Mennyire fontos a genealógia? Sok pluszt adhat az, ha valaki sokáig vissza tudja vezetni a családfáját?
"Sok pluszt adhat az, ha valaki sokáig vissza tudja vezetni a családfáját?"
Mármint milyen plusz?
Családtörténeti plusz mindenképp adhat,ha valaki vissza tudja vezetni a családfáját.
Anyagi plusz viszont nem nagyon.
"Úgy értettem a pluszt, hogy valakinek ez mennyire fontos."
Nekem mondjuk fontos,szóval valamennyi pluszt biztosan ad(na).
Van, akit érdekel kik voltak a felmenői, van, akit nem. Ha érdekel, megbízhatsz ezzel foglalkozó profikat, akik egy-két hónap alatt megtudják, amit meg lehet tudni (nem olcsó). Vagy elkezdheted Te magad is a családfádat kutatni. A családon belül érdemes elkezdeni, majd levéltárakban, de az interneten is sok adat elérhető. Gyakorlati haszna nem nagyon van, viszont jó időtöltés es kiderülhetnek érdekes adatok, esetleg történetek.
Szerencsés esetben úgy az 1700- as évek elejéig sikerülhet visszavezetni a családfádat, annál régebbre csak akkor, ha valamilyen nemesi család is van az ősök között.
Örülünk neki.
Valakinek viszont igen. De mindegy.
Már milyen pluszra gondolsz?
Van akinek fontos, van akinek nem.
Számomra egy nagyon jó hobbi, imádok vele molyolni, csinosítgatni, minél több infót megszerezeni. Néha pedig érdekes meglepetések érhetik az embert, én is tudtam meg olyat egy ősömről, amit szerintem már senki nem tudott azok közül, akikkel én találkozhattam, pedig még déd szülőket is ismertem bőven. Egy nagyon pozitív dologról van szó, iszonyúan meglepődtem, és próbálok majd még többet megtudni erről az ősről, csak sajnos határokon túlra nyúlnak a szálak, ezért nem egyszerű.
Másik ágon semmit nem tudtam a családomról, de ott is találtam érdekességet, bár az inkább szomorú volt, viszont bizonyos fokig kezdem érteni, akik hisznek az "örklött sors"-ban. Történetesen egy generációkon áthidaló öngyilkosság-"sorozatról" van szó: az eddig felderített 3 egymást követő generációban a két fiúgyermek közül a fiatalabb huszas évei elején öngyilkos lett. Nem tudom az okot igazából egyiknél, de érdekelne; főként mivel az utolsó a sorban az édesapám volt.
Az, hogy mennyien foglalkoznak vele? Mikor kezdtem elakadni, rátaláltam ezzel foglalkozó FB-csoportokra, ott döbbentem rá, hogy jóval többeket érdekel a dolog, mint ahogy hittem.
#8: Tévedésben vagy. Egyre több fiatal kezd el foglalkozni vele, én is még 40 éves korom előtt fogtam hozz, 14. éve gyűjtöm az adatokat.
Könyvtárba mondjuk ilyen miatt hiába is menni bárki, ott semmit nem találna.
Rengeteg online felület van, ahol lehet keresgélni, továbbá LEVÉLtárakban, ami neten nem érhető el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!