Az alábbi vezetéknév milyen eredetű? Eléggé kevert.
Ha valaki tudja a név jelentését, meg hogy milyen nyelven van, továbbra is érdekel.
Az én sejtésem:
Timisoara = Temesvár?? -> Temesvári (Timsina)?
Teljes komolysággal írom, hogy ne keressetek a névben szláv eredetet. Évtizedekig éltem Csehszlovákiában, jártam hivatalosan is a szomszédos szláv nyelvterületeken, sok-soik emberrel érintkeztem. Ehhez hasonló nevet nem hallottam.
Persze - azért még létezhet, de a fülemben sem szláv kicsengése, sem jelentése nincs.
Az a kis "pöcök" egyes betűkön pedig hivatalosan, nyelvtanilag: lágyítójel. A d. t. n. l, c, s (ejtsd sz), z betűket lágyítja gy, ty, ny, ly, cs, s és zs hangzókra. Hasonlóan: dž = dzs.
A d, t, l betűket a jobb felső sarkuknál egy vesszővel (ékezettel) írják, amit magyarra fordítva "hosszabbító"-nak neveznék, a többinél pedig a tetejükre egy kis "v" betűt (nem félkört vagy negyedkört) helyeznek. Ezba lágyítójel.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Kedves ssaa!
Lehetséges, hogy a cseheknél így van, ahogy írtad, nem tudom. De én (többek között) délszlávoktól is tanultam a népzenéjükről, és ők a mássalhangzó tetején a kis "v"-t (amit én félkörnek neveztem, de mindegy) pont, hogy nem lágyításra, hanem keményítésre alkalmazzák:
Č - A magyar "cs"-nek felel meg, mondja is angolul a délszláv anyanyelvű, hogy egy kicsit keményebb, mint a Ć.
Ć - hasonlít a magyar "ty"-re, de inkább ty-cs keverék, és mondja is angolul, hogy ez a lágyabb a kettő közül.
Persze lehet, hogy az északi szláv nyelveknél máshogyan van...
Megmondom őszintén, gőzöm sincs;de nekem erre hasonlít: Timuzsin
És beírtam a keresésbe, valamiért nem hozta be az oldalt, de kívülről, még nem rákattintva- ezt írja a cím alatt:
Timuzsin - Magyar Keresztnevek Tára fiúnevek › Timuzsin
A Taksony ősi magyar eredetű férfinév. Jelentése vitatott, egyes nézetek szerint elégedett, jóllakott, mások szerint vad, féktelen, szilaj. Ajánlott névnapok: Április
Ja várj, de bár lehet, hogy egy tőről fakad a kettő név;majd rákeresek még, és szétnézek jobban a találatok között
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!