"Jaj ne csináld ezt, különben sírok!" 60 éves nagymama ezzel akar hatni a másfél éves gyerekre. Mit gondoltok erről?
Volt egy ilyen kérdés nemrég, de nem találom. Ugyanerről írt valaki, hogy a nagymama ezzel a szöveggel fenyegeti a kisgyereket, hogy
"Ne kiabálj, mert mama sírni fog!"
"Ha sírni kezdesz, én is sírok!"
"Jaj, ne csapd be az ajtót, mert sírni fogok!"
Akkor csak fogtam a fejem, de most kokrétan ugyanez volt velem és a másfél éves gyerekemmel is rokonlátogatás során. Anyósom napjában 5x "fenyegette" meg a gyerekemet, hogy ha olyat csinál, aminek ő nem örül, akkor sírni fog. Mármint a nagymama.
Egyelőre nem mondtam erre semmit, de nem fogom hagyni, hogy hosszú távon ilyen érzelmi zsarolást alkalmazzon a gyerekemen. Szerencsére nagyon ritkán találkozunk (évente 2-3 alkalommal) és még kicsi a gyerek, de ha ezt a nevelési zsákutcát akarja majd a gyerekemen alkalmazni, biztos megkérem majd, hogy álljon le vele. Nem akarom, hogy a gyerekembe azt nevelje bele, hogy nem viselkedhet rosszul, nem próbálgathatja a határait, különben a 60 éves nagyanyját annyira elszomorítja, hogy az sírni fog. Még akkor is, ha mindez csak duma és üres fenyegetés, nem ezzel kellene gyereket nevelni.
Ha valaki be tudná linkelni a múlktori kérdést, az is jó lenne. Illetve mit gondoltok, hogyan reagálnátok, előfordult-e veletek is hasonló?
#21 Nem fogok ebbe a pitiáner okoskodásba belemenni.Minden ffelnőtt aki nem fogyatékos tisztában van vele, hogy egy gyerektől mi számít rossz viselkedésnek.Rossz viselkedés, amivel a saját vagy mások életét veszélybe sodorja, amivel magának vagy másoknak testi/szellemi/anyagi kárt okoz, ami törvénybe ütközik(pl. lopás, emberölés, verekedés, stb).
Rühellem az ilyen magadfajta gyogyósokat, akik még ebbe is a politikát viszik bele.Elképesztően szánalmas vagy.Minek írsz ebbe a kategóriába akkor?
Kedves kérdező!
Össze kellene kötni sogornommel. Ő is úgy neveli a gyerekét, hogy hagy feszegesse a határait, neki mindent szabad. Így a gyerek a főnök.
Múltkor a szemünk láttára rugdosta meg a sógornőm lánya az unokatesonk kislányát és rohogtek rajta a férjével. Mikor a kislány anyukája nem tetszését nyilvánította még sógornőmék voltak felháborodva és 2 hétig feszt ezt fújták, hogy jaj milyen már Mira anyja, pedig az ő lánya csak játszott" aztán volt egy eset mikor én szóltam rá a lányára, hogy ne nyulkaljon anyosomeknal a konektorba, erre sógornőmék rám szóltak, hogy hagyjam csak a határait feszegeti. Otthon is nyulkal a konektorba. Ja mondom otthon nálatok gyerekzaras a konektor, itt nem. Hagy bas$z@ meg az áram, abból majd tanul?!
Nem azt mondom, hogy hagyni kell, hogy a gyerek rosszalkodjon, sőt, adni alá a lovat. Hanem azt, hogy nem azzal kell eltántorítani gyereket a rosszalkodástól, hogy érzelmileg megzsarolom, hanem meg kell neki magyarázni, hogy miért helytelen az, amit csinál.
Egy másfél éves gyereknek is lehet magyarázni, nem kell debilnek nézni, sok mindent megért már. Valószínűleg pont annyit ért meg egy épkézláb magyarázatból (ne csapd be az ajtót, mert betörik az üveg és az veszélyes, mint egy üres, passzív-agresszív fenyegetésből (ne csapd be az ajtót, különben sírok!), de nekem könnyű eldöntenem, melyik reakciónak örülnék jobban a gyerekem életében.
Szóval szerintetek teljesen rendben van, hogy nagymama ilyen dumával akarja nevelni a gyereket? Remek nevelési mód?
A fene, hogy nem találom azt a kérdést, ami ugyanerről szólt pár hete. Abban emlékeim szerint írtak már felnőttek, hogy hasonló mondatok hogyan rezonáltak bennük kiskamaszként, fiatal felnőttként. Nem emlékszem, de a lényeg, hogy igenis tud ez hosszú távon káros lenni az emberre, ha azt plántálják belé: "Amit teszel, azzal nekem olyan fájdalmat okozol, hogy sírni fogok." És ilyen triviális m.rhaságokra is így reagál egy felnőtt ember, ezt neveli a gyerekbe.
Szerintem káros. Szerintetek nem? Oké.
R.hadtul nem ezt írtam. Pontosan az ellenkezőjéről hadoválok, olvasd el a válaszaimat a kommentek között.
Hihetetlen, hogy itt mennyien keptelenek megerteni, hogy mi a kérdés.
A kérdező nem azt mondja, hogy nem akarja nevelni a gyereket. Hanem azt, hogy nem igy. Nem azért ne rosszalkodjon, hogy ne sírjon a mama, hanem azert ne rosszalkodjon,mert nem akarjuk, hogy veszelyes helyzetet idézzen elő, kárt okozzon, fájdalmat okozzon. Meg kell ertenie, mi a pontos következmenye a tettenek. Ha beb.ssza az ajtót, akkor kitörik az üveg. Ezért ne b.ssza be az ajtót, ne azert, mert juj mit szol a mama.
Ugyanakkor ha csak 1-2 ilyen eset van és nem olyan gyakori a talalkozás, akkor hagynám a francba.
Ne vidd oda a kolkot es kesz.
Nyilvan a te anyad jobb ugye? Vidd a sajat edes anyadhoz. Es kesz. Mi a baj ???
Szerintem nagyon is jól csinálod kérdező, nagy kárát szenvedtem annak, hogy én nem feszegethettem a határaimat biztonságos keretek között, mert rendkívül szélsőségesek voltak a következményei. És igen, ez érzelmi zsarolás.
Ha nagyobb lenne, akkor kettesben elmagyaráznám, hogy ez a mama szavajárása, ezáltal kiüresítve a kifejezés jelentését. Mivel még kicsi, így inkább hozzátenném, hogy "mert kitörik az üveg".
Egy idő után ez már a mamának is hülyén fog hangzani, hogy minden ilyen okos mondására elhangzik a valós magyarázat, ami miatt helytelen volt a cselekvés, így elvéve az érzelmi zsarolás drámaiságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!