Szerintetek lehetséges, hogy ez a vezetéknév bármilyen szempontból is zsidó vezetéknév legyen?
Figyelt kérdés
van egy "Maczkó" vezetéknevű ismerősöm. azt tudom, hogy a családja eredetileg német, de lehet ez a név zsidó eredetű?2012. okt. 10. 20:52
1/8 anonim válasza:
Lehet. Nem minden zsidó név német hangzású. De egyáltalán nem biztos
2/8 anonim válasza:
Elvileg lehet, mert elég gyakori volt, hogy a német hangzású nekveket magyarositották - a német és a zsidó származásuak is -, mert egy idöben csak akkor kaphattak hivatalokban állást, ha magyar hangzású volt a családnév.
Viszont ebböl nem lehet kitalálni, hogy mi volt az eredeti - német hangzású - vezetéknév, mert abból könnyebben lehetne következtetni a származásra.
3/8 anonim válasza:
A 'cz' a nevekben magyar eredetre utal. (régi magyar családneveknél gyakori ez a kettőshangzó)
A német származás sem utal egyértelműen zsidó eredetre, lehet, hogy sváb az ismerősöd. (ők katolikusok)
4/8 anonim válasza:
Bárkinél, bármilyen névvel lehetséges!
Neked volt az őseid közt zsidó? Vagy miért számít, hogy az ismerősödben esetleg van egy cseppnyi zsidó vér?
5/8 anonim válasza:
a vezetéknév és a halachikus vagy bármilyen értelemben vett zsidóság nincs kapcsolatban
6/8 A kérdező kommentje:
hm...elgondolkodtató válaszok érkeztek :D igazából, nem zavarna, ha mégis zsidó lenne, csak kíváncsi voltam. nekem olyan furcsa ez a vezetéknév, hogy "Maczkó" :)
2012. okt. 12. 16:45
7/8 mustafa33 válasza:
Szlovákiában 681 élő ember viseli a Macko vezetéknevet. az írásmód gyakran az anyakövvezetőtől függött (c-cz, o-ó).
8/8 mustafa33 válasza:
Ja, még annyit, hogy magyarul a mackó egy kedves medvebocs esetleg azt ábrázoló játék. Szlovákul gyakran a Matej, népiesen Macej (Matyej - Mátyás) beceneve Macejko vagy röviden Macko = kis Macej.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!