Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogyan lehet betérni a zsidó...

Hogyan lehet betérni a zsidó vallásba?

Figyelt kérdés

Ha megfelelek a zsidó vallási törvénynek (édesanyám zsidó származású, de már generációk óta nem gyakorolja a család a vallást, mert igazából édesanyám anyai nagyanyjának az anyai nagyanyja volt zsidó), akkor hogyan zajlik a betérés? Mit kell tennem, vagy mindenféle betérés nélkül is teljes jogú tagja vagyok így a zsidó közösségnek?

Köszönöm a válaszokat!

2012. okt. 31. 23:42
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
54%
A zsidó egy nép, az izraelita egy vallás. Első körben ezzel kellene tisztában lenni.
2012. okt. 31. 23:44
 2/16 anonim ***** válasza:
70%

Ha ezt bizonyítani is tudod, akkor nem kell betérni.

Akarod egyáltalán gyakorolni a vallást, hívő vagy?

Mert nem egyszerű szabályok szerint élnek, tehát jól gondold át, hogy pontosan mi is a szándékod.

2012. okt. 31. 23:45
 3/16 anonim ***** válasza:
43%

Kedves 3-as, rohadj meg a hozzád hasonlóakkal egyetemben! :)

Az országodról meg hadd ne mondjak véleményt ;)

2012. okt. 31. 23:51
 4/16 A kérdező kommentje:

Szerintem meg az ilyen emberek nem kívánatosak az országunkban, sőt a világunkban sem! Nem azért írtam ki kérdést, hogy ilyenek válaszoljanak. Te válaszolgass csak a fajgyűlölők kérdéseire! Majd, aki ezt gondolja érdekesnek és úgy érzi, hogy talán értelmileg is felér a kérdéshez az válaszol!

2012. okt. 31. 23:53
 5/16 anonim ***** válasza:
70%

kopogtass be a rabbihoz

és viccen kívül: úgy tudom pont az anyai ág ami tovább viszi a zsidó vonalat, de tényleg gondold meg, hogy komolyan szeretnéd-e, mert szigorú életforma ... viszont számíthatsz a többi zsidóra

2012. okt. 31. 23:57
 6/16 anonim ***** válasza:
40%
nem kell ahoz zsinagógákba meg hasonlókba sálomozni, elég ha otthon imádkozol és hasonlók, a képmutató tevékenységek helyet.
2012. nov. 1. 00:09
 7/16 anonim ***** válasza:
78%
Szerintem meg az ilyen szociopaták húzzanak az országból. Ez nem a ti országotok, hanem minden itt lakóé.
2012. nov. 1. 01:00
 8/16 anonim ***** válasza:
89%
Nagyon félek, nehogy egyszer megértsem miért kell gyűlölni,mocskolni egy ismeretlen embert a származása miatt.Remélem soha nem fogom megérteni.Iszonyat!!
2012. nov. 1. 05:18
 9/16 anonim ***** válasza:
92%

Igaza van tegnap ( 10-31) 23:45 -nek, ha bizonyítani tudod, nem kell betérned, a zsidó vallási törvény szerint zsidónak számítassz, függetlenül attól, hogy eddig gyakoroltad-e a vallást.

Ha nem tudod bizonyítani, akkor be kell térni, ami macerás folyamat, mert csakugyan jól meg kell gondolni, ennek érdekében a rabbinak legalább kétszer el KELL utasítania. És persze nem két egymást követô nap. :)

Az igaz, hogy a szabályok meglehetôsen szigorúak, azért annyira nem bonyolult: legfontosabb: „Ami neked gyûlöletes, ne tedd embertársadnak”. Ez az egész Tóra, a többi csak kommentár. ( Hillél - Talmud, Moed rend, Sábbat traktátus 31a oldal )

Ezenkívül a Szombat. Mármint, hogy Szombaton nem szabad dolgozni és tüzet gyujtani ( dohányozni se :) ). Persze, a Szombat törvényéhez az is hozzátartozik, hogy "Hat napon át dolgozzál és végezd el minden munkádat." ( 2Móz. 20:9 )

Ezen kívül van a kóserság, ami azt jelenti, hogy húst csak párosújú patások és szárnyasok húsát szabad enni és nem szabad tejes étellel együtt. ( Tejes uan legalább fél órával szabad csak húsosat, húsos után 6 órával tejeset. ) Tehát pl sajtos pulykamell nem.

2012. nov. 1. 10:47
 10/16 anonim ***** válasza:
47%

nneddudgi:

Ezeken felül azért jóval bonyolultabb is tud lenni. Tény, hogy a zsidó vallásban is vannak különböző, megengedőbb és szigorúbb irányzatok.

Az Izraelben elterjedtebb ortodox (nálunk a neológ terjedt el) irányzatot ismerem kicsit közelebbről. Ez nem keverendő össze az ultraortodoxszal (fekete ruhás-kalapos zsidók).

Az ortodoxoknál a kóser étkezés is bonyolultabb, nem csak a hús-tej különválasztás van. Szőlőt sem ehetnek, ha nem kóser, a bort is csak kóser bort ihatnak - és számos más, apróbb, de fontos szabály.

Shabbatra egyszer meghívtak. Jómagam nem vagyok hívő, vallásos. Hiába voltak velem szemben megengedőek (kimehettem a ház elő rágyújtani, mert az már úgymond nem "shabbat övezet"), de aki nem ebben nőtt fel...háááát.

A reflex szintű villanykapcsolás, TV távirányító felé nyúlás, stb. Ezeket a beidegződéseket kiirtani egy felnőtt emberből elég nehéz.

Külön az én kedvemért minden villanykapcsolóra felragasztgattak papírokat "ne nyúlj hozzá" feliratokkal, többször a papír érintésére rántottam vissza a kezem, annyira reflexből jött a mozdulat.

Nem szabad írni, pénzhez nyúlni, utazni, rágyújtani, sütőt kapcsolgatni, bármilyen kapcsolót kapcsolni, árammal működő eszközöket használni, stb. Ezek egy nem vallásos (nem zsidó vallású) ember mindennapjainak a szerves részei.

Magamat nem tartanám képesnek arra, hogy át tudjak állni erre. Ettől másnak még sikerülhet, főleg, ha istenhit is van benne, ami nálam ugye nem játszik, mint motiváció.

Az a része tényleg nagyon vonzó, hogy ilyenkor akár 20-30 ember is összegyűlik egy bőségesen megterített asztal körül, beszélgetnek, jól érzik magukat és semmi nem vonja el a figyelmet a társaságtól.

De Izraelen kívül nehéz kivitelezni a szabályok megtartását. Egy elektromos kapu (gombot kell nyomni és elektronikusan nyitja a zárat) simán ki/bezár egy zsidót szombaton.

A kóser alapanyagok beszerzése is drága és macerás. Éttermek 99%-a kilőve, mert már az edények sem kóserek, tehát a tányéroknál, evőeszközöknél elbukik a történet.

2012. nov. 1. 11:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!