A ZSIVKOVICS vezetéknév inkább Horvát vagy Szerb eredetre utal?
Figyelt kérdés
2010. okt. 3. 23:00
1/16 anonim válasza:
Zsivkovics szerb mondom ezt szerbként viszont több mint valószinű hogy egy horvát pedig horvátnak fogja mondani :D szoval lehet mindkettő :D
2/16 A kérdező kommentje:
Mert pl. hallottam valahol, h az -ovics végződésű nevek szerb nevek, az -ics végződésűek pedig horvátok, de akkor pl. Mile Kitić-nek miért az a neve, ami, ugyanis ő 100%, h szerb, és nem horvát :).....mondjuk lehet h hülyeség , és semmi alapja nincsen....
2010. okt. 3. 23:18
3/16 anonim válasza:
ez a név már volt a kérdések között, ha jól emlékszem:) nincs ilyen, hogyha "ic", akkor ez.. ha "vic", akkor az... A Zsivkovics is elég furán hatna "Zsivkoics"-ként. délszláv... lehet horvát, szerb, bosnyák stb
4/16 anonim válasza:
Akár bolgár is lehet, de a szerb és horvát nevek ugyanúgy hangoznak.
5/16 A kérdező kommentje:
hát pedig van -ić végződésű, mint említettem pl. Kitić, Mirić, Matić, Perišić, Stojanić, Đukić ....
2010. okt. 4. 00:27
6/16 A kérdező kommentje:
Amúgy tudom, h volt már ilyen kérdés, azt is én írtam ki :DD csak most még konkrétabban lettem vna kíváncsi, de úgy látom, h tényleg nem köthető egyik népcsoporthoz sem maga a név.Amúgy én úgy tudom, h (részben) bosnyák őseim vannak, akik az oszmán időkben kerültek Magyarországra muzulmán vallásúakként, de később többségükben áttértek a katolikus hitre.
2010. okt. 4. 00:35
7/16 anonim válasza:
tudom, hogy van, senki nem írta, hogy ne lenne...:) arról van szó, hogy ezeket úgy képezték, hogy a névadó, vagy névadó ős nevéhez hozzácsapták az ic, vic-et, ami azt jelenti, hogy valakinek a fia. nem bonyolult dolog ez. a stojan-nak (ez egy személynév - nem ritka a szláv neveknél, hogy személynévből képezték a családnevet, magyaroknál is gyakori) is van stojanic (általad írt), meg stojanovic alakja. nézz utána levéltárban, hogy honnan származnak az őseid, mert ilyen fals infók után nem fogsz tudni komolyabb következtetést levonni.
8/16 BlacktigerXXX válasza:
a szerb nevek sosem végződnek cs-re, csak európában használják, mivel "ty" betű a legtöbb nyelvben nincs.
Kitić nem kitics hanem kitity szerbül.
9/16 A kérdező kommentje:
hmm ...igen azt hiszem tényleg az lesz a legjobb, ha rendesen utánanézek, mert érdekelne, de ezek az ilyen-olyan következtetések talán tényleg nem vmi célravezetőek :))
Amúgy vki esetleg tudja, h hogy működik ez a levéltári dolog, kell ezért fizetni, vagy milyen, milyen jellegű hely/intézmény ez (nem voltam még olyan helyen) :)
2010. okt. 4. 01:07
10/16 A kérdező kommentje:
Tudom, h nem úgy kell ejteni, h Kitics, de azért nem is egészen úgy, h Kitity....inkább Kititys vagy Kititycs.....mindegy a Ć-nek, meg a Đ-nek nincs egyértelmű magyar megfelelője......
2010. okt. 4. 01:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!