A férjem meghalt. Nem vagyok képes elintézni a temetést?
A férjem a napokban rövid, súlyos betegség után sajnos meghalt. Bizakodóak voltunk, így igazából váratlanul ért a halála mondhatni, nem volt időm erre felkészülni lélekben. Ő érezte és mondta, a lelkemre kötötte, hogy vigyázok a kislányunkra és a szüleire. Nem akartam végig hallgatni, nem akartam tudomást venni arról, hogy vége van. :'(
Beszéltem anyósomékkal, egy szem fiú volt, úgyhogy anyósom mindennap injekcióra jár a pszichiátriára, amióta a fia neki is elmondta hogy érzi, hogy meg fog halni és búcsúzni kezdett. Nagyon rossz idegállapotban van, ezért apósom megkért, hogy intézzem el én a temetést egyedül, ahogy nekem tetszik, az anyagiakban segítenek. Hétfőre beszéltem meg időpontot a temetkezési vállalkozóval, de én úgyérzem ez nekem egyedül nem megy. Sosem csináltam még ilyet és nagyon ki vagyok lelkileg, nem tudok egyszerűen csak besétálni valahova, ahol mély természetességgel kell kiválasztanom a férjem urnáját és mindent a temetésre vonatkozóan. Nem is hiszem, hogy tudnék tiszta fejjel dönteni bármiről is, azt sem tudom az ő családjukban mi a szokás.
Édesanyám el tudna velem jönni, de úgy gondolom még is csak anyósomék fia volt, nem szeretnék magam dönteni mindenről és hatalmas támogatás lenne, ha osztozhatnánk ebben a feladatban, nem egyedül kéne mindenről döntenem. Anyukámat tisztelem, szeretem, imádom, de szerintem ez itt most nem az ő feladata.
Tiszteletlenség lenne megkérni apósomat, hogy jöjjön el velem, annak ellenére, hogy ma erre kértek?
"hogy a távoli rokonok, barátok, ne mondhassák azt"
Ha bármelyik szólni mer az se nem rokon se nem barát.
Anyós,após is ki van akadva. Szegények pont ezt nem akarják, hogy ott keljen válogatniuk mibe teszik a fiúkat.
Bár az lenne a legnagyobb gondjuk, hogy mi milyen színű.
Lányod előtt meg nyugodtan sírhatsz. Gyerek így is érzi, hogy rettenetesen nagy a feszültség. Úgy legalább látja, jól érzi hiszen anya is sír. Ért mindent, minden rezdülésedről tud. Sok, sok erőt nektek. Részvétem.
Rengeteg üzenetet kaptam privátban is, úgyhogy kérlek ne haragudjatok, de nincs kapacitásom mindenkinek külön külön válaszolni. Estefelé meglátjuk mi lesz.
Tudom, hogy a szertartás nem a kötelező velejárója, de számomra idegen hazahozni és feltenni a polcra valakinek a hamvait. Pláne, ha az egy szerettemé, a szerelmemé. Csak vérezne a szívem minden egyes nap, ha rápillantok. Így is, de így legalább csak az elmémmel fogom fel a történteket, nem szembesülök vele feketén-fehéren nap mint nap. Anyósomék sem szeretnék. Végképp nem kezdünk el magunk sírt ásni neki. Megértem, ha valamelyik családban ez a szokás, nálunk nem és erre már biztosan nem lennék képes jelen helyzetben!
A férjemet boncolták, tehát a kórházban is azt mondták, hogy nem kell rohanni a temetés intézésével, pár napig ráér. Pénteken volt a napja, valószínűleg hétfőn kapom meg a jegyzőkönyvet és a kiadatás is ettől a naptól lesz lehetséges, ezért nem is rohantam azonnal intézkedni. Egyébként ha belegondolok, talán jobb lett volna már másnap, amikor még nem fogtam fel teljesen...
Nagyon fura így beszélni a férjemről. A kislányom pontosan tudja, hogy nagy a baj. Arról is tudott, hogy az apja nagyon beteg. Sírok előtte és ő is sír, de nem omolhatok össze előtte hiszen így is elég nehéz neki ezt az egészet feldolgozni, ha egésznap csak zokognék az ágyban fekve, akkor még nehezebb lenne. Még kicsi, azt mondják ő előbb fel fogja dolgozni, mint én, csak beszélgetni kell vele rengeteget és engedni, hogy feltegye a kérdéseit.
Olyan alapvető kérdésekre nem tudok válaszolni, minthogy egyházi temetés legyen-e, avagy sem. Az ilyeneket azért jó lenne megbeszélni anyósomékkal. Én szívem szerint egyházit szeretnék, mert bár nem voltunk kifejezetten vallásosak, mindketten úgy gondoltuk, hogy a fontos eseményeken kell Isten jelenléte és hogy úgymond ráadja az áldását a dolgokra. Ilyen volt az esküvőnk és a kislányunk keresztelője pl. Ha rajtam múlik az lesz, de anyósomék meg kifejezetten nem hisznek senkiben és semmiben, szóval nem tudom.
Egyébként én sosem voltam olyan, aki kritizáljon bármit is egy temetésen. Maximum, ha valami nem megszokott szertartás volt, akkor mondtam el, hogy furcsa volt számomra. Nálunk inkább az idősebb generáció az, aki kukacos ebben a témában, szó szerint. Hogy nézett ki az urna, valamit elrontottak a temetkezési vállalkozók, ez miért így volt, ez miért úgy. Tudom, hogy az ilyen embereknek nem lehet a kedvére tenni, még is úgy érzem, hogy nem akarok célpont lenni, így is van elég bajom, ahogy mindenkinek van, aki elveszíti egy szerettét. Pont nem érdekelne a véleményük, még is vissza fog jutni hozzám és tudom, hogy bántani fog.
Részvétem !
Nehéz dolognak tűnik,mert egyrészt a férjed kérését szeretnéd tiszteletben tartani másrészt anyósodékra is figyelsz.
DE mégsem az.Hogy miért?Mert most nem anyósékról vagy rólad van szó.Hanem a férjedről anyóséknak a fia marad örökre neked meg a férjed.De mint család már a Te és Kislányod családja volt így ha tetszik ha nem a Te döntéseid az Ő akarata kell hogy érvényesüljön.Ha azt kérte hogy semmi gics, és fölösleges felhajtás csak egy tisztessége ,,natúr" temetés akkor legyen az.
Nagymamám 2 éve hunyt el 3 nap leforgása alatt annyira büszke asszony volt hogy hosszú ideig sumákolt és nem nem mondta illetve egyáltalán nem lehetett látni rajta hogy baj van.Mentő vitte de haza már nem jöhetett.Ott mindent nekem keltett intézni mert hiába van egy 45 és két 47 éves ,,gyereke" ők egyszerűen mint akik megkattantak olyanok voltak.Egész népes családból Én voltam aki mondjuk úgy talpon maradt.Mama megigértette hogy semmi felhajtás gics mert agyonüt ha újra találkozunk :) És mi lett a vége?Hogy nehogy távoli rokonság megszóljon hogy csóró a temetés így voltak olyan dolgok amikkel nem értettem egyet de mégis azok a kellékek lettek megrendelve.Hajam égenkált de nem tudtam mit tenni.Mégis Én robbantam fel temetés napján mert megszóltak ,,rokonok" akiketéletemben nem láttam.pl olyanért hogy nagyapám haja miért van levágva picire tán tetves volt ? :O Hát több se kelett megkértem őket hogy távozzanak vagy segítek.
Nem azon múlik egy temetés meghittsége hogy mi milyen hanem azon hogy hogy viseli viselkedik az ember.Akkor voltam 21 éves végig csináltam,de nem szívesen.
Kitartás menni menni fog de tényleg sírd ki magad ha tudod mert megtörsz egy életre.
Kérlek fogadd őszinte részvétemet!
Személy szerint úgy gondolom, tartoznak ennyivel az egy szem gyermeküknek, már azzal is, hogy nem hagynak Téged egyedül egy ilyen helyzetben!
Emberek;itt mindenki csak idősebb rokon,mama ,papa,nagymama,stb. elvesztéséről beszél.Vajon miért?
Mert a gyerek elvesztéséről nem lehet írni,nem lehet azonnal,nem lehet évek múlva,nem lehet soha.Annál szörnyűbb nincs.
Még a férj,feleség elvesztése sem mérhető ahhoz,ha egy gyerek veszti el az apját vagy anyját.
Szóval ,kedves kérdező;a szűkebb családban te vagy a legjobb helyzetben.Ne adj isten,hogy megtudd ,mennyire.
Szerintem,ha ezt ide be tudtad írni,akkor bztos elég erős vagy,hogy el tudd intézni.Azzal nem kell törődni,ha közben félre kell állnod,hogy erőt gyűjts,senki nem fog bántani érte.
Akárhogyan fogsz dönteni,utólag lesznek olyan gondolataid,hogy m áshogy kellett volna,erre számítani kell.
Szerintem jobb,ha a gyerekkel együtt sírsz.
Természetesen sikerült elintézni, mint írtam ez fizikailag nem is volt kérdés. Én nem gondolom, hogy valakinek lehet mérni a fájdalmát, akárkijét is veszítette el. Összemérni sem lehet a fájdalmunkat másokéval, hülyeség is lenne. Ki könnyebben éli meg az érzelmeit, ki nehezebben.
Végül anyósomék elé álltam és elmondtam, hogy ugyan elintézem egyedül a dolgokat, ha muszáj, de nagyon szeretném és nagyon jól esne, ha legalább valamelyikőjük ott lenne velem. Bár először kicsit furán reagáltak, végülis átgondolták és úgy alakult, hogy mindketten eljöttek és bár érdemben rámhagytak minden döntést úgy láttam ezzel bennük is kézzel foghatóbbá vált a tudat és bennem is. Végig bőgtük az egészet, de egyáltalán nem éreztem ezt kellemetlennek, nagyon rendes és megértő volt a temetkezési vállalat ügyintézője. Jól esett, hogy ott voltak ők is és tudom, hogy a férjemnek is jól esett odafent, hogy bevontam őket.
Azóta a férjemet eltemettük, anyósom egy kicsit jobban van, a kislányommal próbáljuk feltalálni magunkat és tervezni a hogyan továbbot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!