze csak az én szubjektív véleményem. A névmagyarosítások, kikeresztelkedések időszakától kezdődően indulhatott el egy nagyobb asszimiláció... előtte külön zsidó összeírások voltak, külön adództatták őket (keményen), gettósítást, 1895-ig külön felekezti anyakönyvezés, stb.

Szerintem erre nehéz választ találni, hogy mennyi a valószínűsége. Általánosnak nem mondanám, de sokan meglepődnének... főleg azok, akik a leghangosabban kiabálnak és a legkirekesztőbbek.

2012. nov. 2. 13:24
 10/16 anonim ***** válasza:
68%
Főként a városi és polgár származásúaknak van erre nagy esélye. Falun még azt is megszólták, aki más faluba ment férjhez, de egy kisvárosban már megint más a helyzet, ahol két kereskedő család gyerekei is összeházasodhattak.
2012. nov. 2. 13:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!