Hogyan magyarázzuk el ezt neki, hogy nem játék?
Anyósoméknál nagy divat a gyógyszerekkel játszani (egymásét cserélgetik, a szüleiknek felírtakat maguknak váltják ki).
Ők maguk orvoshoz nem járnak vizsgálatokra, csak a recepteket kéri ki anyósom az asszisztenstől, ha az ad mellé beutalót, arra nem mennek el. Sokszor kérnek gyógyszert hogy a nagyszülőknek kell, közben pedig nekik. (2es típusú cukrosak és magas a vérnyomásuk, szürke hályog és érelmeszesedése van anyósomnak és apósomnak).
Sokszor csak a patikustól kérik a gyógyszereket.
Ha valami fontos dolog van, akkor simán beveszi pl anyósom az erősebb vérnyomáscsökkentőt apósoméból. De minden mást is így, de sok gyógyszeren rajta van, hogy az ő betegségeikkel nem szedhető, párom már szólt és leszólta hogy ne szóljon bele, ez csak rá van írva...
Amikor náluk voltunk nekem nagyon fájt a hasam (menstruáltam és vettem be AlgoFlex M-et) anyósom hozta a Frontint hogy az görcsoldó (ő minden nap szedi, mert azóta nem görcsöl az epéje) ekkor mondtam, hogy az nem olyan görcsre van, hanem szorongásra és függővé teszi!
Előkerült egy orrspray is, mint kiderült párom nevére váltja ki mindig (ő tényleg kapta mert allergiás, ebben ópiumszármazék van, de csak 2 hónapra egy évben) és hogy már nem tud enélkül meglenni, mert ha nem használja bedugul egyből az orra! Szólt hogy ne tegye, de továbbra is veszi... Amikor párom beteg volt hozott át minden félét (antibiotikumot, nagyon erős fájdalomcsillapítókat) és bevetette vele (párom allergiás bizonyos tablettákra is, c vitaminból pl csak a tiszta port tudja szedni) persze fulladt tőle, a fájdalomcsillapítótól pedig szédült,egész éjjel szorongott!! Nem voltam otthon, mert dolgoztam és amikor felhívtam anyóst hogy mit adott neki, mert rosszul van, még én voltam a szemét, hogy nem maradtam otthon vele és miért beteg már 2 napja( meg volt fázva erősen, kapott rá neki való gyógyszereket, de 2 nap alatt nem múlik el és férfi, szenved) gyógyszerek kellettek neki, amik hatnak is...
Az alapkérdésre megadták már a választ: nem kell nekik semmit elmagyarázni, úgysem értenék meg.
Az orvos és patikus dolgaihoz meg annyit, hogy nem is kell odamenni: elég egy telefon, ahol elmondja párod, hogy ő kicsoda, hogy tudomása van ezekről a jogszabályellenes cselekményeikről, és amennyiben még egyszer tudomást szerez ilyen esetről, jelenti a felügyeleti szervüknek. Szerintem utána visszafogják magukat. Amúgy kisvárosban, falun gyakori jelenség az ilyesmi.
Antibiotikummal meg azért is legyen óvatos a párod, mert ha nem akkor szedi, amikor kell, akkor baktériumok immunissá válhatnak, és majd akkor nem fog hatni, amikor tényleg szükség lesz rá.
Ja, és még valami: gyereket egyedül SOHA nem bízz rájuk. Ha pampognak, mondd meg kerek-perec: félsz, hogy önkényesen valami gyógyszert adnak neki.
Biztosan családi balhé lenne belőle, de én a párod helyében bemennék az orvoshoz. (inkább egy kis vita, mint valami tragédia. )Elmondhatná, hogy nagyon aggódik a szülei miatt, mert minden szart beszednek indok nélkül, vizsgálatokra nem járnak el. Majd szépen, de nyomatékosan kérje meg az orvost, hogy az ő nevére, vagy bármelyik családtag nevére a továbbiakban ne adjanak ki gyógyszert anyósnak, továbbá, ha bármit fel szeretne íratni, minimum egy laborvizsgálat után tegye meg.
Józan ésszel az orvos is be fogja látni, hogy ez nem így működik, ahogy anyós csinálja, neki sem érdeke, hogy pont az ő praxisában történjen valami visszafordíthatatlan dolog, az ilyen felelőtlenül, kontroll nélkül felírt szerek miatt.
függőkkel nem lehet beszélni.
párod tudja hogy ez gáz? és neki se kéne mindent bevenni amit anyja visz?
A Frontint csak úgy szedik, többet egy nap, fájdalomra (ahogy elmúlik a hatása veszik be a következőt, persze közbe "nem igazán mulasztotta el"), miközben arra nem hat... Egyszer műtét előtt kaptam Xanax-ot (ugyanaz ha jól tudom a hatóanya), csak megnyugtat és ellazított, annyira kikapcsolt, hogy nem éreztem az infúziót, de nem fájdalomcsillapító.
Ha nem is halálos, de történik valami visszafordíthatatlan károsodás, ránk maradnak és mi leszünk a szemetek, ha nem kérünk belőlük, mert nem a mi hibánk, sőt szóltunk!
Igen, én is úgy tudom és nem tudom mire kapják!! Mert ilyesmit indokolt esetben lehet kapni.
Ez lehet mondjuk a nagypapáé, aki amúgy már nagyon öreg és nem tud aludni, mentálisan beteg és elfelejti pl. hogy evett-e már, nyugtalan szegény.
Bocs! Államilag támogatott drogosok!
De ne "aggódj" a korosztály "fele" ilyen!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!