Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Hogy lehet valaki felnőtt...

Hogy lehet valaki felnőtt létére ennyire neveletlen bunkó?

Figyelt kérdés

Apósomról lesz szó. Történt már több dolog is, de most már komolyan elegem lett belőle. Elmesélek több történetet is, de csak röviden.

1. Néha nálunk eszik. Diós tésztát csináltam, külön volt a tészta és a dió, a dióba volt kanál, erre ő belemarkol a dióba és úgy tett a tésztára.

2. Szintén nálunk vagyunk, esznek, én kiraktam neki az asztalra az ásványvizet meg egy poharat, erre ő felbontja a vizet és beleiszik az üvegbe.

3. Ha levest is eszünk, egy kicsi benne marad a tányérjába és ő kiissza a tányérból.

4. Ekkor robbant a bomba. Rakok ki az ételhez savanyúságot, gondoltam nem szedek nekik, mivel mindenki annyit rak magának amennyit akar. Raktam kistányért villával direkt a savanyúságnak, ő megkérdezi a fiát, hogy kér e belőle, párom mondta, hogy nem, erre apósom elkezd a savanyúságos üvegből enni. Rászóltam, hogy abból azért más is szeretett volna enni és még ő sértődött meg, még majdnem azt is mondta, hogy finnyás vagyok ,azért nem tetszik nekem. Nekem ez a viselkedés elég gáz, engem nem így neveltek. Mi a véleményetek ezekről a dolgokról?

2012. márc. 27. 22:44
1 2 3
 11/24 ava87 ***** válasza:
86%

Hát hogy is mondjam, valóban nem tűnik egy jólnevelt embernek, viszont az a helyzet, hogy nyilván ehhez szokott hozzá, ezért neki fel sem tűnik, hogy ezt nem illik. Vagy az van, hogy mióta él, mindig is így csinálta, és akkor már gyerekkorában nem tanították meg illő módon másokkal együtt étkezni, vagy már hosszú ideje él egyedül, és elszokott ezektől a dolgoktól. Mondjuk azt nem tudom, mennyi időt kell egyedül élni ahhoz, hogy társaságban is így viselkedjen valaki. Mert ha ezek az alapok korábban megvoltak, akkor néhány év alatt nem felejti el az ember, hacsak nem az a típus, aki igazából tojik rá, hogy mások mit gondolnak, meg mit illik.

Leginkább tényleg megelőzni lehet csak ezeket, vagy nyíltan megmondani, de abból úgyis sértődés lesz.

1. Legközelebb neki külön tedd rá a diót. Talán egy idő után veszi a lapot, hogy csak neki rakod rá külön. Bár ezt kétlem, a férfiak általában nem értik a célzásokat, de így legalább nem nyúl bele kézzel.

2. Tegyél ki vizet kancsóban, abba talán csak nem iszik bele. Ha mégis, hát akkor csak a poharakat rakd ki, nyugodtan oda lehet járulni a csap elé. Vagy ha a buborékosat szeretitek, akkor tegyél ki az asztalra szódát, azért abból csak nem spriccel közvetlenül a szájába (legalább is merem remélni).

3. Ezzel nem nagyon tudsz mit csinálni. Maximum azt, hogy levesesbögrében tálalsz, abból nem illetlenség kiinni a maradékot.

4. Szintén, csak neki rakd ki tányérra, mindenki más vehet magának, aki tisztában van vele, hogy nem illik az üvegből enni.

Sajnálatos módon a felnőttség nem garancia az illedelmes viselkedésre. Ezt valaki vagy megtanulja, vagy nem.

2012. márc. 27. 23:19
 12/24 anonim ***** válasza:
37%

Talán bombarobbanás és hiszti helyett udvariasan mondd meg neki, hogy felétek ezt nem így szokás.

Egyik sem egy olyan húúúúúúde, lényegében egy családnak kéne lennetek, kicsit túl finnyás vagy. Te dolgod, de mástól ne várd el, aki nem ugyanabból a nevelésből jött, mint te. Egyedül él, idősebb nálad, akkoriban még nem sterilizáltak mindent és nem finnyáskodtak, örültek, hogy van ennivaló. :D

2012. márc. 27. 23:38
 13/24 anonim ***** válasza:
87%
Őt nem így nevelték, hanem nem nevelték. Otthon, magunk között én is iszom közben az üvegből, evésnél is besegítek közben kézzel, de amikor családban, társaságban vagyok akkor erről szó sincs. Lehet te is kicsit túlreagálod a dolgot, de tőle sem szép ennyire tiszteletlen lenni, főleg ha mindent eléteszel.
2012. márc. 28. 06:20
 14/24 anonim ***** válasza:
78%

Te szedj mindenkinek, az italt a férjed töltse a poharakba. AZ aposnak adj oda egy üveg ásványvizet, ti meg ma´sik üvegböl fogyaszzatok.

Megváltoztatni nem fogod tudni, mert már idösebb, náluk ez volt valószinüleg a szokás, vagy egyedül van, és igy kényelmes neki. (Arról nem akarok most vitatkozni, hogy ez rendben van-e, mert attól, hogy elitéli valaki, az após még nem változik.)

Amit lehet, elözz meg, és ezzel a konfliktusokat tudod csökkenteni.

2012. márc. 28. 08:23
 15/24 anonim ***** válasza:
68%
Egyetértek a kérdezővel. Tényleg vannak ilyenek,de a legdurvább, mikor valaki a kész ételbe, a lábasba eszik bele, és hullik vissza a szájából. Meg nevelni már nem lehet őket(itt talán tényleg egy idősebb emberekről van szó, akik megtehették otthon ezt). Mit lehet tenni? Amikor csak lehet el kell kerülni ezt/az ilyen embereket. :) és akkor még talán az étvágyad is megmarad.
2012. márc. 28. 09:12
 16/24 anonim ***** válasza:
0%

A kerdezo meg elmegy,de azon kiakadni, h valaki kanallal eszi a porkoltet?

Geccc neked aztan vannak problemaid, latszik, h nem ver a ferjed.

Már bocsánat, de engem megtanítottak késsel-villával enni, ez még nem elitizmus. Egyszer ülnél vele szemben, neked se lenne olyan finom a falat. Ha már a saját gyerekei is a szemébe mondják, hogy "anya, úgy eszel, mint egy disznó", akkor szerintem lehet nekem is véleményem. Ezt soha nem tettem se előtte, sem a párom előtt szóvá. De Neked gratulálok, verd csak el az asszonyt és akkor még vályúból is ehetsz.

2012. márc. 28. 10:58
 17/24 anonim ***** válasza:
89%

Nekem az volt nagyon gusztusos,amikor apám a 40 fokos melegben részegen beleivott a közös teába,de úgy,hogy az izzadtságtól csöpögő fejével áthajolt 3 fazék kaján,ami friss volt(levs,pörkölt,ilyenek).Persze telecsöpögtette izzadtsággal az egészet.A tea meg végigfolyt a nyakán,miközben ivott a fazékból(!).

Szerintem tudnának változtatni rajta,csak nem akarnak.Ennyi.Bunkó paraszt,minél kevesebbet legyél vele.Én is igyekszem minél előbb letudni a közös evéseket a szüleimmel,mert a fater úgy eszik,mint egy disznó és mindig elmegy tőle az étvágyam.

2012. márc. 28. 11:21
 18/24 anonim ***** válasza:

Hát, ez nem túl szép dolog, de ennél nagyobb bajod sose legyen az apósoddal.

Szólj rá, ha zavar, de ennyin ne problémázz.

Vannak ennél százszor nagyobb bunkóságok, mint, hogy valaki gusztustalanul eszik.

Apám is gusztustalanul eszik, még rosszabb, mint apósod, mégse csinálok belőle ügyet.

Amúgy rendes, ez a hibája van, de hát ki az, aki tökéletes?

Sem én, sem te nem vagyunk hibátlanok.

2012. márc. 28. 12:32
 19/24 anonim ***** válasza:
78%

Átérzem a helyzeted, én ilyen környezetben nőttem fel, évekig kellett veszekednem a saját szüleimmel, míg megtanulták, hogy ezeket így nem illik. Régi parasztházakban, falun nem foglalkoztak semmivel.

A savanyúság így meg is romlik előbb (belekerül a kajamaradék a villával), ezzel szerencsére megértették itthon, miért nem jó belenyúlkálni. Amúgy is undorító, ráadásul a szüleim még étteremben vagy más társaságban sem tudnak viselkedni, egy társaságban is simán belenyúlkálnak a sajátjukkal a közösbe, szürcsölik a levest stb. Kézzel talán annyira nem nyúlkálnak bele az ételbe, de régen ilyen is volt. Régen meg pl. folyamatosan azért cseszegettek engem meg a húgomat, mert nem voltunk hajlandóak velük egy villával, tányérból enni, egy pohárból inni. Mára már megszokták, csak elég kitartónak kell lenni. :) Ne etesd ott az apóst, ha nem hajlandó alkalmazkodni a legáltalánosabb normákhoz sem. Ezt én sem tűrném el a saját otthonomban, amiket leírtál.

De egyébként, mint írtam, ezzel a neveletlenséggel nincs egyedül az apósod. Anyám pl elmegy wc-re, majd gond nélkül kijön úgy, hogy kezet mosni luxus, majd kimegy a konyhába ebédet csinálni. Mikor beszólok neki, néha azzal érvel, hogy van olyan a faluban, aki sz*rás után a kezével törli ki a s*ggét, majd lehúzza a kezét a fűben (gondolom rég budijuk lehet), hogy ahhoz mit szólnék. Apám ugyanez, csak ő nem főz... de egyébként egy férfinél ez még gázabb, mert egy férfi tuti hozzányúl a nemi szervéhez. Undorító. Ha ilyen pasim lett volna valaha is, kivágtam volna, mint macskát...

2012. márc. 28. 13:42
 20/24 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom azért ilyen, mert idős, s ő teljesen másképp nőtt fel, mások voltak akkor a szokások.

Sok öreg kint a földeken dolgozott, s ott nem álltak le késsel-villával enni.

Én ezért nem bántanám, hanem a megoldást keresném rá (amiket írtak egy páran).

Ha alapból jó ember, jól kijössz vele, akkor tényleg nem ezek alapján kellene megítélni.

2012. márc. 28. 15:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!