Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Nem jutunk egyről a kettőre....

Nem jutunk egyről a kettőre. Önzőnek érzem magam, de van itt kiút?

Figyelt kérdés

Párommal anyagi okokból nem élünk együtt - én otthon szülőknél, ő meg a barátaival lakik együtt egy albérletben, amit a munkahely biztosít nekik.

Átlagosan keresünk mindketten, 130-150ezer Ft körül, párom részéről azonban terheli hitel, amit még a szüleinek vett fel, amíg otthon lakott.

Három éve együtt vagyunk, és nagyon aktuális lenne az összeköltözés (plusz családot is terveznénk előbb-utóbb), de egyszerűen annyi pénzünk sincs, hogy félre tudjunk tenni. Én otthon lakva most nyilván hazaadok mindent (apukám meghalt, szóval ketten vagyunk anyámmal, így kell neki a plusz pénz), meg párom is küldi haza a pénzt.

Én már beszéltem anyámmal erről, ő megérti, sőt, örülne is neki, ha elköltöznék - van saját párja, esetleg összeköltöznének, tehát megoldaná az életét nélkülem is. A párom viszont nem akarja az összeköltözést, mert egy albérletben csak nyomorognánk ilyen kevés pénzből. Meg igazából az a fő ok, hogy akkor nem tudna úgy pénzt hazaküldeni, mint most, és hát otthonra az a pénz KELL. Dolgozik az apja, anyja már nyugdíjas, van egy bátyja, aki meg otthon él, de igazából tőle nem várnak el semmit... Kevés a pénz, és kell a segítség, de szerintem nem ennyire. És párom ki van borulva, hogy mi van, ha a bátyja elköltözik otthonról a barátnőjéhez, meg akkor ki fogja segíteni a szülőket, és nincs pénz, és már ott tart, hogy haza akar költözni, még a munkahelyét is itthagyná, mert segíteni kell otthon.

Amúgy nem ilyen mamapicifia, csak borzasztó nagy felelősséget érez a szülők iránt, és hiába beszélgetünk a dologról, nem jutunk előre. A szülőket előrébb helyezi a saját életénél, egyrészt persze tök jó, hogy így segíteni akar, és kell is segíteni a szülőknek, de a saját kárára, kárunkra? Felnőttek vagyunk mindketten, de hogy tervezzünk családot, ha még az összeköltözéstől is félni kell?

Amúgy nagyon jó a kapcsolatunk, de félek, hogy erre rá fog menni, mert nem érzem, hogy lenne jövőnk. És emiatt egy önző dögnek érzem magam.

Más volt már hasonló helyzetben? Mi volt a megoldás?

26N 30F

2017. jan. 6. 14:25
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Párom bátyja jóval kevesebbért dolgozik, mint párom (valahol minimálbér körül), és mindig panaszkodik, hogy ő saját maga sem jön ki a pénzéből. Ami mondjuk szerintem érdekes, mert ugye otthon mosnak-főznek rá... Meg valahogy tőle nem is várják el annyira, mint páromtól a dolgot, amíg mindketten otthon laktak, addig is a párom volt az, akinek centire el kellett számolnia a pénzével, a testvérének soha. Meg mikor aktuális barátnővel összecuccolt a srác (folyton ezt csinálja, jön-megy), akkor őt folyton támogatni kellett. Bizonyára ő is ad haza valamennyit, de 10-20ezer Ft-nál tuti nem többet.

A nyugdíj jelen esetben ez a leszázalékolt nyugdíjas dolog (sajnos nem tudom pontosan mi ez), ezért nem tud az édesanyja dolgozni mellette, nagyon beteges, apja meg szintén minimálbéres. Szóval azt megértem, hogy rászorulnak a segítségre, csak hát így...

Egyébként, hogy kicsit védjem a páromat, lakáshitelről van szó (nem ez a devizás izé, hanem építéshez), és azért az ő nevére tudták felvenni, mert akkoriban neki volt a legmagasabb a fizetése. Szóval nem csak felelőtlenül veszik össze-vissza a hiteleket, emiatt nem félek, hogy pénzügyileg ne lenne kultúrája. Valaki kérdezte: közel 100ezer Ft megy el a fizetéséből, még közel két évig.

Ahol jelenleg lakik párom, az ilyen szolgálati lakás jellegű, tehát csak dolgozóknak, én oda nem költözhetek. Kb. 20-25ezer Ft költségük van rá havonta fejenként, ezzel semmilyen albérlet nem tud versenyezni, ezzel tisztában vagyok.

2017. jan. 7. 09:24
 12/26 anonim ***** válasza:
Röviden? Menekülj.
2017. jan. 7. 09:30
 13/26 A kérdező kommentje:

Egyébként - elvileg - a párom is az együttélést tervezi, meg folyton arról beszél, hogy családot, gyereket szeretne, de azt meg ugye nem lehet a semmire.

Valamiért viszont úgy érzi, hogy neki kötelessége megoldani a szülők életét, és erről nem tudom lebeszélni. Mert mi lesz ha ez vagy az történik. Azért tettem fel igazából a kérdést, mert próbálom eldönteni, hogy velem van-e a baj, mert hát mindig szokták mondani, hogy igen, az idős szülőt segíteni kell, ő is felnevelt, stb... Én meg sosem voltam ilyen függőviszonyban anyámmal, mindig azt gondoltam, hogy először a saját életemet kell megteremteni. De hallottam már vissza olyat ismerősöktől, hogy milyen gonosz vagyok, amiért vele nem törődöm... Ebből a szempontból meg párom hozzáállása jobb.

Viszont számomra az meg nem kilátás, hogy anyósékkal összeköltözni, csak hogy nekik jobb legyen. Eleve nem gondolom egészségesnek, meg ők egy picike zsákfaluban laknak fejér megyében, ott se munka, se élet...

2017. jan. 7. 09:31
 14/26 anonim ***** válasza:
85%
írtál két regényt, hogy jaj a párod amúgy mennyire édibédicukimuci hapsi, figyelj: nem az. nem akar veled élni, ha akarna megoldaná. fél anyucitól. ha neked ez megfelel, akkor hajrá, de ne védd, mert ebből csak ő tudna kilépni ha akarna, de nem akar. láthatod, hogy te utolsó vagy.
2017. jan. 7. 09:36
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
"azért az ő nevére tudták felvenni, mert akkoriban neki volt a legmagasabb a fizetése." - azert az o nevere, mert a tobbiek tisztaban voltak vele, hogy ok nem kapnanak hitelt, mert a bank tisztaban lenne vele, hogy nem lennenek kepesek fizetni. Es bumm nem is fizetik, hanem a parod elmondasod alapjan 130-150 ezer kozotti fizetesebol vonjak a 100 ezres hitelt. Gondolj mar bele.... szerinted ez a felelos penzugyi magatartas? Oszinten... menekulj ettol a pasitol.
2017. jan. 7. 09:40
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Sok olyan információt irtál le pluszként, ami azért más megvilágitásba helyezi a dolgokat. Te egy jószivű, jóravaló, becsületes férfit szeretsz. Akinek a családi helyzete bizony nagyon nehéz. Két beteges, korán megrokkant szülőt valóban illik támogatni. Ahogy értelmezem, hogyha a párod támogatása kiesne, akkor a szülők élete összeomlana, talán még a tetőt is elveszitenék a fejük fölül. Ha két év múlva megszűnik a hiteltörlesztés, az belátható jövő. Utána talán meg tudja oldani a párod az összeköltözést, az együttélést. Neked itt most azt kell tisztáznod, azt hiszem, hogy elsősorban önmagaddal, hogy te most kitartasz-e emellett a kényszerhelyzetben lévő fiú mellett, vállalva az ő nehézségeit, illetve az ő élethelyzetének rád vetülő következményeit, avagy lelépsz és jobb szülői háttérrel biró fiút keresel magadnak. A házasság azt jelenti, hogy "jóban-rosszban együtt". Ez a helyzet, most a "rosszban"... Az idős szülőkel való problémák 20-25 éves házasságokat is tönkre szoktak tenni, mert valahogy mindig ugy van, hogy az "anyós-após" oldja meg a problémáit, de az "anyám-apámat" támogatni kell. A párodnak fiatal életkorában jelentkezett a szüleivel való probléma. Én azt javaslom, hogy szállj magadba, tedd föl azt a kérdést magadnak, hogy " mi lenne ha az én szüleim betegednének meg és kellene őket nekem ápolnom és anyagilag támogatnom", mit várnék el én akkor a páromtól? Beszélgesd meg magaddal a dolgot. Aztán, ha ugy döntesz, hogy kitartasz emellett a fiu mellett, mert szereted, akkor segits neki, ahogy tudsz. És a dolgok egyszer majd csak jobbra fordulnak.
2017. jan. 7. 11:10
 17/26 anonim ***** válasza:

hiába fizeti ki a hitel X év múlva, akkor sem lesz a szülőknek több pénze. nekik kéne kisebb lakásba menni, ahol kisebb a rezsi stb.

ha nem tesznek semmit, akkor örökre ott ragad a párod.

meg ott a tesója is, ne csak egyik gyerek segítse a szülőket.

várhatsz. de mégis mire?

2017. jan. 7. 11:19
 18/26 anonim ***** válasza:
17-es: a fiú szülei egy falusi házban élnek egy kis faluban. És ott is fognak életük végéig. Az nem egy olyan élethelyzet, hogy "kisebb panelbe költözöm", hogy kisebb legyen a rezsi. Nem a rezsi a sok, hanem az épitési hitel nem járt még le. Az valóban nagy gond, hogy a két felnőtt gyerek közül csak az egyiknek van olyan keresete, amiből el lehet venni. Fél Magyarország a minimálbérben vergődik. Mondjuk ki nyiltan: ez a fiú anyagi szempontból nem jó "parti", ha egyáltalán a mai ifjuság ismeri ennek az ősrégi szónak a régi jelentését. Ráadásul a minimálbéres apuka és a rokkant anyuka majdani minimálnyugdija azt jelenti, hogy ezek a szülők életük végéig a gyerekük támogatására szorulnak. mint olyan nagyon sokan majd a mai ötvenesek-hatvanasok közül az országban. A kedves kérdező sem milliomos csemete, ahogy a soraiból kiolvasom, ő is csak azért költözhet el özvegy anyukájától, mert annak lett olyan partnere, aki tudja őt anyagilag majd segiteni és nem szorul a továbbiakban a lányára. Őszintén szólva itt az lenne a jó megoldás, ha mindketten jobban fizető állást tudnának szerezni maguknak. Plusz nettó 200 ezer havonta és minden meg lenne oldva, nem? Na most ha ez nem megy két huszonévesnek Bp-en, akkor milyen jótanácsokat tudnak adni a pénzszerzésre egy istenhátamögötti faluvégen két rokkant ötvenesnek? Nehéz az élet. Ilyenkor szoktak a fiatalok kézenfogva lelépni Angliába... és a gyerekszülést elhalasztani 35 éves kor fölé.
2017. jan. 7. 12:28
 19/26 anonim ***** válasza:

én írtam hogy keressenek más melót vagy menjenek külföldre, de arra nem érkezett válasz

értem én hogy idősek nem költözködnek, de akkor mit akarnak? fiúk pénzelje őket amíg élnek? ha egyik lerokkan ki fizet ápolót vagy otthont? fiú felmond és megfagynak télen? itt nekik is változtatni kellene, fiúnak is, szülőknek is.

ez itt nem szereti nem szereti kérdés,mert nincs kiút, ha szülők meg a két gyerek nem változtat. és akkor a kérdező várhat arra, hogy valaha együttélnek, meg gyerek meg stb

2017. jan. 7. 12:31
 20/26 anonim ***** válasza:
130-150 ezret keres, amibol 100 ezret levonnak, a szolgalati lakas 25 ezer tehat akarhogy szamolom, 5-25 ezer forintja marad egy honapra amibol meg hazaad?
2017. jan. 7. 13:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!