A ZSIVKOVICS vezetéknév inkább Horvát vagy Szerb eredetre utal?
Kedves BlacktigerXXX!
Nyilván szerbiában nem "cs" végződést kapnak a nevek, ez szerintem mindenki számára evidens. Magyarországon természetesen a magyarított alak van jelen a délszláv származásúaknál, régióktól függően más más alakban lejegyezve. "ics, vics", "ity, vity" és "its, vits". Azért tudom ennyire, mert negyed részben én is horvát vagyok. Ahogy a legtöbb nyelvben, itthon sem volt századokkal ezelőtt egy sztenderd, az ország minden régiójára kiterjedő egységes írásmód, még a magyar neveknél sem. (lásd: Takács, Takách, Takáts - mégis ugyan az a név) Szerintem nem kell nagyon tovább ragoznom.
Hát figy lehet mindkettő mondom ezt horvátként :D De nekem inkább szerbes de nem tudnám megindokolni h miért...
Amúgy meg a ć az nem ugyanaz mint a č sem mint a tj ez mind különbözik!
07:47-es vagyok!
annyit kiegészítésként, hogy a nálunk élő délszláv származásúakról írtam, akiket itt anyakönyveztek ilyen módon.
valahogy a köztes hangot próbálták belőni a végződésnél.
Szerbiában élek ember. :) legalább marhaságokat ne írj.
Č: Cs
Ć: ty
Đ:gy
Š:s
S:sz
Ž:zs
Pl: Dózsa György utat írhatod többféleképpen
Doža Djerdj
vagy
Doža Đerđ
Tessék:
Boris Živković - horvát futballista
Небојша Јован Живковић - szerb zeneszerző
Никола Живкович - bolgár építész
Szóval lehet bármelyik a három közül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!