Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Mit lehet kezdeni egy antiszem...

Mit lehet kezdeni egy antiszemita apóssal?

Figyelt kérdés

19 éves fiú vagyok, fél éve van barátnőm, akivel nagyon szeretjük egymást. Kedves lány, az anyja szintén nagyon rendes velem, jól kijövünk egymással. A barátnőm apja viszont gyűlöli a zsidókat, elhordja őket mindennek, szerinte a holokauszt jogos volt és tagadja a nácik bűntetteit.

És itt jön a nagyobb probléma, ugyanis én zsidó vagyok. De sem én, sem a családom nem gyakoroljuk a vallást, zsinagógába sem járunk el, "karácsonyozni" is szoktunk úgy, mint a nem vallásos keresztények (pl a barátnőm családja).

Nos az édesapával eleinte jól kijöttem, viszont mióta megtudta hogy zsidó vagyok azóta folyamatosan tiltani próbálja a lányát tőlem és megjegyzéseket tesz rám és a családomra. Ez pedig nagyon bánt engem, főleg úgy hogy semmi sem igaz rám azokból amiket mond rólam (ezeket most nem részletezném, főleg sztereotípiákra épülnek a szidalmai).

A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnék végre kibékülni vele, mert nekem semmi bajom sincs vele, csak hát rosszul esik hallani azt, ahogyan a barátnőm előtt szid engem. Egyáltalán van esély arra hogy megkedveljen?

2023. ápr. 5. 20:53
1 2 3 4 5 6
 41/57 anonim ***** válasza:
78%

Ha nem gyakorlod a vallást akkor nem vagy zsidó.

A zsidó nem egy etnikai csoport mint a cigányok. A zsidó egy vallás.

Az én őseim meg keresztények voltak, de én attól még rohadtul nem keresztény vagyok hanem ateista.

2023. ápr. 6. 16:43
 42/57 anonim ***** válasza:
68%

Ha nincsen konkrét dolog, amit fel tud róni neked, akkor ő csak simán fasiszta - ami egy nem csak zsidókra spacializálódott gondokodásmód.

Valószínűleg támogatta a maszkos-oltott-diszkriminációt is.

Ez nagyobb baj, mint hogy "utálja a zsidókat" azért, amit nekik tulajdonít.

Annyi esze azért kell legyen, hogy tudja, hogy neked nincsen saját bűnöd.

2023. ápr. 6. 21:52
 43/57 anonim ***** válasza:
85%

"Nem tudom amúgy, honnan lehet azt megtudni, hogy valaki zsidó?"

Én erre szeretnék válaszolni, mivel a kérdésre már sok válasz érkezett.Hogy hogy lehet megtudni?Mivel az a zsidó, akit zsidó nő hoz a világra, ezért mindegy, hogy az adott illető ateista, netán évente egyszer zsinagógába látogató, vagy éppen készül megkeresztelkedni, attól még zsidó marad a zsidóság szerint.Örökre.Éppen ezért, "elég" annak születni, és már is az lesz az ember.A másik opció persze a betérés, ott pedig egyértelmű a válasz.

Simán fenntartható ezért, hogy anyáról lányára szállt tovább, hogy "Te zsidó vagy".

Egyszer megkérdezték Izrael első miniszterelnökét, Ben-Guriont, Izrael újralapításakor valamikor 1948 körül, hogy a sok bevándorló, ide érkező zsidó közül honnan fogjuk tudni, hogy ők valóban zsidók?Ben-Gurion a következőt válaszolta: "Aki olyan hülye, hogy zsidónak mondja magát, az biztos az."

Ne feledjük, a holokauszt után vagyunk pár évvel, és egy függetlenségi háború után.

Egy zsidó.

2023. ápr. 7. 07:01
 44/57 anonim ***** válasza:
100%

43, Amit írsz, az tök érdekes, de pont arra nem válaszoltál, amire elvben akartál.

Az idézett kérdés, hogy honnan lehet megtudni, az arra próbál rávilágítani, hogy ez nem olyan, mint négernek vagy cigánynak lenni. Ott a rasszjegyek első ránézésre egyértelműek. De egy zsidónál? Szoktak viccelődni a nagy orral, de azért ez nem annyira tipikus.

Ergo ha a kérdező nem mondja el, hogy zsidó, akkor az antiszemita apuka nem tudná.

2023. ápr. 7. 09:27
 45/57 anonim ***** válasza:
86%

43-as vagyok, igen igazad van, kicsit túlmagyaráztam, mentségemre szóljon, hogy kómásan már multitaskingban dolgoztam.

Antiszemitizmushoz nagyon fontos, hogy nem kellenek zsidók - ha egy beszélgetésben felmerül Izrael, vagy a zsidóság, akkor már az is indok szidni őket, és nem is kellenek zsidók még 100 km-es körzetben sem, hogy szidni lehessen őket.Úgy hogy igen, ha a kedves kérdező nem mondta volna el, akkor "megúszta" volna annyival, hogy pár beszélgetésben feljön a zsidók szidása és "kész".Így viszont más az eset.

Egyébként igen, nincs külsőséges jegy/jel (amire "hivatalosan" mint zsidó ruháján viselt jele a kipa, és a szemlélőrojtok lennének (előbbi kilőve mivel a kérdező nem vallásos zsidó, de még a zsinagógába járó zsidók közül sem hordja mindenki zsinagógán kívül, szemlélőrojtokat pedig még sok rabbi sem hord.Érdekességképp, a zsidó testén viselt jele ugye a körülmetélés (brisz) szolgálna, de mivel nem az ókori szabadtéri játékokon vagyunk, hogy kivillanjon, így ma már ez sem észrevehető, értelemszerűen, a zsidó házán viselt jele pedig a mözuza).

Kérdező, ülj le, és beszéld meg a barátnőddel, kérd meg, hogy beszéljen az apjával, mondja meg neki, hogy őt az teszi boldoggá, hogy veled lehet.Ha az apjának fontos a lánya boldogsága, akkor változtatni fog.

2023. ápr. 7. 10:53
 46/57 anonim válasza:
100%

"Ha nem gyakorlod a vallást akkor nem vagy zsidó."

Ekkora hülyeséget már rég olvastam. Kétféleképpen lehetsz zsidó:

1. Muter zsidó volt, ebben az esetben etnikai alapon a háláchá szokásjog szerint.

2. Ha betérsz és felveszed a vallást. Ez a verzió olyan ritka mint a fehér holló, szóval hagyjuk is.

A történelemben a vallás volt a fő faktor a zsidóság megmaradásában, nem a nyelv mint pl a magyaroknál. A mai 21. században a zsidók többsége nem is vallásos, olyan 20-30% lehet az arányuk. Fontos az identitás, a kultúra pl ha csak jelképesen is de megemlékezel e az ünnepekről. Most van pl a Peszách, eszel kovászosat vagy kihagyod? Van aki mégjobban komolyan veszi. Láttam videóba Megyeri még a whiskey-jét is lepasszolta ideiglenesen a nem zsidó haverjának mert abba is van valami kovászos és nem lehet még a házban sem ilyen. Ez a kultúra és identitás is nagyon fontos dolgok, az anyai származás mellett.

Most egy olyan személy akinek anyja zsidó, magát zsidónak tartja, esetleg még héberül is tud, de mondjuk nem vallásos mert a tudományban hisz, akkor az illető nem zsidó? A frászt nem.

2023. ápr. 7. 18:58
 47/57 anonim ***** válasza:
82%

46: A 2. verzió miért ritka?

Ha valakinek az apja vagy a házastársa zsidó, nem gyakori ez?

Én ismerek egy ilyen családot, ahol csak az apa zsidó eredetileg, őt se tudom, nem csak vallásilag-e.

2023. ápr. 7. 20:38
 48/57 anonim válasza:
90%
Nagyon sajnálom, hogy barátnőd apja ekkora gyökér. Viszont sajnos nem tudsz rajta változtatni valószínűleg (mert annyira ostoba/gonosz), szóval azt javaslom, hogy próbáld meg vele minimalizálni az interakciók számát.
2023. ápr. 7. 22:09
 49/57 anonim válasza:
88%

47# Azért ritka a betérés, mert miért térnél be? A történelem folyamán zsidónak lenni nem volt egy életbiztositás. Semmilyen előnnyel nem jár, viszont sok hátránnyal pl cseszegetnek majd az antiszemiták, vallásosan kell élned stb. Nem tudom elképzelni azt a szitut hogy Átlag Pista egyik reggel úgy ébred hogy a Tóra szerint akar élni, meg zsidó lenni. A judaizmus amúgy sem volt soha téritő vallás, a rabbik nem házalnak ígéretekkel, meg kopogtatnak ide oda hogy Józsi térjél már be, mert neked az milyen jó lesz. Ez nem igy működik.

Sőt inkább a "kitérés" a jellemző, amikor egy zsidó személy el akarja vágni magától a gyökereit, mert mondjuk unja a csesztetést, jobban bejön neki Attila kardja mint a kipa, vagy teljesen a társadalom része akar lenni és a gyerekei elől is eltitkolja a származásuk, hogy ne érje őket emiatt bántalmazás. Jó példa rá Szegedi Csanád esete, akinek a zsidó szülei szép magyaros nevet adtak, származását eltitkolták, jó hazafias nevelést kapott ami annyira jól sikerült hogy a szélsőjobb egyik vezére lett, aztán az események között jött rá ki is ő valójában. Inkább ez a "kitérés" a gyakoribb, nem a betérés.

Lehet olyan szitu hogy a párod zsidó, te nem, és igazodni akarsz hozzá és felveszed a zsidó vallást. De ez is ritka, mert egy vallásos zsidó személy inkább hasonló vallásos zsidókkal randizik, mert igy tudja legjobban megélni a vallását és a különbözőségekből lehet kapcsolatban konfliktusok is, ha a párod nem vallásos zsidó te meg az vagy. Ha olyan zsidó párod van aki nem vallásos, az tuti nem fogja ezt ráderőltetni, mert nem érdekli ez az egész, akkor meg betérni is felesleges.

Ha valakinek az apja zsidó, az anyja nem, és az illetőnek fontos a zsidó identitás, az legtöbbször felveszi a vallást, és akkor "jogi" értelemben is zsidóvá válik. De lehet olyan hogy csak fater zsidó, muter nem, és a vallás nem érdekli, de van zsidó identitása és a zsidósággal azonosul. Az ilyen személy "jogi" értelemben nem az, de a gyakorlatban mindenki zsidónak fogja kezelni (bár lehet néhány rabbi ezzel vitatkozna) és nem veszik elő az anyja miatt. Legalább is nekem eszembe nem jutna emiatt kérdőre vonni. Aki ilyen ellenszélben képviseli a gyökereit, mégha az csak apai ágon van, akkor is megérdemli a tiszteletet és befogadást.

2023. ápr. 8. 06:03
 50/57 anonim ***** válasza:
82%

49: "mert miért térnél be?"

Hát ahogy írtam, a feleség a férj miatt tért be, és a gyerekek is a papa miatt.

2023. ápr. 8. 06:24
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!