Ebben a történetben én vagyok a rossz?
A férjem rokonai állandóan azért hisztiznek, hogy had vigyék el a lányomat(1 éves) magukhoz. Amit én eddig nem engedtem, mert szerintem 1 évesen még az anyja mellett a helye. Mindig mindenkinek mondtam, hogy bármikor jöhetnek a kislányhoz, szívesen látom őket, de elvinni nem vihetik. Az anyósom heti 1x jön fél órára, a férjem nagyanyját (fiatal, 60 éves, még dolgozik, szóval nem egy 85 éves nénike aki nem bír átjönni, nincs 5 perc gyalog) pedig akkor láttuk itt utoljára mikor megszületett. Most kiderült, hogy anyósomnak szívproblémái vannak, és most műtötték. A férjem szeretné, hogy több időt tölthessen el a lányunkkal, ha valami történne vele, ezért had vigye el őt. De én még mindig azon az elven vagyok, hogy ha több időt akar a kislánnyal lenni, akkor erőltesse meg magát és jöjjön gyakrabban, nálunk is tud játszani a kislánnyal nem csak akkor, ha elviszi magához.
Igen, aláírom, bennem is van egy kis harag, mert nem jött el a lányunk első szülinapjára, csak azért, mert a párom a0ja is ott volt, akitől elvált és akit utál
De most komolyan, minek kell ahhoz elvinni a gyereket, hogy együtt lehessen vele?
Nem te vagy a nagy gonosz farkas a történetben. Az 1 éves gyerekért te és az apja feleltek, ti ismeritek a legjobban, és ha úgy ítéled meg, hogy nem vihetik el, mert még kicsi hozzá, akkor kicsi hozzá és kész. Neki állandóság kell és a megszokott dolgai, hogy jól érezze magát. Ha anyósod (lehetne a nővéred is, anyukád, sógornőd vagy bármilyen más rokon) csak a saját otthonában szeretne játszani vele, az csak az ő kényelmét szolgálja, de nem a gyerek érdeke. Az ajtótok nyitva áll, de ott felügyelve van, ez lehet a gond.
Egyetértek azzal az elvvel is, hogy akkor menjen a gyerek, ha ő maga mondja és kéri. A lányom lassan 2 és fél éves, rövid mondatokban már beszél. Már tudja kérni, hogy menjünk bölcsibe, nem akar boltba menni, vagy nem tetszik valami. Ennek akár örülhetnének a nagyszülők, de a gyerek egy ideje azt mondja, hogy nem kell a mama, nem akar menni. Akkor most tuszkoljam a kocsiba, vezessünk egy órát és kényszerítsem oda az ölükbe, csak mert már nagyobb? Olyan korszaka van, amikor nem bírja, ha hozzáérnek, de ezt a nagyszülőknek nagyon nehéz megállni. Most haragudjanak rám, de a gyerek nyugalma fontosabb annál, hogy babusgassák és kielégítsem a vágyukat. Amikor az 5-6 éves rajongva szalad eléjük vagy könyörög, hogy náluk nyaralhasson, bármikor viszem, de addig nem. Neked sem kell meghajolnod senki akarata előtt.
És, 17-es?
Miből gondolod, hogy ezt csak a te módszereddel lehet elérni?
Miért gondolod, hogy egy olyan kisgyerek, akit nem bíztak már pár hetesen másra, nem ragaszkodhat a későbbiekben a nagyszüleihez (már ha azok is szeretnék)?
Miből gondolod, hogy lepasszolás nélkül csak anyamatricát lehet nevelni?
3,5 éves (egyébként tápszeres volt) lányunk még sose aludt másnál nélkülünk, ettől függetlenül remekül elvan a nagyszüleivel. Nem sír, nem hisztizik, könnyen alkalmazkodik, oviba is pikkpakk beszokott.
17es. És itt a hangsúly. "Tudod, hogy biztos, nyugodt, szerető környezetben van".
Fogalmam sincs mégis milyen környezetben lenne, ha nem lennénk ott, mivel anyósom pasija mikor mi vittük el a gyereket is ordítozott, hogy mi a francnak jöttünk, meg ragasszuk be a gyerek száját, mert nem tud dolgozni. Nem bízom se anyósomban, a pasijában meg végképp nem.
18-as... érzem, hogy rosszul fogalmaztam, mert igazából nem azt szerettem volna kihozni a hozzászólásomból, hogy nem lehet egy gyermek alkalmazkodó, vagy túl anyás lesz egy gyerek ha nem adjuk oda a nagyszülőknek... egyértelmű, hogy nem "csak" ettől függnek ezek a dolgok...
kérdező! hidd el ezzel is tisztában vagyok, hogy minden helyzet-kapcsolat más... én tudom, hogy ilyen szempontból ( már csak az itt feltett kérdések kapcsán is :) ) nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy olyan nagyszülőkkel vagyok megáldva, akikre bármikor-bármeddig rá merem bízni a gyermekeimet (fiam mellett van egy 19 éves sérült lányom is) látok élethelyzeteket, ahol tényleg nem lehetne rábízni nagyszülőkre a gyermeket.. de azt is látom, hogy amikor egy gyerek rá van utalva valakire (szülő nélkül) teljesen máshogy viselkedik (mármint nem a gyerek, hanem akire hagytad :) )
nem látunk bele egymás életébe, nem ismerem a tiedet, anyósodét, igazából tényleg csak te tudod mi a helyes döntés mert te ismered őket én csak leírtam, hogy működhet máshogy is, minden probléma nélkül.. de lehet ez csak nálunk működik... mert olyan emberekkel vagyok körülvéve, akikkel ez működhet.. :)
én is sokat voltam a nagyszüleimmel és nagyon szuper emlékeim vannak erről az időszakról... én nem szeretném a gyermekeimet megfosztani ilyen élményektől, mert látom rajtuk mennyire élvezik a velük töltött időt.. de tény! ez az én életem.. az én családom.. mindenki más...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!