A Joachim név zsidó vagy nemesi?
tegnap 22:11 idézem " kereszt név pedig nem lehet nemes"
Fogadjunk, hogy lehet nemes a keresztnév is?
Több féle alakban is használták az arisztokraták a keresztneveket, és vannak azok a nevek amiket csak arisztokraták használtak.
Vagyis ha a vezeték név után áll egy Xantus vagy egy Saturninus, esetleg egy Maria (aki férfi) hát akkor az elméleted megbukott.
Csak hitelesen!
Kedves 11:28-as!
Rendben, fogadjunk! Elfogadom az elméletem megbuktatását, illetve az általad posztoltak helyességét, ha erre vonatkozóan mutatsz valamilyen hiteles forrást (arra gondolok, hogy mi zárja ki a köznépet egyes személynevek használatából). Lehetőleg magyar forrás legyen, ne pedig olasz, vagy francia, mert az itteni névadási szokásokról van szó (ne adj isten XIX. végi konkrét példával, hiszen ekkor születhetett Tóth Joachim is). Csak hitelesen! üdv.
ma 13:05
XIX. század végi? Pont ez az az időszak amikor a nép az uralkodó családból a férfiak a férfitagok, a nők a női tagok keresztneveit kapták.
Mit gondolsz miért lett annyi Erzsébet vagy Terézia ebben az időszakban.
Említhetném Erdélyben a Csaba vagy a László keresztneveket.
De mondjuk egy Dániel igen ritka volt, vagy egy már korábban irt keresztnevek.
Ha pl meglátsz belenézel egy anyakönyvbe, és egy gyermeknek van 3 keresztneve és egy kicsit jobban megvizsgálod a bejegyzést akkor egy Nob, vagy egy Not szócskát is látsz.
Egy főnemesi név:
Franz Joseph Otto Robert Maria Anton Karl Max Heinrich Sixtus Xavier Felix Renatus Ludwig Gaetan Pius Ignatius von Habsburg-Lotharingen
Egy középnemesi név:
Grf. Károlyi Eudus Simon
Egy armalista nemes neve:
Ns. Bakonszeghy Lajos Ödön
És egy népi név:
Toóth János
Érzed a különbséget?
Még mindig hitelesen!
Kedves 13:21-es!
Nem arra voltam kíváncsi, hogy melyik személynevek voltak gyakoriak, hanem arra, hogy mi zárta ki, hogy egy alacsonyabb népréteghez tartozó ember miért ne viselhetne X személynevet?! A választ még mindig várom!
"Érzed a különbséget?
Még mindig hitelesen!"
Milyen különbségekre akarod felhívni a figyelmet? Írtad a Gaetan személynevet, de ebben a formában nem is használták magyarországon... egyébként pont van egy Cajetan/Cajetanus/Kajetán K. nevű ősöm, aki sosem volt nemes, nálad pedig a főnemesi pakkban kapott helyet. Joseph/Josephus is szerepel a családfámban, ahogy több millió „nem nemesi származású” embernek is ott van a sajátjában (vagy tudja, vagy nem), hiszen a XIX. században még latinul vezették az anyakönyveket.
Légyszives, arra válaszolj, amivel megbuktattad az elméletemet! Linket kérek a kizáró okok igazolására! Egyébként, ha szükséges, akkor csinálok képet a saját családfámról, hogy bemutassam a Kajetán és a Joseph/Josephus alakokat. Még mindig nem érzem, hogy hülyeséget írtam volna. kérlek, arra írj példát, hogy mi volt a kizáró ok... mert elvileg ezen "buktam el".
Csak hitelesen!
Kedves Kérdező!
Nem veszekszem a tényeket közlöm.
Arról meg hogy a vitapartnerrel elbeszélünk egymás mellet arról nem tehetek.
Ő azt állította korábban, hogy egy keresztnév nem lehet nemesi. Ezzel szemben állítom, hogy ha egy anyakönyvet kinyitok, és szerepel benne egy x Ödön Lajos Gáspár akkor, az nagy valószínűséggel egy nemes ember adta gyermekének.
Én így állítom!
Aránylag kevésszer fordult elő kutatásaim során (és amit ő állít és nem hajlandó elfogadni) hogy Szabó Xantus - sártapasztó, adott ilyen nevet leány gyermekének, hogy Szabó Eugénia.
A kérdése az az a vitapartneremnek, hogy miért ne adhatott volna pl Maria (ffi) nevet egy alsóbb osztálybéli, de erre meg már megadtam a választ.
Részemről téma lezárva.
Minden jót.
u.i. Egyébként meg nem Izraelita a Joachim név.
Az én családfámban is akadnak horvát származású nemesek (ill. a lemenőik), akiknek csak kételemű nevük volt, mindegyikük esetében áll az egy személynévi alak (Maria B., Franciscus B., Franciscus T., ill még a felmenők visszafelé). Akkor ők most minek számítanak?
Továbbá, milyen besorolás alá esnek a városi polgárok (bürgerek)? Ők nemesek lennének? Nem gondolom...
Eugenia Joanna Josepha Engelmayer, szül: Krisztinaváros, 1864. dec 05., keresztény; Klara Ilona Eugenia Aminger, szül: Balassagyarmat, 1893. júli 22., keresztény; Helena Hermina Eugenia Fűr... stb stb, a tárhely is betelne...
Nem attól lesznek nemesek az általad felsorolt személyek, hogy ennyi, vagy annyi keresztnevük volt, hanem a státuszukat jelző címtől... 'von' előtag és társai.
Csak hitelesen! én is befejeztem.
Hát haverom! Nem hogy nem érted, de még olvasni sem tudsz!
Ne családfát készíts, hanem járd ki az iskolát, hogy meg értsd, ki mit szeretne neked mondani!
Hol is írtam azt, hogy ha valakinek egynél több keresztneve van akkor az nemes?
Öregem, egyszerűen sajnállak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!