A Lázár az zsidó eredetű családnév?
Jézus feltámasztotta, szóval igen.
De azért manapság nem 100% hogy az illető családja belátható időn belül tényleg zsidó volt.
Azért kérdezem mert a nagymamámnak is ez a családneve.De az biztos hogy nem lehetett zsidó vér azon az ágon mert volt egy közeli nyilas rokona is.Másrészt meg nem kereskedő család voltak hanem munkások.Ezért is furcsálom a dolgot.
Onnan jutott ez az egész dolog az eszembe hogy van a parlamentbe egy ilyen néven futó visszataszító külsejű és viselkedésű politikus.Akiről hallottam hogy zsidó származású.Azt elkezdtem kutatgatni is észrevettem hogy elég sok Lázár vezetéknevű zsidó van.Ezután elkezdtem megijedni...
"...Azért kérdezem mert a nagymamámnak is ez a családneve.De az biztos hogy nem lehetett zsidó vér azon az ágon mert volt egy közeli nyilas rokona is.Másrészt meg nem kereskedő család voltak hanem munkások.Ezért is furcsálom a dolgot..."
Habár ahogy írtam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a közeli felmenőkben volt zsidó, de ugyan így azért ez nem is kizárható ha tetszik ha nem.
Volt már itt olyan, aki utólag tudta meg, hogy a nagyszülei azok voltak.
A világháború után sokan kényszerültek titkolni és a gyerekeket megkeresztelték.
Az meg kissé sztereotip, hogy a zsidó=kereskedő, ez hülyeség.
Nem kell már ennyire betojni, hogy valaki félig-meddig zsidó.
A tudomány mai állása szerint max. 6 generációs áttétellel akadni fog zsidó felmenő (még Vonának és a Budainak is).
Szia!
Nézzetek utána, hogy hány héber eredetű keresztnév van Mo-on használatban... vagy ugyan így egy európai országban... elárulom, rengeteg.
Tamás, Gábor, Zsófia, János, József. stb stb.
Ez a Lázár is egy héber eredetű keresztnév. A helyzet az, hogy nem csak tulajdonság, szakma, vagy település után keletkeztek családnevek, hanem az apa (ritkán az anya) keresztnevéből, így ez is egy csoport. Személynévből képzett családnevek. A Lázár is egy ilyen... ráadásul Erdélyben nagyon gyakoriak az ilyen keresztnévből származtatott családnevek. Bizonyára, ha Tamás Irén lenne a vezetékneve a nagyidnak, akkor nem merül fel benned a kérdés... a helyzet az, hogy a Lázár nem egy gyakori keresztnév/családnév, így ez bizonytalanságot szülhet egyeseknél (pedig a Tamás, Gábor stb, előbb felsorolt nevek ui héber eredetűek). Ez egy héber eredetű, keresztnévből képzett családnév (nem maga a család a héber eredetű... mielőtt még valami okoska félreértené), amit sok keresztény is viselhet, és visel is! Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!