Akinek egy település neve a vezetékneve, annak valamelyik őse 100%, hogy arról a településről származik?
Figyelt kérdés
Tehát, ha Zala Megyében találkozok egy Bökönyi Géza nevü emberrel, akkor neki valakije fixen oda valósi, vagy onnan származik? Gondolom ha igen, akkor az is több száz éve.2021. jan. 14. 23:43
1/25 A kérdező kommentje:
Mármint bocsi, kihagytam a mondatból, hogy fixen a Szabolcs megyei Bökönybe valósi valakije az ősei közül?
2021. jan. 14. 23:43
2/25 anonim válasza:
Az én családnevem Bede,utánanéztem hogy van ilyen nevű település Romániában,de nem hiszem hogy származna valamelyik ősöm onnan,na persze nem is zárhatom ki azt se hogy nem,szóval marad a vagy-vagy.
3/25 anonim válasza:
Biztosat nem tudok, de szerintem igen. Hisz valahonnan kapta a nevet. Ugyanugy mint Szabo, Kovacs stb
4/25 anonim válasza:
Én ismertem olyat akinek Győri a vezetékneve, és Győrben is lakik.
5/25 anonim válasza:
Én is település nevü vagyok, de egy felmenőm se onnan származik. A dédnagyapám változatta még meg a világháború alatt a család nevét
6/25 anonim válasza:
A mellettünk lévő egyik település neve Csány,és a fele cigány származású,de az is lehet hogy 3/4-e is már az,és van egy van egy olyan nevű színésze Magyarországnak hogy Csányi Sándor,és ő is cigány származású.Csak úgy elgondolkoztam rajta,tök vicces szerintem ez a különös egybevágás.
7/25 anonim válasza:
Igen, ha csak nem felvett név! Sokan változtatták magyarosabbra a szlavosan hangzó nevüket az előző szazadfordulo környéken (gondolj csak a Petőfi - Petrovics dologra.) Az én vezeteknevem bar településnev, tudom, hogy pont így felvett név.
Vannak amúgy olyan részei Magyarországnak, ahol az átlagnál kisebb volt a mobilitás, és ott jól látszik hogy a vezeteknevek őrzik a néhai szarmazast.
8/25 anonim válasza:
A válaszokat olvasva egyre valószínűbb, hogy az a gyakoribb, amit utolsó ír.
Én is ismerek olyat, akinek a nagymamája német származású és a Magyarországra költözés után változtatta a nevét, szintén helységnévre.
9/25 anonim válasza:
Település nevem van, nálunk biztos hogy senkinek semmi köze a helyhez
10/25 anonim válasza:
Csatlakozom a névváltoztatós kommentekhez. A második világháború után szégyennek számított német vezetéknevet viselni, kinézték miatta az embert, illetve politikailag is feketepont volt. Mivel rengeteg sváb hordta akkoriban a betelepített német őseinek a vezetéknevét, gyakori lett a vezetéknév megváltoztatása. Nagypapám is így tett, 3 lehetőség közül választhatott, amit felajánlottak neki az eredeti ellenében, annyi, hogy hangzásvilágában hasonlított csak az eredetihez. Nála például mindhárom helységnevet takart. Szerintem így volt kényelmes az ügyintézőknek, elvégre ez az egyik legáltalánosabb vezetéknév csoport.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!