Hogyan kezdhetnék hozzá a családfám kutatásához? Egyedül is kutathatok? Hol és hogyan kezdhetnék hozzá?
talán a levéltárban.
(ha nem is pont itt)
de ha volt valamikor egy igazán hosszú tél , lehet hogymég a családfát is elzüzelték. :)
Bizony, leginkább egyedül. De elég érdekes az adatgyűjtés.:)Hogyan kezdd el? Természetesen az anyai és apai ágon fellelhető összes rokont lajstromba kell venni, ki kell kérdezni, ki kire emlékszik vissza legrégebben. Fel kell írni a születések dátumát, helyét, a halálozások dátumát, helyét, vallásokat, gyermekek ugyanilyen adatait, rögzíteni az esetleges névváltoztatásokat, stb.stb. Ha már az élők mind ki lettek kérdezve, jöhetnek a plébániák anyakönyvei, levéltárak. Jól el lehet ezzel szórakozni, érdemes valamilyen programban rögzíteni az adatokat, online verziók is vannak. Aztán eljön egy olyan pont, ahol megáll a gyűjtés, mert már nem beszerezhető több adat...
Kb. ennyi...Én 5 generációnál nem tudtam visszább menni.
Nem tudom anyakönyvi hivalat segít e ilyenben, vagy sem. Azt viszont tudom, hogy ha vallásos a családod, akkor az egyház segít, legalábbis felénk.
De a kezdeti felmenőket valóban szedd össze a család, nagyszülők segítségével. Csak, hogy legyen valami kiindulási alapod.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!