Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Van köztetek olyan, akinek az...

Van köztetek olyan, akinek az ősei kelták?

Figyelt kérdés

Valahogy teljesen odavagyok a keltákért. :D

Tudom, lehet, hogy furcsán hangzik, de őszintén kérdezem.

2012. júl. 12. 23:28
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

Szerintem nincs közük a keltákhoz a cseheknek.

Az egyik nagymamám szláv származású.

2012. júl. 17. 19:48
 12/31 mustafa33 ***** válasza:
Cseh-országnak van köze, ott élt a kelta bój törzs elég hosszú ideig. Ezért Bohemia Csehország neve latinul. Erre alapozzák teóriájukat a csehkelták. Tudományos háttere nincs (egyellőre? ki tudja?). Szerintük ott maradtak, nem vesztek el a történelemben (mint az avarok nálunk), csak később áttv ették a nyelvet a rájok települő szlávoktól (mint a török bolgárok is elszlávosodtak).
2012. júl. 17. 22:08
 13/31 A kérdező kommentje:
Ezt nem is tudtam eddig.
2012. júl. 18. 00:44
 14/31 anonim ***** válasza:

Ez kicsit olyan lehet, mint a horvátoknál az illírizmus, vagy a románoknál a dákoromanizmus. Valamennyi hozzájárulás tetten is érhető akár gének szintjén is, de azért az ilyen eredetmítoszok, meg nemzeti romantikás dolgok nagyon el tudnak menni fura irányba. A román himnuszban római vérről is szó van, az pedig mára már nem titok, hogy az olaszokhoz genetikailag nem sok közük van (a román R1b-U152-es gének jobbára német telepesekhez köthetők abban a térségben és az is csak néhány embert érint). Szóval az olaszoknál domináns géneknek nincs nyoma a térségben.

A cseheknél szerintem komplikáltabb a helyzet. Ahogy mustafa is írja, azon a vidéken elég sokáig időztek a kelták, mondjuk egész közép-európát bejárták, úgyhogy nehezebb lenne a kontinentális európában olyan helyet találni, ahol nem voltak:). Nem csak Bohémia viseli egyébként a kelta múlt emlékeit, hanem Bajorország is a boii-okról kapta a nevét (egyes elméletek szerint). Szóval van egy ilyen eredetmítosz, hogy a bajorok csehországból származnak és részben kelták voltak. Ami pedig biztos, hogy a délnémet területeken nagy a kelta-gén hozzájárulás. Csehországban is rengeteg szudétanémet él(t), akik a mai "czech dna" csoportban is ott vannak és ugye részben bajorok - legalábbis a német nevek erre engednek következtetni. Hogy miért írom ilyen konkrétan, hogy kelta.gén hozzájárulás? Németül beszélnek, mégsem a germánokra jellemző északibb gének a dominánsak, hanem a germán bevándorlás előtti lakosság nyomairól uralkodik. Mit nyomairól, igazából a többségé tudtommal ilyen.

Az R1b gén jelenléte a szláv nyelvű népeknél csekély, a szlovénoknál és a cseheknél viszont 20% feletti, ami azért elég jelentős és kiugró... így akár még az is előfordulhat, hogy néhány éven belül találnak valami markert, amit tudnak néptörzshöz is kapcsolni. Itt arra gondolok, hogy az ott élt kelták, vagy a később németként visszatért, egykori ellatinosodott, majd elgermánosodott népesség 'tért vissza'. Persze lehet vegyesen is, ami jobban elképzelhető számomra. Pl. több kelta temetőban talált csontot megvizsgálnak, dns mintát vesznek, azt összehasonlítják a ma élő emberek mintáival... kiderül, hogy svájcban, elzászban, észak-olaszországban, ausztriában, csehországban, dél-németorszában (szóval maradjunk ebben a közép-európai térségben) jelentős, akkor heuréka.

2012. júl. 18. 13:36
 15/31 anonim ***** válasza:
*uralkodik = tanúskodik
2012. júl. 18. 15:34
 16/31 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod!

Tehát akkor a lényeg az, hogy sok európai nép génjeiben megtalálhatók a kelta származásra utaló jelek bizonyos százalékben.

2012. júl. 18. 19:18
 17/31 anonim ***** válasza:
Igen, apai ágon.
2012. júl. 18. 20:24
 18/31 A kérdező kommentje:
Miért apai ágon? Apai ágon öröklődnek esetleg a legjobban a dolgok?
2012. júl. 18. 22:00
 19/31 anonim ***** válasza:
Nem:) Annyi a történet, hogy a női (mtDNA) vonalon nem lehet különösebb megállapításokat tenni, max. annyit, hogy a domináns H és U Haplocsoportok jóval megelezőzik a férfi ágúakat a térségben és stabilan ott vannak szinte minden népnél Európában. Míg a férfiaknál vannak nagyon jól belőhető haplo és subcsoportok, amiket akár társítani is lehet korábban élt néptörzsekhez, vagy ma élő népekhez. Pl. R1a: szláv, türk népek, stb; H1a: romák, indiaiak; N: finnek, baltiak, stb. Azonban ez csak részeredmény, mert a képzeletbeli családfánkból csupán néhány százalékról van szó. Tehát nekem mondjuk van egy ritka Haplocsoportom, ami európában nem jellemző tulságosan, néhány százalék, ez eddig oké, de ettől még 95%-ban a ki nem mutatható meg valószínűleg a térségben dominánshoz tartozik és ebből is lenne vagy több száz. Ebből azt akarom kihozni, hogy itt olyan keveredések vannak, amit el sem tudunk képzelni.
2012. júl. 19. 09:47
 20/31 A kérdező kommentje:

Értem, köszi! :)

Ahogy megfigyeltem, a keltákra a vörös, göndörkés haj, zöld szem a legjellemzőbb.

2012. júl. 19. 11:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!