Szerintetek is én vagyok a szemét és jogosan haragszik rám a párom?
A kérdezőnek van igaza! A férjemnek az anyja (az anyósom) 500 ezer ft-ért csináltatott sírkövet. Senki nem jár ki oda, totál értelmetlen volt! Itt is vannak gyerekek,nálunk, és igen, lett volna helye a pénznek.
Sz-a-ro.m le a lepontozást, az élet mást diktál. Életében kell gondoskodni a másikról, örömöt okozni neki, halál után teljesen felesleges valakire több 100 ezer ft-t elkölteni. Ha jön a gyerek a kérdezőnél, akkor egy normális felelősségtudó apa a saját gyerekére és nem a halottakra költi a pénzt. Vannak szegény emberek, azok csak emlékeznek a szétszórt szeretteikre. Eleve nincs pénzük a temetőnek adni. Jól jár a sírkőfaragó az ostobákkal.
A tankönyvekre kedvezmény van(önkormányzat által) több gyerek esetén,az egy gyerek esetén is lehet kedvezmény akkor,ha a gyerek pld.SNI tanuló(saját nevelési igényű,tehát kicsit többet kell vele foglalkozni,más minőségben).Itt nálunk a szakközépben jelenleg 1 gyerekre semmiféle kedvezmény nincs,de akinek itt van testvére vagy valami egészségügyi gondja van(pld.gerincferdülés kártyával),annak ingyen tankönyv jár.
A füzetek(a kicsik,azt hiszem A5-ösek) olcsóbbak,és 1.-2.-3. osztályban használják őket,ezeket meglehet úszni bőven 3000 forintból.Két gyerek esetén ez már 6 ezer forint,ez igaz.Ha kell bármelyiküknek is táska,vagy mindegyiküknek,azt tavaly(2012) meglehetett úszni 4000 forintból és ez nem volt rossz minőség,és akkor kettejüknek lenne 8000 forint.
Eddig ennyinél tartunk,ha ingyentankönyvesek:11 ezer forint..
Akkor veszel még technikára,rajzra cuccokat,ceruzákat,meg egyebeket,azt megúszod mindkettőjüknek 10 ezer forintból(ennyit minimum a lapokra,meg mappákra,meg vonalzókra meg anyám tudja milyen zsírkrétákra ráköltessz).
Így a legrosszabb esetben most tartunk 21 ezer forintnál.
Amennyiben nem ingyen tankönyves egyik gyereked sem valamilyen csoda folytán,vagy nálatok nincs kedvezmény,vagy mégis egy gyereked van,akkor neki a tankönyvei nem kerülnek több,mint 25 ezer forintba,sőt az általános iskolásoké egyáltalán nem kerülhet többe,mint a szakközepeseké,vagy gimiseké.A szakközépbe jelenleg 15 ezer forintból az utolsó évben kijövünka könyvekkel.
Ha új ruhákat akarsz neki venni,arra meg annyit szánsz,amennyit éppen szeretnél,de abból is vannak olcsóbbak,nem muszáj mindig a legdrágábbat venni.
Az a 180-200 ezer forint egyszeri pénz,és ahogy olvasom,ennél azért több spórolt pénzetek van.
Ha a gyerekekre felszámolunk iskolakezdés miatt mondjuk 30-40 ezer forintot mindennel együtt,akkor nektek a 180 ezer forintból marad 140-150 ezer forint,amihez még hozzákerestek egy kicsit,és vesztek sírkövet.Ennyi a megoldás.Amúgy tényleg sóher vagy.
Szerintem ez egy nehéz helyzet, nem olyan egyszerű, mint ahogy itt leírják. Nem szívesen lennék a helyedben.
Először is nem mindenki egyforma, vannak, akiknek fontos, hogy megadják a tiszteletet a halott hozzátartozóknak és vannak, akik úgy érzik, ebbe beletartozik egy normális, rendezett sír. A párod is ilyen, gondolom, még akkor is, ha a testvérei nem akarnak ezzel foglalkozni. Őt bántja, ha ezt nem teheti meg.
Viszont ott van a másik oldal, hogy nem igazán van ezt lehetőségetek úgy megtenni, hogy ne a család lássa kárát, hiszen ott vannak a gyerekek, iskolába kell őket járatni, ruházni kell, stb. A számlákat fizetni kell, el kell látni magatokat. Sőt bármi váratlan kiadás bejöhet, pl. betegség (ne adj'isten), vagy akármi és nektek semmi megtakarításotok nincs, ha jól olvasom.
A józan ész azt diktálja, hogy ilyenkor inkább a család legyen az első. De én azért összeülnék a párommal és megpróbálnék utánajárni a dolgoknak, osztani-szorozni, hátha valahogy mégis ki tudnánk hozni, mert azért nekem az ő lelki nyugalma is fontos. Azért mindenképp első szempont a megélhetésük, a gyerekek iskoláztatása és hasonlók lennének.
én sem szívesen lennék a helyedben. Szerintem itt sokan - szerencséjükre - azt sem tudják mennyi egy temetés, meg egy sírkő, akkor is, ha nem drágát választotok. Egy egyszemélyes gránit sírkő 260 ezerTŐL indul. A műkő 150ezerTŐL. 70 ezerért max. egy urnatartó-fedelet lehet kapni.
Egyik az, hogy a sírkő csináltatás meg a sírgondozás az nem ugyanaz. Sírt gondozni, gyomlálni, locsolni, évente 2x 500-1000 forintért virágot ültetni bele, nyáron a kertből vágott virágot vinni rá marhára nem ugyanaz, mint százezreket a sírkőre költeni. Ha nincs, nincs. Nem is tudom mire fel hasonlítja össze, mikor akár tetszik neki, akár nem, igazad van. Ha nincs pénz nincs, és már alapból is bosszantó, hogy csak ti álljátok, pedig vannak (jó anyagi helyzetű) testvérek is, de úgy, hogy még nincs is rá? Hát épeszű embernek jó hogy nem tetszik!
Más is elvolt a temetőben kő nélkül ameddig nem lett rá pénz.
Az igazság az, hogy sokan nem tiszteletből meg szeretetből csináltatják, főleg, ha ki se járnak, meg előtte is leszarták a halottat, hanem csak azért, mert "mit gondolnak mások" meg "hadd lássák, hogy csináltatok, minél előbb, minél szebbet, hadd mondják milyen jó gyerek vagyok". És ez úgy, hogy van még két testvér, meg neki vannak gyerekei, azért nem éppen helyes hozzáállás.
Én nagyon egyetértek a 28-as válaszolóval. De...
"Az igazság az, hogy sokan nem tiszteletből meg szeretetből csináltatják, főleg, ha ki se járnak, meg előtte is leszarták a halottat, hanem csak azért, mert "mit gondolnak mások" meg "hadd lássák, hogy csináltatok, minél előbb, minél szebbet, hadd mondják milyen jó gyerek vagyok".
Ilyen is van, de azért tényleg nem mindenki ezért csinálja. Ez nem feltétlenül magamutogatás.
Lehet, h.ülye ötlet, de ha ez a párodnak tényleg fontos, akkor meg lehetne csinálni, hogy ha jut, mindig picit félretenni rá és majd később megcsináltatni egy olcsóbb sírkövet (ami persze szintén r.ohadt drága :( )
21-es nagyon okos... lenne, ha az lenne. Csak azt nem veszi számításba, hogy nem mindenki ilyen számító és van, akinek más az értékrendje. Egy normális kapcsolatban igenis szükség van kompromisszumokra, nem csak arra, hogy verem a tamtamot, hogy nekem van igazam és punktum!
Azért nem biztos, hogy feltétlenül a másik lelkébe taposás a legjobb megoldás.
Többször át kell ezt beszélni, meg nyitottabban mindkét fél részéről, szemellenzők nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!