Az alábbi vezetéknév milyen eredetű? Eléggé kevert.
21/29 A kérdező kommentje:
Értem. Nos, számomra még mindig Temesvár román nevét sejteti leginkább: Timisoara.
Timsina Surname Origin, Meaning & Last Name History
[link]
2020. jún. 16. 00:07
23/29 A kérdező kommentje:
Köszi, előző! Nagyon érdekes oldal! "S" karakterrel Indiára teszi mint leggyakoribb családi név -esetleg cigány név is lehet?-, míg SH-val leggyakrabban Oroszországban fordul elő (épp evvel indítottam, hogy szlávos hangzású).
(Egyébként kicsit furcsa, hogy SCH-ra semmit nem ad ki, pedig létezik Magyarországon.)
SH-val Oroszországban? Esetleg S karakter angol átírásban, mert ciril betűvel biztosan nem, de akkor lehet német átírásal SCH is, lengyellel SZ, szlovákkal és csehhel Š... (a ˇ -nek a neve szlovákul "mekčeň" ami szószerint annyit tesz, hogy "lágyító")
A név Timschina eredetileg szerintem Timschiner, mert a legtöbb német dialektusban az "-er" végződést "-a"-nak ejtik és az így diktált nevet így írhatta be valaha régen az anyakönyvező pap. Ebben az esetben a név jelentése Timschin-ből származó (Timsini). Temesvár német neve Temeswar, abból nem igen lesz.
2020. jún. 16. 21:20
25/29 A kérdező kommentje:
Nagyjából értelek, előző, téged is felpontoztalak, mint minden értelmes választ. Azt kérdezném tőled, hogy végül is szerinted mi a név jelentése? Timschin? De az mi magyarra fordítva? Vagy Timsini? És ez magyarul? A google fordító semmit nem fordít, ha német nyelvhez írom be ezeket.
Nem tudom mi a Timschin, úgy értettem a német Timschiner magyarázatot, mint egy Timschin nevű településről származó ember nevét. De nem tudom létezett-e ilyen nevű település, vagy földrajzi név. De tovább menve például az orosz vonalon lehet orosz női vezetéknév Timsina, mint a férfi Timsin felesége vagy lánya. A Timsin eléggé oroszos hangzású az -in végződés miatt. Az orosz Timsin név jelentése Tims nevű helyről származót jelent, de Tims nemzetségéből származót is. Nem tudom van e ilyen helynév. De az orosz vezetékneveknek sok nem orosz eredete van, mert általános szabály volt a birodalomba tartozó népek tagjai neveinek oroszosítása orosz végződésekkel. Tehát nyugodtan lehet akármelyik kaukázusi vagy szibériai néphez tartozó, alán, jakut, tatár, stb.....
2020. jún. 19. 22:08
27/29 anonim válasza:
Több ilyen vezetéknevű egyén él Ukrajnában.
2020. jún. 30. 18:22
Orosz név, németes átírással.
Kétszáz éve még minden Magyar Királyság-ban élő írástudó beszélt németül, magyarul pedig nem sok tudott. Bár volgai németek is voltak.
Тимшин/Тимшина — Викисловарь
[link]
2020. jún. 30. 18:51
Úgy lesz ahogy 28-as idézi az orosz forrást, de abból az oldalt levő ragozási táblázatból nem a második rag (ragyityeljnüj) - nem a: "kavó-csevó"? Tyimsina, sem a negyedik rag (vinyiteljnüj) hanem ahogy már írtam a Tyimsin családnév (familija) első ragban (imenyiteljnüj) női változata .
2020. jún. 30. 21:49
Kapcsolódó kérdések: