A szemszín öröklődése hogy működik?
4/10 ilyet sem hallottam még, hogy kékből barna legyen!
A testvéremnek meg furcsa módon kisbabaként barna szeme volt, most már zöld. Érdekes ez a genetika:)
#10 Azon a képen esélyek vannak. Attól mert bizonyos összetételnél csak 6% az esélye a kéknek, 75% a barnának, még lehet hogy kék szemű lesz. csak kisebb rá az esély.
Ahogy annak is van esélye hogy albínó lesz piros szemmel, csak az szinte elhanyagolhatóan kicsi esély. Aztán mégis léteznek albínók.
Úgy rémlik még suliból, hogy a zöld szemszín a legrecesszívebb, szóval ha neked is, párodnak is zöld, akkor jó eséllyel homozigóták vagytok, és csak a zöld színért felelős gén van meg bennetek, tehát csak azt tudjátok átadni a gyereketeknek.
Ha bármelyikőtök örökölt volna barna szemet okozó gént, akkor barna lenne a szeme, mert az domináns.
De ez persze nincs kőbe vésve, csak általában így működik.
Azért azzal a táblázattal vitatkoznék... :D
Anyunak barna, apunak kék szeme volt.
Öcsémnek és nekem barna, húgomnak kék, nővéremnek zöld.
Én úgy tudom a barna szemszin allélja domináns, tehát barna-kék párokkal csak barna szemed lehet, és csak akkor lehet kék vagy zöld ha csak kék és zöld allélod van.
Tehát a gyerekednek csak zöld vagy kék szeme lehet. Barna semmiképp. Legalábbis papíron.
Nagyrészt domináns-recesszív öröklésmenettel öröklődik, de újabb kutatások kimutatták, hogy több, mint 10 gén vesz részt a szemszín kialakulásában. Ha jobban megfigyeled, rengeteg féle árnyalat létezik.
Egyébként kifejezetten gyakori, hogy a kisbaba kék szemmel születik, ami később zöld vagy barna lesz. Tehát még a születése után sem lehet tudni, milyen lesz a végleges szín.
Amúgy a vércsoportokhoz hasonlóan öröklődik a szemszín is. Azt meg gondolom tanultátok az iskolában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!