Ha sötétebb a bőröm az átlagnál, akkor én cigány vagyok?
A bőröm színe valóban "cigányos", és barna a hajam meg a szemem is, de nem tartom magam cigánynak. A viselkedésem természetesen nem olyan, mint az átlag cigány kultúráé. Általános suliban már sokszor cigányoztak le, viszont ha megkérdezik ez vagyok-e, természetesen nemet mondok, mert nem tartom magam annak. (persze rohadt kellemetlenül érzem magam közben, hiszen szégyellem a sötét bőröm)
Anya világosabb nálam (de valamennyire ő is sötét, de még tök átlagosnak számít szerintem), apa pedig falfehér.
Szerintem az 5-ös válasza azoknak szólt, akik téged "lecigányoznak"!
Lehet, hogy anyai ágon vannak az őseid között romák, de mint írod, édesapád "falfehér". Úgy a kettő között, ha jól tudom, ilyenkor mondják, hogy félvér?? De nem ez számít, hanem az, hogy te minek érzed magad! És ne törődj azzal, hogy mások mit gondolnak e tekintetben rólad!
Kérdező, mi bajod van az #5 válaszolóval? Nagyon jól írta és csatlakozom a szövegéhez.
Ami a kérdésedet illeti, arra is válaszolok.
Ismerek családot, ahol az egyik szülő romániai magyar, közeli rokona egy híres magyarnak, akit senki sem gondolt még cigánynak (nem is volt az), a másik szülő pedig kun. Mindketten viszonylag sötét bőrűek, ennél fogva a gyerekeik is, meg az unokáik is. Pont úgy néznek ki, mint Te. Nem tudok arról, hogy valaki cigánynak nézné őket, pedig kreol bőr, sötét haj, barna szem jellemzi őket. Ha netán cigány is lennél, de rendes, és ilyennek is maradsz, akkor ne rágódj rajta. Főleg, ha - mint írod - nem vagy az.
A bőrszín önmagában semmit sem jelent. Megjegyzem, az sem, hogy ténylegesen mi a származásod.
Én félvér vagyok, anyukám oldaláról roma. Igen, ez az igazság. Viszont én olyan falfehér vagyok, hogy többször akartak már orvoshoz küldeni a sápadtságom miatt, pedig nekem ez a normális színem. Szintén félvér unokatestvérem viszont eléggé romás kinézetű. Pedig ugyanúgy egy szülő ilyen, a másik olyan neki is.
Csak azt nem értem, ez miért számítana. A viselkedésünk, életstílusunk nem megvetendő; tanultunk, dolgozunk.
Az, hogy kiben milyen vér csörgedezik, nem jelent semmit. Pláne nem itt, Magyarországon, ahol annyiféle nép keveredett a történelem során, hogy senki nem tudná már megmondani, mi is az a "magyar" valójában.
"Anyám kún volt, az apám félig székely,
félig román, vagy tán egészen az.
Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz."
(József A. A Dunánál)
Nagyon szép és igaz sorok: mindegy, kik az őseid, a lényeg amit tesznek, és amit teszel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!