A Tóth vezetéknév milyen eredetre utal?
A szlovákokat hívták tótoknak (illetve a felvidéki magyarokat). Ebből alakult át -h végződéssel.
Hasonlóképp jöttek létre a Horváth, Németh, stb nevek is.
Mi jut neked eszedbe a Jó palócok, tót atyafiak könyvcímről? Nos, ahol játszódik, ott élnek a tótok nagy számban (az Alföldön is vannak szórványtelepülések, pl. a kalocsa környéki Miske falu tót ajkú, zömében).
Nem németek, hanem szlovákok. A németek a svábok.
Vannak olyan angol nyelvű oldalak, amik a Horvathot is németnek tartják. Érdemes megnézni, hogy milyen forrásokból állítják ezeket a hülyeségeket... a Tóth esetében is csak erről lehet szó. Egyébként az ilyen nevek eredetével foglalkozó oldalakon azért többnyire képben vannak.
Szlavónia régi neve Tótország, úgyhogy nem csak a szlovákokra alkalmazták egykor. Én ismerek nagyon sok horvát nemzetiségi Tóthot. Ettől függetlenül valószínűleg azok vannak többen, akiknek szlovákok voltak az őseik.
kösz egyébként én is olvastam itt: [link]
hogy a horvát-szlavóndalmát vidékről származik a magyar Tóthok többsége
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!