Akinek egy település neve a vezetékneve, annak valamelyik őse 100%, hogy arról a településről származik?
Ketten is irjak, nekik is telepulesnevuk van, de ok nem szarmaznak onnan. Ti ezt honnan tudjatok, ha csak nem nevvaltoztatas tortent?
Csak mert nekem hihetetlen, hogy barki tudja, hogy honnan szarmaznak akarcsak a dedszulei dedszulei pl.😀
Nem feltétlenül.
Történhetett névváltoztatás (egy időben elég gyakori volt).
Mivel nagyon régen nem feltétlenül tartották nyilván, hogy ki hol született, az is elképzelhető, hogy valaha mondjuk dolgozott azon a településen, és így külöböztették meg a többi Kis, Nagy, Kovács, Szabó között, aztán végül önállósodott a ragadványnév és elkopott az eredeti.
Lehetséges volt, hogy félrehallotta a pap mondjuk a házasságkötéskor, ez is nagyon gyakori jelenség volt, hiszen régen mindent hallomás után rögzítettek. Találkoztam olyan családnévvel, ami legalább 5-6 (vagy akár még több) formában fordult elő. Lehetett különlegesebb hangzású név, ami a papnak túl idegen volt, ezért azt írta be, ami a leginkább hasonlított hozzá és szerinte valós lehetett.
Millió variáció lehetséges, ezt csak részletes kutatással lehet kideríteni.
Ez csak a XIX. századi névváltoztatásokról szóló kiadvány: [link]
Valószínűleg sok helységneves változtatást is lehet benne találni (ha érdekel valakit). (#15)
16
Na tehat a legmesszebb amit tudsz a dedid nagyszulei. (Nem mintha szamitana, de en a dedszulok dedszuleit irtam)
Mondjuk a dedid lenne 100 eves, az o nagyszulei 170, tehat 170evre tudsz visszamenni. Ebbol eleg nehez megallapitani szarmazhatnak e egy adott telepulesrol. Ha visszamennel 500 evet peldaul, es senki nem szarmazna onnan, meg akkor se lehetsz biztos benne, hogy tenyleg nem szarmazott az osok osenek ose egy adott telepulesrol. Szerintem.
#18: Milyen max. 170 évről beszélsz? :-D Nekem a nagyapám lenne most 100 éves (4 napja volt a születésnapja). Szépapám - a rendelkezésre álló adatok alapján - kb. az 1800-as évek elején született. Több mint 200 évre vissza van vezetve ez az ág. Másik ágon az 1700-as évek közepéig van kész, csak azért nem tovább, mert nincs korábbi anyakönyv és sajnos nem voltak nemesek az őseim.
A szépszüleim szülei (vagyis a dédapám dédszülei) minden bizonny bizonnyal onnan származnak, ahol a szépszüleim születtek. Tekintve, hogy ezek a határon bőven túl vannak (Ausztria és Németország), sokkal nehezebb kutatni. De folyamatban van.
Nemesi ősökkel rendelkező szerencsések akár az 1200-1300-as évekig is vissza tudják vezetni a családfájukat. Nem kis munka, de nem lehetetlen.
Teljesen látszik, hogy neked megközelítőleg sincs fogalmad erről a témáról, csak a saját tapasztalatodból próbálsz következtetni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!