Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit lehet tenni kontrollmániás...

Mit lehet tenni kontrollmániás anyósék ellen?

Figyelt kérdés

Sziasztok. Nagyon vegyes érzések kavarognak bennem, ugyanis a párommal szeretnénk elkezdeni a közös életünket és szeretnénk elköltözni, egy külön házba.

Elkezdtük tudatosítani a szüleinkben, hogy ez a döntésünk, amit az enyémek meglehetősen jól reagáltak le, hogy ez természetes és mindenben segítenek amiben tudnak. Viszont.. az apósjelöltem felajálotta, hogy minek házat venni? Költözzünk oda hozzájuk :)

Mielőtt ezt kifejteném, kicsit írok a mindennapjainkról, hogy hogyan is zajlanak.

Párom 0-24 dolgozik a szülei kívánságára, emellett a saját munkahelyén. Mivel én is dolgozok és mellette járok egyetemre nappalin, minden szabadidőnket megpróbápjuk együtt tölteni, de ez nem mindig sikerül.. valamelyik nap az anyósék meghallották, hogy keveslem az időt amit együtt töltünk. Mindenféle ürüggyel, a kiskutyájuk kispatkányánál is el kell menni segíteni dolgozni, mert xy-nak az ismerőse. Mondanom sem kell csak párom dolgozik, ők elvannak maguknak a barátaikkal, iszogatnak, ameddig ő szenved.. egy másik példa, amikor nálunk vagyunk és 8 óra körül megy haza vagy 9-kor már az sem tetszik. Volt, hogy 7 órakor arra keltünk (hétvégén), hogy az apja hívja, hol van már..

A lényeg, hogy nagyon kontrollmániások és beosztják mindenki feladatát. Rájöttek, hogy nálam ez nem nagyon működik, szerintem amikor beszélgetünk is lejön nekik, hogy én a saját fejem után megyek és nem lehet beállítani a koncentrációs táborukba. :)

Tudom, hogy semmi esetre sem szabad ott maradni egyik fél szüleinél sem, hiszen az baromi nagy feszkót szül, ezért próbálom meggyőzni páromat, hogy ne maradjunk. Összességében úgy érzem próbálják lecsapolni azt a kis időt is amit együtt tudunk tölteni, az anyja pedig mindent bevet, hogy a kisfia maradjon. Folyamatos kamu rosszullétek, otthon egymásnak esnek, arra fogja, ha elmegy onnan, akkor el fognak válni az apjával. Páromnak van még kettő testvére akik szintén abban a házban laknak és nem fognak elköltözni egyhamar, így nem is értem az egész koncepciót..

Párommal mindenben támogatjuk egymást és nagy a szeretet. Minden rendben minden téren, az egyetlen dolog ami nem stimmel az az anyósékkal van. Kicsit félek ha most ez történik, akkor később mi lesz még.. egyszerűen nem tudják feldolgozni, hogy aki folyamat rájuk dolgozik az ő portájukra el akar menni külön életet kezdeni.

Ha külön is megyünk az éven baromira félek, hogy akkor is hívják majd minden percben. Pedig én nagyon szeretném, hogy a saját családunk legyen majd neki a fontos. Ne haragudjatok, hogy ez kicsit össze-vissza írtam, de nagyon ki vagyok bukva ezen a témán már.. az én szüleim szerint egymás ellen fognak minket hangolni, ameddig ki nem nyírjuk egymást. Kérlek mondjatok valamit, hogy hogyan lehetne leallítani őket, mert nem bírom már. Párom ígérete szerint ha elmegyünk, akkor nem lesznek elsők sem a problémáik, amit kicsit kétlek, ugyanis tudom, hogy mindent bevetnek majd, amit csak lehet..

A szüleivel sosem volt konfliktus, sem veszekedés ami indokot adna arra, hogy utáljanak, elmondása szerint szeretnek is engem. Külsős szemmel lehet tudtok valamit mondani, ami eddig elkerülte a figyelmem, köszönök minden választ!

máj. 26. 17:47
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
96%

Az a nagy helyzet, hogy a párod nem akar leválni anyuciékról.

Én ott kidobtam volna, hogyha ő az együttélésünk random péntekjén közli, hogy hazaköltözik.

Oké, menj, szia.

máj. 27. 07:58
 22/44 anonim ***** válasza:
84%

"Mindenféle ürüggyel, a kiskutyájuk kispatkányánál is el kell menni segíteni dolgozni, mert xy-nak az ismerőse. Mondanom sem kell csak párom dolgozik, ők elvannak maguknak a barátaikkal, iszogatnak, ameddig ő szenved.."

Itt a probléma szerintem 10 %-ban a "kontrollmániás" anyós-após, és 90 %-ban az, hogy a párod nem képes meghúzni a határait, és nem képes az egészséges határtartásra.

"Párom 0-24 dolgozik a szülei kívánságára, emellett a saját munkahelyén"

Nem tudom, hogy anyagi kényszerből, vagy simán anyagi megfontolásból dolgozik-e a családi vállalkozásban, de ha ezt főmunkaidő mellett csinálja, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy nem tudtok elég időt együtt tölteni. És ha ez tartósan így marad, akkor előbb-utóbb nem csak a kapcsolatotok, hanem a testi-lelki egészsége is rá fog menni arra, hogy nem képes nemet mondani.

máj. 27. 09:28
 23/44 anonim ***** válasza:
94%

Egyetértek az előttem szólókkal. Legnagyobb hibás a párod, akármennyire is fáj beismerni. Neki kell meghúzni a határokat, ha ez nem megy, akkor tényleg veszett az egész.

Nálunk is volt egyébként hasonló jellegű probléma, mindenféle ürüggyel próbálták anyósomék magukhoz invitálni a fiukat, miután elköltözött tőlük. Elég volt párszor nemet mondani, és rájöttek, hogy ez így nem fog működni.

máj. 27. 10:46
 24/44 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, nehéz megemészteni amit írtatok.

Mezőgazdaságban dolgoznak. Próbáltam neki mondani, hogy váltson munkahelyet, mert szerintem az egészsége is rámegy, illetve aki ebben dolgozik az tudja, hogy ideje nincs nagyon semmire. Szerintem a baromi sok pénz nem ér ennyit, de szerinte igen. A válasza egyébként a váltásra az volt, hogy akkor nem fog tudni miből megélni, pedig van kettő szakmája amiben tudna dolgozni.

Az apja májfunkciója romlott az alkoholtól, így hazament, mert van férfi munka a háznál. Én támogattam, türelmes voltam, de nem gondoltam ez eddig fog tartani. De akkor csak bekajáltam a szöveget ezek szerint.

Úgy nevelték, hogy nem lehet neki nemet mondani, de nyilván egy felnőtt már el tudja dönteni, hogy mit akar. Miben tudok neki segíteni, hogy könnyebben tudjon elszakadni az otthonától?

Írtátok miért nem dobom ki.. részben az én hibám is, mert nagyon ragaszkodó vagyok bizonyos emberekhez, nehezen megy az elengedés. Sajnos nem tudom mit tegyek, mert egy hete megtudtam, hogy terhes vagyok, amit még nem mondtam senkinek.

Valaki írta, hogy hisztizek, de már törölték, neki írnám, hogy nem hisztizek, csak szerintem egy alapvető dolog lenne, hogy a családjával tölt időt az ember és ebbe anyuka meg apuka nem szól bele.

máj. 27. 10:54
 25/44 anonim ***** válasza:
93%

Hűha, nem egyszerű a helyzet, ha nemrég tudtad meg, hogy terhes vagy.

Őszinte legyek, én mit tennék a helyedben? Most gyorsan összeköltöznék, és utána lepném meg a baba hírével a párom. Tudom, nagyon gáz addig titkolni, de ilyen tapadós, erőszakos anyósékkal muszáj.

NE mond még el, hogy terhes vagy, tudom, hogy apukának joga van tudni, de kérlek még ne mondd el. Mert anyósék 5 perc múlva tudni fogják, abban biztos lehetsz. És sosem fog a párod onnan elköltözni, és téged is kb. oda fog kényszeríteni, babástul, hogy majd anyósék "segítenek". És az lesz, amit már többen írtunk, sosem szabadulsz onnan, minden egyes mozzanatodba bele fognak szólni anyósék, hogy etesd, altasd a babát, hova járjon iskolába stb. Hiába fog mást ígérni most a párod, ez lesz, 100%. És be fogsz kattanni anyóséktól, a gyereked is érezni fogja, hogy valami nem okés.

Rávenném valahogy a párom az összeköltözésre, de gyorsan. Leülnék a vele megbeszélni, mik a tervei. Mikor szeretne összeköltözni, és hova pontosan. Finoman hozd szóba, milyen jövőt tervez nektek. Házasságot szeretnétek? Ha igen, mikor? És finoman tereld a leendő gyermekek felé a témát. Hány gyerek, hány szobás lakásban, házban.

Biztos fogsz ilyen kommentet is kapni: adj neki ultimátumot. Vagy összeköltözik veled jövő hónapban, vagy vége. Terhességet még ne említsd, majd "utána" jöjj rá, hogy terhes vagy. Mondd neki, hogy eleged van abból, hogy te és a közös jövőtök másodlagos vagy neki a munka, szülei, kényelme után. Ez viszont sajnos manipuláció, zsarolás, valószínűleg rossz reakciót fog kiváltani a párodból, nem biztos, hogy megéri. Anyóséknak is "beköpne", hogy zsarolod, ők is kiakadnának. Ez vékony jég. De megérteném, ha emellett döntenél, kiderülne, igazán szeret-e.

máj. 27. 11:23
 26/44 anonim ***** válasza:
78%

"Miben tudok neki segíteni, hogy könnyebben tudjon elszakadni az otthonától?"

Így, hogy terhes vagy, sajnos szorít az idő. Mondanám, hogy szépen lassan vedd rá, hogy szakadjon el, menjetek el nyaralni, némítsa le a telefonját, ne vegye fel a szüleinek. Hogy tereld el a figyelmét, nos, érted :) Kettesben, intimitásban. Emlékeztesd, miért van veled, töltsetek együtt sok időt a nyaraláson, beszélgessetek, romantikázzatok, tervezzétek a jövőt...

De erre most nem igazán van idő, a szép, lassú győzködésnek.

Gondolom az elején vagy, kb. 5-7 hetes terhes lehetsz. A szüleiddel élsz, jól értem? Ők akkor látni fogják, ha hányni fogsz a terhesség miatt, ha fogsz. Előlük nem nagyon tudod eltitkolni, de ők gondolom támogatni fognak.

Mik az opciók? Hááát, nem tudom, hirtelen ennyi jut eszembe.

1. Anyósékhoz költöztök, oda születik a baba. Tudod, mivel fog ez járni, már leírtuk, sosem fogtok onnan szabadulni, folyamatos veszekedéssel fognak telni a napjaitok. Folyamatos gyomorgörcsöd lesz. Az "kell" ugye egy terhes nőnek, egy gyerekágyban fekvő, szoptató nőnek, ugye... Ja, nem ;)

2. Összeköltöztök, oda születik a baba. Anyósék majd próbálkozni fognak, vagy sokat fognak látogatni, vagy követelik, hogy heti X napot vigyétek oda a babát. Na ezt nem lesz egyszerű kezelni, lesz bőven konfliktus, párod növesszen tököt. Ja és nehogy adjon nekik kulcsot, ha elköltöztök!!!

3. A szüleidnél maradsz, a babával együtt. Vagy látogat a párod, vagy nem. Ha nem, akkor ez gyakorlatilag egy szakítás, nem lehet rá számítani.

4. Egyedül elköltözöl valahová, egy kis lakásba. A párod jön, vagy sem, ő döntése. A szüleid remélhetőleg támogatnak anyagilag, baba gondozásban stb. Így azért önálló vagy, egy külön lakásban. És a párod, ha szeret, utánad megy.

máj. 27. 11:34
 27/44 anonim ***** válasza:
75%
Az a baj, kérdező, hogy te magadat győzködöd, hogy anyósék a hibásak, pedig nem, csak hát könnyebb őket hibáztatni, mint a párodat. Elég nagy butaság volt így külön élve babát tervezni egy olyan emberrel, aki csak ígérget, de neki az apja meg az anyja szent es sérthetetlen, es ez nem fog valtozni. Amikor füttyentettek neki, kapta magát és gyakorlatilag elhagyott téged, de neked ez fel se tűnt. És azóta se változtatott. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem is fog. Ha megtudják, hogy terhes vagy, ezres fokozatra kapcsolva megy majd a zsarolás, hogy oda kell költözzetek, és a párod nem fog tudni ellenkezni. Neked két választásod lesz: vagy odaköltözöl és tűrsz és szenvedsz, mert ami azután jön, az durva lesz; vagy elhagyod ezt az embert és leszel egyedülálló anya. Sajnos ez alapján, amit leírtál, mást nem tudok elképzelni. Nagyon buta voltál, hogy így babát mertél vállalni.
máj. 27. 11:44
 28/44 anonim ***** válasza:
73%

Én mondok csúnyábbat. Ha az elején vagy, szakíts, ne mondd el senkinek és vetesd el. Egy életre egy ilyen emberhez(és a családjához) kötné egy baba, amit végül a későbbi párod és a gyereked is megbánna. Nagyon keménynek kell lenned, mert ha most elgyengülsz, sok életre hatással lesz a döntésed.

Te szerelmes vagy, és bízol, de hidd el, aki be akar hódolni a szülei nyomásának, azt egy baba nem fogja eltávolítani tőlük. Inkább megerősíti, hogy emiatt még inkább össze kell tartson a család... marmint az övé, és te, mint a gyereke anyja maradhatsz, ha nem balhézol.

Sajnálom, de üdv a valóságban.

máj. 27. 12:51
 29/44 anonim ***** válasza:
65%

Érdekes lesz majd. Otthon vagytok a kicsivel hullafáradt vagy, anyós após füttyent egyet mert épp villanykörtét kell cserélni, párod megy is titeket otthagyva mert szükség van rá, de egy egész napos cserévé alakul. Szupi lesz.

Vagy megváltozik. Sajnos senki nem lát jövőbe..

máj. 27. 13:20
 30/44 anonim ***** válasza:
82%

Hogyan maradhattál terhes egy ilyen helyzetben?

Nem védekeztetek?

Ennek a kapcsolatnak annyi... :(

máj. 27. 13:29
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!