Hogyan kezdjem a családfám kutatását?
Szia!
Teljesen ingyenes, nem fáj semmibe:) Ki kell töltened egy papírt, ami tartalmazza az adataidat és a kutatás céljáról is kell írnod néhány sort... aztán kapsz egy kutató kártyát és hajrá! Fontos, hogy konkrét adatokkal menj majd be (mondjuk a dédid szül. helye, pontos évszáma), különben nem tudnak segíteni. Ami pénzbe kerül, az egyedül a fénymásolás, hogyha majd nem szeretnél körmölni. sok sikert!
17:17
Nagyon köszönöm. :) Te csináltál már ilyesmit? Hogy ment?
17:18
Hát nem tudom, ezt most viccnek szántad, vagy minek, én egyáltalán nem nevetek. Azért köszi hogy vetted a fáradságot, és írtál. ;)
Először ne a levéltárban kezdj kutatni, hanem a családtagjaidat kérdezd sorra. Főleg a nagyszülők segíthetnek sokat, ha még élnek, őket kérdezd ki, hogy kinek mi a neve, ki hol és mikor született, általában ők elég sok mindenkire szoktak emlékezni. Ahonnan már ők sem tudnak segíteni, onnantól jöhet a levéltár.
Nekem hatalmas mázlim volt ilyen téren, mert az apai ágamat a nagypapám a legvégsőkig visszakereste, ameddig csak lehetséges, így nekem már csak az anyukám oldalát kell felkutatnom, bár szerintem ez sem lesz kis munka. Majd augusztus környékén akarom elkezdeni a levéltárazást, addig meg nagyszüleimet kikérdezgetem :)
17:17-es vagyok.
Igen, csináltam! Meglepően jól és könnyen ment:) 2 levéltárban is voltam (szomszédos megyék), az elsőben egy fiatal csaj volt a levéltáros, kb annyi idős, mint én... nagyon rendes volt, még 1 bónusz keresési lehetőséget is kaptam:D pedig egyszerre csak 3 különböző anyakönyvet lehet kikérni. Arra számíts, hogy minél régebbi az iromány, annál nehezebb lesz elolvasni a betűket. A saját megyém levéltárosai kicsit idősebbek, merevebben is álltak néhány dologhoz. Míg az elsőbe csak bementem (szinte az utcáról... persze csak idézőjelesen, mert azért utaztam kb 90-100 km-t)és már kérhettem is ki az anyakönyveket, addig itthon meg leqrtak, hogy miért nem szóltam ide, vagy miért nem írtam előtte mailt. Közben a mellette ülővel beszéltem 1 nappal előtte, hogy ma jönnék, meg kb egy hónappal előtte írtam mailt, amire nem válaszoltak... ezt mondtam is és tényleg. Az volt a válasz, hogy nagy a kapkodás, nem figyeltek... hát persze, nagyon stresszes állás lehet, egész nap egy íróasztalnál üldögélni, néha anyaköveket hozni-vinni, borzasztó:D apai ágon 1856-ig, anyain 1665-ig jutottam (utóbbinál kb a felétől már egy rokonom segített, egyházi levéltárban nézte meg az adatokat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!