Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Akinek egy település neve a...

Akinek egy település neve a vezetékneve, annak valamelyik őse 100%, hogy arról a településről származik?

Figyelt kérdés
Tehát, ha Zala Megyében találkozok egy Bökönyi Géza nevü emberrel, akkor neki valakije fixen oda valósi, vagy onnan származik? Gondolom ha igen, akkor az is több száz éve.
2021. jan. 14. 23:43
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
36%

#20: Nem, nem is jelentettem ki ilyet. Azt írtam, hogy NEM FELTÉTLENÜL jelenti azt, hogy valaki onnan származik, mert sok egyebet is jelenthet.

Én már csak azért sem jelentek ki ilyet, mert speciel nekem nincs is ilyen településnevű név a családomban. Kár, hogy csak kiragadott részekbe kötsz bele, de egyetlen hozzászólásomat sem olvastad el rendesen. Vagy csak az értelmezés nem megy.

Részemről vita lezárva, mert nem ugyanarról beszélünk.

2021. jan. 15. 20:58
 22/25 anonim ***** válasza:
55%
Egyaltalan nem kotekedesnek szantam!😊 szia
2021. jan. 15. 20:59
 23/25 anonim ***** válasza:
28%
Én Szilágyi Hajnalka Aurelia vagyok s a Szilágy megyei Ban- ból származom. DE: Én igaziból Gliguța Aurelia kéne legyek csak a szüleim a szüldőben hagytak, onnan átkerültem a krasznai pediátriára s másfél év után véletlenül talált rám anyu ( mert a gyárban mobdta hogy akar örökbe fogadni gyereket mert gyerektelen volt s az egyik koleganöje mobdta hogy ő krasznai s ott a kirházban szoktak lenni otthagyott gyerekek s ha tud valamit szol) aki Bihar megyei, nagyváradi volt s a férje után Szilágyi. Apunak az apja Biharpüspökiből való s annak meg annak a szülei is mert a temetőben van fejfa s van egy csonó Szilágyi nevű rokon, apám anyjának az apja Biharrol vali, az püspöki mellett van s az anyja püspokiből származik meg annak az anyja is. Szóval én Szilágy megyei vagyok de örökbefogadás révén lettem Szilágyi, igaziból Gligița Aurelia kéne hogy legyek, Gliguța Mihai s Tarța Mariana után.
2021. jan. 15. 21:49
 24/25 anonim ***** válasza:
60%

"mert sok egyebet is jelenthet."

Például mit? Vagy onnan származik vagy nem, szerintem más egyebet ezen kívül nem jelenthet vagy nem tudom mire gondolsz....

2021. jan. 16. 20:36
 25/25 anonim ***** válasza:
59%

Szerintem simán jelenthet egy helységnév-vezetéknék valós helységről származást. De persze évszázadokkal előttről. Középkorra tehető.

Egyrészt volt idő, mikor a jobbágyok szabadon költözhettek,

Másrészt Magyarországon a nemesek aránya az egyik legnagyobb (volt) Európában. És nemesnek számított egy báró/gróf, ahogy nemesnek egy "hétszilvafás" nemes is, aki kb jobbágy/ paraszt élet színvonalon élt.

Vagy régebbi időkből katonáskodó kaphatott érdemül földet/ falut. Így is kerülhetett helységnév a nevébe.

A második VH utáni -zömmel zsidó- névváltoztatások meg más kategória. Bár ez is létező jelenség, de nagyon nem ez az uralkodó a témában.

2021. jan. 23. 18:35
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!