A Joachim név zsidó vagy nemesi?
2011. nov. 20. 14:57
Egyetértek az elöttem szólóval.
2011. nov. 20. 16:46
3/29 A kérdező kommentje:
Azért kérdezem, mert az ükapámnak ez volt a neve. Az a tippem, hogy a családunk zsidó származású, bár nem tudunk ilyen vallásúról. (Ha így lenne, egyáltalán nem zavarna, ne értsetek félre.) Nagyon érdekel a családfakutatás. Képzavar azért keletkezett nálam, mert a mamám azt mesélte, hogy kulákok voltak, tehát elég jómódúak. Viszont én úgy tudom, hogy zsidóknak a század elején nem lehetett földbirtokuk. (Vagy tévedek?) Szóval érdekelnének további válaszok is!:) (Ha valakinek van kedve, kifejtheti bővebben is a mondanivalóját.) Korábbiak: nektek ment a zöld kezecske.:)
Elég sok zsidó kapott (vásárolt) nemesi rangot a XVIII-XIX. században, amivel földbirtok is járt. Simán elképzelhető, hogy a gyerekek születésével felaprózódott a nagy földbirtok, így lehetett zsidóként kulák is.
2011. nov. 21. 11:31
5/29 A kérdező kommentje:
Nagyon érdekeset írták, köszönöm!:) Ez is egy lehetséges kiindulási pont.:D Ja, szerintetek számíthat valamit az, ha a dédimamám készített pászkát? Mellesleg véleményem szerint vannak "zsidós" vonásaink. (Bár nem a tipikus délies kinézetre kell gondolni.) Főleg a nagyanyámon és magamon látom. Pl. egy időben szerettem találgatni, hogy a ki melyik hírességre hasonlít. Később tudtam meg, hogy mindannyian zsidó származásúak.
Szia!
Bőven lehet német is, vagy akármilyen más európai származású az ősöd. Egy genetikai adatbázisban egy személy van ilyen névvel, ő francia és az alpok térségére jellemző génekkel bír.
A családi emlékezet meg szokta őrizni, hogy milyen vallásúak voltak az ősök... szóval, ha izraelita lett volna, akkor annak nyoma kéne, hogy legyen...
A másik adatbázis, amit megnéztem az a yad vashem volt. ilyen családnévvel nem voltak áldozatok a II. világháborúban izraelita részről Mo-ról. A Joachim egy bibliai eredetű személynév, előszeretettel használták egész európában, aztán idővel családnév funkciót is szolgált. Zsidó-keresztény kultúrkörben nem kell csodálkozni, hogy a személy és vezetéknevek többsége héber, vagy bibliai eredetű... ettől még nem lesz az adott illető közel-keleti származású. familysearch keresőben is rengeteg katolikus Joachim van. én ezt az európai, nyugati eredetet tartom erősebbnek.
2011. nov. 21. 18:59
7/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm ezt a szemszöget is!:) Meg fogom nézni az ajánlott oldalt. Ja, úgy látom félreérthetően fogalmaztam: a Joachim nem családnév, hanem utónév. A vezetékneve Tóth volt.
18:59-es vagyok.
Óh, hát így már teljesen más a történet. A Tóth családnév utalhat tót (szlovák, esetleg más szláv ősökre (...tótságnak hívták a vendvidéket, ott pedig a nevéből is látszik, vend-szlovének éltek/élnek), vagy ott van szlavónia (horvátországban), amit egykor tótországnak hívtak, úgyhogy van honnan meríteni. manapság csak a szlovákokra alkalmazzák, de fontos megjegyezni, hogy a Tóth családnév nem CSAK szlovák ősökre utal, ahogy le is vezettem az előző mondatokban. tényleg félreérthetően fogalmaztál... nagyjából itt semmilyen jelentőséggel nem bír a Joachim személynév... ugyanolyan, mint a János, vagy a József, bibliai eredetű, csak talán nem olyan gyakori.
2011. nov. 21. 19:18
9/29 A kérdező kommentje:
Oksa, köszi.:) Jöjjenek még válaszok! Egyre jobban felcsigáztok.
Szerintem jobban nem lehet összefoglalni. Kiderült, hogy nem családnévről, hanem személynévi alakról van szó... keresztnév pedig nem lehet nemes. Szal ilyen nem létezik, hogy valaki azért kap xy keresztnevet, mert a hierarchiában magasabb polcon van. esetleg ha még így is van, akkor mi tiltja egy cselédnek, vagy napszámosnak, hogy ne lehessen Joachim? Ez egy egyszerű bibliai eredetű (NEM maga a viselője!) név, és ennyi. A családnevet is kifejtettem, úgyhogy ez a téma kifulladt. eleve rossz volt a kérdésfeltevés, úgyhogy a válaszok így is triplán lettek kicsavarva.
2011. nov. 21. 22:11
Kapcsolódó kérdések: