A Tóth vezetéknév milyen eredetre utal?
Figyelt kérdés
Én azt olvastam hogy német.2012. júl. 18. 13:40
11/13 mustafa33 válasza:
2-eske, a felvidéki magyart esetleg te hívod tótnak, amíg nem találkozol vele és kézelfoghatóan meg nem magyarázza neked a tévedésed ☻.
12/13 anonim válasza:
Nagyon vigyázni kell a "hozzárendeléssel"
A Törökbálintnak is nevet adó Török Bálint ( olvasd: Egri csillagok) udvarában ha kijelentette volna valaki, hogy kend meg biz' töröktől vagyon, egyből rövidebb lett volna egy fejjel ...
Evvel szoktam érvelni nagy tudósainknak.
A vezetéknevek megjelenésekor nagyon különös definiciók játszódtak le.
Sok mára már kibogozhatatlan, így a Tót (Tóth - Totth - Thot - Tott) név is, matriculákban mindegyikkel találkoztam.
Csak egy példát tanúságul:
EGY pap EGY matriculában 10-15 oldalon EGY családnevet 3 féle módon rögzített a kereszteléskor (tévedésem kizárt az egyéb adatok szerint) Mosolyogni valók azok, akik nevekből csinálnak történelmet.
13/13 mustafa33 válasza:
A tót a szlovák és szlovén nép magyar neve. Akár felháborodnak rajta azok, akár nem. Ugyanúgy mint a német a deutschoknak a magyar neve, vagy az olasz az italianóké. És ezek az inteligens nemzetek nem háborodnak ezn fel. Csak a szlovákok a tóton és a romák a cigányon. Ennyi. De a tót nem a felvidéki magyart jelent!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!