Apósom bántalmazza az anyósomat. Nem tudom, hogy mit tegyek?
Amikor a férjemet megismertem, akkor ő bemutatott otthon a családjának is. A családja akkor kiegyensúlyozottnak, boldognak tűnt. Aztán egyre jobban megismertem őket. Az apja nagyon szimpatikus volt. Aztán egyszer kettesben beszélgettem az anyukájával, aki szóba hozta, hogy a férje gyakran beszél vele nagyon rondán, és hogy régen többször bántalmazta, igazságtalanul, rendszeresen verte, időnként a gyerekek szeme láttára. És többször megalázta a barátai előtt szóban és volt, hogy fizikailag is. Én ott ültem meredten, ezt nem akartam elhinni, apósomból ezt nem néztem ki. Próbáltam finoman arra célozni, hogy sok esetben a nő provokálja ki a verést, és hogy nem lehet-e, hogy ő is tett azért, hogy megverték. Elmesélt pár esetet, amikből kiderült, hogy nem provokálta. Például beteg lett, konkrétan tüdőgyulladása lett, és nem tudott elmenni vásárolni a családnak, ezért megverte.
De aztán mondta, hogy mostanában nem bántja már egy ideje.
Erre nemrég arról számolt be, hogy apósom nagyon elverte és megint igazságtalanul. A párommal korábban nem beszéltem erről, úgy voltam vele, hogyha akar róla beszélni, akkor majd beszél és én nyitott leszek erre a beszélgetésre is. Most beszéltünk erről. Valahogy úgy tűnt, hogy ez, hogy verik az anyját, ez neki egy elfogadott dolog, márminthogy hétköznapinak mondható és nem tett semmit. Rá is kérdeztem, hogy nem teszel semmit, az anyádról van szó. (Ő a férfi). Mondta, hogy úgy sem tehet, nem szólhat bele a szülei életébe, az ő dolguk. Nem tudom. Nálunk ilyen nem volt, apukám sosem ütötte meg anyukámat. Ha mégis megtette volna én beszéltem volna vele, hogy miért, meg hogy az erőszak nem megoldás, és ha folytatta volna én minimum nem álltam volna szóba vele. Erre ő és a húga természetesnek kezelik, elfogadják, beletörődnek. A férjem mondta, hogy úgysem hagyná ott az anyja az apját. És tényleg nem, mert többször elment, de apósom kicsit könyörgött neki, hogy ígért fűt-fát, hogy többé nem bántja és mindig visszament.
Anyósom megkért, hogy ne mondjam vissza a férjének, hogy elmondta, mert akkor mégjobban elveri. Tehát ne avatkozzak bele, mert vele teszek rosszat. Neki elég ha elmondhatja valakinek a baját. De én úgy érzem, hogy ez nem igazság, ez ellen tenni kellene valamit, de ugyanakkor az is bennem van, hogy ők nem az én szüleim, talán nem kellene beleszólnom.
Nem tudom mit tegyek. Veletek volt már hasonló eset?
"Próbáltam finoman arra célozni, hogy sok esetben a nő provokálja ki a verést, és hogy nem lehet-e, hogy ő is tett azért, hogy megverték" - Te ezzel fogod majd magyarázni, ha a férjed majd megver???? Normális vagy??? A férjed meg egy tutyi-mutyi, gyáva ember, aki hagyja, hogy verjék a saját anyját!!!!!!!
Az apósod miért nem köt bele egy 100 kilós pasiba?
Nem helyeslem, ha az emberek az ilyen erőszak láttán félre fordítják a fejüket, de anyósoddal nem lehet mit tenni szerintem. Már felnőttek a gyerekek is, már semmi se tartja ott, de marad. Akkor? Nyilván a férjed is azért nem szól bele, mert látja, hogy az anyjának ez így jó.
Anyósoméknál az van, hogy apósom alkoholista. A lányát meg még tapogatta is régen, ezt sógornőm volt barátja fedezte fel és akadt ki. Ebből és mindenféléből kiderült, hogy az egész család normálisnak tartja ezt az egészet. Mármint a két gyerek (férjem, sógornőm) nem tartotta annak, de nem tehettek semmit, mert kuss volt a nevük, még anyósom is az alkoholista tetűjét pártolta velük szemben mindig. Így aztán tűrték. Anyósom néha szereti előadni, hogy neki milyen szar, meg milyen apósom stb. De látnád, mikor egyszer a férjem jegyezte meg, hogy "megint hótton van" (tök részeg) anyósom olyan lett, mint a fúria, hogy hogy képzeli, hogy így beszél az apjáról, tisztelettel beszéljen róla meg ilyenek. Elképesztő az a nő. Engem már nem is érdekel a nyomora. Csak azért vagyok boldog, hogy a férjem úgy ahogy épen került ki otthonról, meg a sógornőm is jó messze van már tőlük. Nekik ez így jó, ez normális, anyósom ha panaszkodik, akkor csak azért teszi, hogy a saját szerepét, a saját mártíromságát hangsúlyozza, de amúgy olyan vehemensen védi a csökött életüket, hogy hihetetlen. Ő lenne az utolsó, aki változtatna rajta.
Kérdező!
A te férjednek nem jár el a keze ha ideges?
Egy ilyen családban felnőni sem egészséges, te is látod, hogy a férjed nem avatkozik bele, ha az anyját veri az apja. A helyedben ennél a kérdésnél ragadnék le. A saját házasságodat pátyolgasd.
Köszönöm a válaszokat.
Ez tényleg nehéz ügy. Az a szituáció, hogy a mikapcsolatunkban minden rendben van és rendben is volt. Amikor megtudtam, hogy apósom veri a feleségét már az eljegyzésünket szerveztük. És elég nagy dilemmába kerültem. Hogy belépjek-e egy ilyen családba, mi van ha férjemnek is ez lesz a követendő példa és majd egyszer engem is megüt. De végül úgy döntöttem, hogy nem ítélem az apja alapján, ő nem az apja. És nem is úgy viselkedik mint az apja, ő teljesen más. Inkább az anyjára hasonlít. Végül úgy döntöttem, hogy nem az én dolgom mások kapcsolatába beleavatkozni és igazságot szolgáltatni. Anyósom többször kiléphetett volna ebből a kapcsolatból mégsem tette.
A provokálásról csak annyit, hogy sok esetben van, hogy a nő szidja a pasi anyját mint a bokrot, a pasit is és van, hogy a nő üt először, nem támogatom, hogy a pasik verekedjenek a családon belül, de ha valaki az én anyámat szidná és lekeverne egyet, lehet gondolkodás nélkül visszaütnék én is.
De ha a férjem megütne nem tűrném el az biztos, én az első ilyen eset után lépnék.
Te nem léptél be abba a családba, hanem a férjeddel létrehoztatok egy újat, egy másikat, - hála Istennek másféle viselkedésekkel.
Nincs olyan provokáció, ami jogossá tenné, hogy az erősebb üssön.
Jó pár éve az exbirkozó barátom egy nő segítségére sietett, akit a pasija a nyílt utcán pofozott.
A párkapcsolati konfliktus rögtön abbamaradt, és a NŐ véresre verte a haver fejét a tűsarkú cipőjével... ezért írtam, hogy ebben te nemigen tehetsz semmit. Én se, más se.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!