Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Családfa » Vezetéknevet változtatnék!...

Vezetéknevet változtatnék! Melyik opció az elfogadott?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Úgy döbtöttem, itt az ideje új életet kezdeni, új névvel is. Apámmal nagyon megromlott a viszonyom, undorodom ettől a vévtől.

Sok bajt okozott. Nade nem is ez a lényeg. Hanem egy új vezetéknevet kitaláltam magamnak, de azt olvastam, hogy csak magyaros hangzású lehet. Ez mit is jelent pontosan?

Például: Red, Green, Blue, Dark. Példaként. Ezeket elutasítanák? Nincs benne W, Y, sch, stb idegen írásmód. Nyílván nem akarok White-t, de white helyett Vájt-ot se csak mert így magyarosabb.

2020. júl. 22. 07:21
1 2 3 4 5
 21/43 A kérdező kommentje:
Én csak azt nem értem, hogy mennyivel jobb egy magyaros hangzású, létező név, de cserébe tiszta ciki. Pl Pálinkás, vagy Bogdán, Szabó, Kis, Nagy. Én ezektől eltérőt, akarok nem egy tömegnevet. Kitalálni egy újat, ami nem lehet vicc tárgya, nem lehet csúfolgatni stb Meg az ilyen -ics, vics képző se jön be. Csak higy "magyarosabb" legyen. Bogadics, meg Talicska. Vicc.
2020. júl. 22. 08:21
 22/43 anonim ***** válasza:
94%
Az Orsós vagy Kanalas minden +névhez jól illik.
2020. júl. 22. 08:22
 23/43 anonim ***** válasza:
86%

A korod azért lényeges, te nagyon okos, mert 18 év alatt mindkét szülőd beleegyezése szükséges.

A névváltoztatási kerelmet indokolni kell. Azt is, hogy miért nem akarod a mostanit és azt is, hogy miért szeretnéd azt, amit. Nos, az eddigiek alapján nem tudom elképzelni mivel tudnál bármilyen nevet is indokolni

2020. júl. 22. 08:33
 24/43 anonim ***** válasza:
100%
"Nem vehető fel olyan vezetéknév, ami a magyar hagyományoktól eltérő hangzású vagy magyartalanul képzett, ezért nem lehet Kovácsból soha Smith. Hasonlóképp földrajzi vagy történelmi nevet sem választhatunk, még akkor sem, ha az a szép hangzású Kárpát vagy a Millennium, történelmi nevet pedig csak akkor engedélyez a főosztály, ha bizonyíthatóan szerepel például Batthyány az ősök között."
2020. júl. 22. 08:39
 25/43 anonim ***** válasza:
93%
Pl. Tóthra. Vagy lehetsz Vörös, Fekete, Fehér, Zöld....
2020. júl. 22. 08:40
 26/43 anonim ***** válasza:
92%
Ha ritka nevet akarsz, akkor lehetsz például Ritka Sándor.
2020. júl. 22. 08:43
 27/43 A kérdező kommentje:

31/

Köszi a válaszod.

Tudom a Smith nem, mert magyartalanul képzett. De a Szmissz már, viccesen hangzik a példa okáért, de magyaros hangzású. Mert a magyar hagyományoktól (ahogyan írjuk úgy mondjuk) nem tér el. És az van leírva hogy ha szószerint értelmezzük akkor én azt úgy értelmezem.

2020. júl. 22. 08:47
 28/43 A kérdező kommentje:
Mindegy, jelentem őket, mert egyaltalán nem a kérdésre valaszolnak.
2020. júl. 22. 08:49
 29/43 anonim ***** válasza:
100%

A -vics toldalék NEM magyaros! De bármilyen létezö MAGYAR szót választhatsz, és a szavak többségének nincs negatív értelme.

Csúfogatni MINDENT lehet, akkor is, ha nem magyar, az általad említett adgol szavakkal elöre borítékolható a csúfolkodás - szóval ez nem érb.

Lehetsz Virág/Virágcsokor, Bokor/Fa/Fás, Hegy/Hegyi, Szakadék, Folyó/Folyami, Szalag, Borbolya, Meggyfa/Meggyesi, Köris, Ház/Házi, Rózsa, Festmény, Könyves, Világos/Világosi, Tölgyes, Sátor/Sátoros/Sátorosi, Trombitás, Vándor, Erdös/Erdei, Padlós, Gerendás, Kertes/Kertész, Budai, Györi, Miskolci, Szegedi, Tüzes/Tüzesi, Tözeges, Füszeres, Világjáró, Macskási, Zerge, Mecseki, Tiszai, Dunai, meg még millió egyéb, emellett az összes keresztnevet is használhatod, ami magyar eredetü.

2020. júl. 22. 08:49
 30/43 anonim ***** válasza:
96%

"Tudom a Smith nem, mert magyartalanul képzett. De a Szmissz már, viccesen hangzik a példa okáért, de magyaros hangzású. Mert a magyar hagyományoktól (ahogyan írjuk úgy mondjuk) nem tér el. És az van leírva hogy ha szószerint értelmezzük akkor én azt úgy értelmezem."

Hát elég gyengécskén értelmezed, hogy finoman fogalmazzak meg. A Szmissz nem magyaros. A Kovács igen.

2020. júl. 22. 08:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!