Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Régen hagyomány volt a naplóírás?

Régen hagyomány volt a naplóírás?

Figyelt kérdés
Elhunyt mama szekrényének mélyébe rejtve találtunk naplókat, amiket ő maga írt. A másik a dédié volt. Viszont volt még ott három másik is, amibe számunkra idegen nevek voltak írva. Vajon kié lehet és hogyan került hozzájuk? Megpróbáltunk beleolvasni, de az a helyzet, hogy annyira macskakaparás az egész, hogy alig tudunk belőle egy-két mondatot elolvasni.

2022. júl. 28. 21:50
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
93%
szerintem ez nem annyira régi dolog, én is írtam naplót 12 éves korom környékén, és most vagyok 20
2022. júl. 28. 22:41
 12/25 anonim ***** válasza:
87%

Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a három ismeretlen eredetű napló esetleg a nagymama vagy a dédi testvéreié lehetett. Ha legalább egy dátumot sikerült kisilabizálni, már be lehet lőni, hogy melyikükhöz állhat közelebb.

A hirtelen félbeszakadás magyarázata lehet, hogy a napló tulajdonosa meghalt vagy elköltözött (férjhez ment) és nem vitte magával, ott maradt a szülői házban.

2022. júl. 28. 23:00
 13/25 anonim ***** válasza:
97%
Nem feltétlen hagyomány, inkább kinek mennyi kedve és ideje volt hozzá.
2022. júl. 28. 23:12
 14/25 anonim ***** válasza:
40%
Igaz, tízes, de a művészlelkek azért teljesen más világba tartoznak. Ahogy a történelem kiemelkedő alakjainak is volt bőven miről írni. Nem hiszem, hogy a szomszéd Imre bácsi naplóban jegyezgetné, hogy kiment a kertbe öntözni, aztán elment az újságért, majd tv-t nézett egész délután.
2022. júl. 28. 23:18
 15/25 anonim ***** válasza:
38%
Mert a Mari néni, vagy a kamasz lány miről ír? Nagyon lenézed a férfiakat..
2022. júl. 29. 00:40
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

A nagybátyám a háború alatti élményeket, a család helyzetét írta le. Szét szakadt a 6 fős család. Ki hova került mi történt velük. Kiktől kapott levelet és sok esetben a tartalmát is beleírta. A napi teendőit munkavégzését, érzéseit is leírta.

A napló egy néma társ.

2022. júl. 29. 06:38
 17/25 anonim ***** válasza:
32%

Nagy kincset találtál, ki ne dobd, ha végképp nem tudod megtartani, add el a neten, esetleg antikváriumban. Sok pénzre ne számíts, de valakinek örömöt szerzel vele.

Én régi anyakönyvi írásokat böngészek szabadidőmben, az eleinte olvashatatlan krikszkraksz némi gyakorlással, céltudatos azonosság-keresgéléssel akár az utolsó betűig megfejthetető.

Tudom, nem erről a korszakról szól, de érdemes elolvasni:

[link]

2022. júl. 29. 08:26
 18/25 anonim ***** válasza:
11%

15-ös, muszáj szétoffolni? Nem nézem le a férfiakat, de a nőknek minden érdekes, a férfiaknak meg nem. Egy nő a semmiről is képes három oldalt írni

Ha ezt neked mondani kell, akkor gőzöd sincs a nemek közti alapvető különbségekről.

2022. júl. 29. 08:27
 19/25 anonim ***** válasza:
23%
Bocs, telefonon pötyögök, megfejthetető>>megfejthető
2022. júl. 29. 08:30
 20/25 Katona Dius ***** válasza:
100%
Szerintem azért is volt szokás régebben a napló írás,jobban mint mostanában,mert nem volt annyi eszköz,hogy vissza emlékezzenek dolgokra. Nem volt videó,fénykép,legalábbis nem olyan gyakorisággal mint most. Most ott van a kezedben a telefon,bármikor készíthetsz képet és vissza nézheted bármikor. Akkoriban jó,ha valakiről pár kép készült élete során,az is beállított kép volt. A naplóban meg tudták mindazt örökíteni,amit fontosnak véltek. Le tudtak írni a gondolataikat,érzéseiket,amiket nem tudták megosztani másokkal,mert nem volt illő a téma éppenséggel. Vagy nem volt,akivel erről beszélhettek volna.
2022. júl. 29. 11:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!