Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Tuudsz valaamit 1848-ban élt...

Tuudsz valaamit 1848-ban élt őseidről, főleg hogy harcoltak-e a magyar szabadságharcban és miilyen oldalon? Kb. valakiinek ükapja szépapja leehet.

Figyelt kérdés

#családfa #szépapa
2023. szept. 6. 16:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

#10#

Azért említik a II világháborút, mert az még viszonylag közeli történelmi esemény, már azok az emberek is megfogyatkoztak, akik azt átélték, de arra jó esély volt, van, hogy annak a korszaknak az átélőivel személyen találkozzanak, vagy egy generációs történetekből legyen ismeretük a válaszolóknak.

Az emberek többsége nem ismeri a családja múltját sok fenerációra visszamenőleg, nagyon kevés a kivétel, az e jellemző, hogy a nagyszülők, dédszülők után már nem tudjuk, hogy az azt megelőző őseink kik is voltak, mit csináltak.

Ebben lehet-e része az 1945-1989 közötti időszaknak, és Trianonnak?

Minden bizonnyal, mert azok a családok is, ahol volt szándék a családfa kutatásra, rendszerint falakba ütköztek, mert a haton túli területekre vezettek a szálak, amit nagyon nehéz kutatni is.

Én az egyik hajdúvárosban élek, és annyit tud az itt élők többsége is az 1848-29-es szabadságharcról, hogy a hajdúvárosok egyértelműen a szabadságharc mellett álltak, és nagyon gyorsan megalakult a nemzetőrség, majd honvéd zászlóalj, 1848 őszére a Bocskai huszárezred, amely 1849 szeptember 27-ig állt harcban (Klapka György akkor adta át Komáromot)

Ennek ellenére nem jellemző, hogy tudják az itt élők, hogy az ő öregapjának az öregapja részt vett-e a harcokban, pedig konkrét feljegyzések vannak arról hogy mikor, hol keveredtek harcokba, gondolom a leírásokban vannak nevek is, de más okokból nem jellemző a családokon belül a sok fenerációra visszamenő emlékek ápolása.

2023. szept. 7. 05:38
 12/20 anonim ***** válasza:
100%
Anyai nagyapám ágáról tudom, hogy a szépapám dagerrotipista volt, 1843-ban nyitott műhelyt Pesten. Közben valószínűleg vándorfotósként/arcképfestőként is ténykedett, mert gyerekei a Monarchia elég különböző területein születtek. Hogy harcolt-e azt sajnos nem tudom, ilyen jellegű információt még nem találtam. Anyai nagymamám ága egy szabolcsi kis faluban élt, minden bizonnyal voltak az ősök között, akik harcoltak, onnan elvileg van egy névsorom, de még nem volt időm összefésülni az ősökkel, hogy van-e egyezés. Apai ágam a homályba vész, szinte semmit nem tudok róluk, a legrégebbi adat egy 1891-es születési bejegyzés.
2023. szept. 7. 07:50
 13/20 anonim ***** válasza:
Az Én őseim valószínűleg még Németországban éltek.
2023. szept. 7. 07:54
 14/20 anonim ***** válasza:
100%

#12#

Erről írtam fentebb, hogy aki megpróbál utána menni a családja történetének, sokszor még a szándék ellenére sem sikerül kideríteni, hogy az ősei kik voltak, hol éltek, és mit csináltak pl az 1848-49-es szabadságharc idején.

Természetes, hogy vannak kivételek, de ők vannak kevesebben

2023. szept. 7. 09:19
 15/20 anonim ***** válasza:
100%
Visszamentem már családfakutatásban ekkor élt ősökig, sőt tovább, de nem találtam olyat, hogy részt vettek-e volna benne. Vagy esetleg valamelyik fia harcolt is esetleg, mivel nem találtam a haláláról infót, ez nem derült ki.
2023. szept. 7. 10:56
 16/20 anonim ***** válasza:
100%
Én is úgy vagyok, mint a 15-ös.
2023. szept. 7. 14:20
 17/20 A kérdező kommentje:
Azért szól a kérdés '48-ról és nem '56-ról vagy 2.vh-ról. Egyik ismerősöm mesélte hogy felmenője huszárkapitány volt ekkor, ezért merült fel hogy viszonylag semmennyit nem tudok és sokan hasonlóan arról hogy ki mit csinált családi vonalon akkor. Azért annyira nem volt régen. Bár persze relatív.
2023. szept. 7. 14:41
 18/20 anonim ***** válasza:
100%

17

Jó csak itt annyi rendszer volt meg pl 48-as szabcsiharc leverése után nem volt ez egy olyan dolog amivel bárki is büszkélkedett volna.

2023. szept. 7. 15:39
 19/20 anonim ***** válasza:
100%
Élt akkor olyan rokonom, aki harcolt és ki is végezték.
2023. szept. 8. 13:21
 20/20 anonim ***** válasza:
100%
Egyik ősöm 1848-ban tüzérhadnagyként harcolt.
2023. szept. 8. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!