Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mi történik olyankor, ha az...

Mi történik olyankor, ha az otthon lenne az egyetlen megoldás, de nem jut rá?

Figyelt kérdés

Anyósom demens, romlik az állapota, már nem lakhatna egyedül, de mivel nem látja be, hogy baj van, esze ágában sincs megoldást keresni, a gondnoksag alá vétel még évek távolságában. Mivel csak résznyugdíja van és abból is tiltanak, otthonra sem lenne elég a pénze, de sem mi, sem a többi gyereke nem tudjuk annyival támogatni még közösen se, mint amennyibe egy otthon kerülne.

Mi lehet ilyen helyzetben a megoldás?

jan. 31. 02:00
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Pont ezért kérdeztem, hogy milyen lehetőségeink lehetnek, mert anyagilag sem tudunk többet segíteni és magunkhoz sem tudjuk venni.
jan. 31. 08:57
 12/17 anonim ***** válasza:
10%
valaki nem tud odaköltözni esetleg valakit nem tudtok fizetni aki odaköltözne?
jan. 31. 09:04
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

12-es, mit nem értesz azon, hogy nem tudnak neki több pénzt adni?

Ezt az odaköltözést meg nem is értem, persze, majd a munkáját, családját ott hagyva odaköltözik az egyik gyereke vegetálni.

jan. 31. 09:09
 14/17 anonim ***** válasza:
100%
#12, az infláció előtt 300 ezer/hó volt egy "odaköltöző" néni (aki nem is szakápoló; a demens mellé pedig célszerű lenne). Plusz utána is a rezsi és a teljes ellátás. Hogy most mennyi lenne havonta, abba bele sem merek gondolni.
jan. 31. 09:29
 15/17 anonim ***** válasza:
92%
Nem venném magamhoz, úgyhogy valahogy oldja meg. Otthon ápoló szolgálat, ha ez nem jó neki, akkor így járt.
jan. 31. 11:15
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Én ahhoz a részhez tudok hozzászólni, hogy hogyan lesz az otthonba költözés ha ilyen alacsony a bevétele. Szociális idősek otthonának hívják az ilyet.

Apám által voltunk érintettek, nem írom le az egész sztorit, a lényeg, hogy neki is kb. ennyi nyugdíja volt, mert az övéből is tiltottak le.

Combnyaktörés után a kórház szociális gondozója intézte el neki a helyet (várni kellett rá kb. fél évet, de közben ment a rehabilitációja, meg neki volt vagy 3 másik alapbetegsége, szóval egyik osztályról tudták "tolni" a másikra), mert ahová "haza"mehetett volna az egy folyó víz és fűtés nélküli nyári konyha volt.

Az otthonban kellett nyilatkoznia, hogy van-e élő hozzátartozója. Mi nem igazán tartottuk vele már akkor a kapcsolatot (később közjegyző előtt nyilatkoztunk hármasban, öcsém, én és apám, hogy lemondunk az örökségről, ami több milliónyi tartozás volt csak). Mivel korábban már megadott engem mint vészhelyzeti kapcsolattartót nem akart hamisan nyilatkozni, ezért megadta, hogy van élő hozzátartozója. Az otthon igazgatója már addigra ismerte a háttérsztorit, és felhívott engem, hogy mennyi lenne a hozzájárulás, amit fizetni kellene, mert az ő nyugdíja nem fedezi a minimális ellátási költséget, és hogy tudja a háttérsztorit, de hogy hátha mégis hajlandóak vagyunk fizetni. Mondtam neki, hogy nem fizetünk, ha gondolják apám indítson rokontartási pert. Nem tette meg, szociális alapon állapították meg apám napi díját, így maradhatott ott, ilyenkor az állam dotálja a különbözetet (a normál díj és a szociális díj közöttit).

Viszont én így is fizettem neki egy kisebb összeget havonta (az apámnak, nem az otthonnak), mert a "zsebpénze" az kb. 6000 forint maradt, abból kellett volna gyógyszereket, tisztálkodószereket, cigit, minden normál étkezésem felüli kaját, fodrászt, ruhákat stb. fizetni, ennyit hajlandó voltam megtenni (de nekünk ez nem okozott anyagi gondot).

jan. 31. 15:37
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
16-os vagyok: itt nem tudom mennyire voltak demensek vagy szellemileg érintettek, inkább fizikailag korlátozottak (amputált, vagy mint apám, aki csak rollátorral tudott járni), talán 2x jártam ott, lehet, hogy enyhébb eseteket bevesznek, súlyosaknak gondolom vannak speciális szociális intézményei.
jan. 31. 15:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!