Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Csak nekem durva, ahogy az...

Csak nekem durva, ahogy az anyósom beszél apósommal?

Figyelt kérdés

Előre leszeretném szögezni, hogy nem vagyok mániákus anyósgyűlölő vagy ilyesmi.

A mennyasszonyommal 3 éve vagyunk együtt. Szüleivel elég hamar megtaláltam a közös hangot az apósomat nagyon kedvelem, de az nekem nagyon furcsa, ahogy az anyósom beszél apóssal meg nèha párommal. Nem arról van szó, hogy kiabál, hanem egyszerűen megjegyzéseket tesz ilyen cinikus hangnemben. Néhány példa:

Apósom főz ès valamit nem úgy csinált, hogy az anyós szokta: ,,Gratulálok ez sem sikerült..”

Vagy mondjuk apósom nem hoz valamit a boltból, mert nem volt felírva, de tudhatta volna magától:

,,Jó akkor mehetsz vissza, mert úgy látszik ebben a házban csak nekem jutott èsz”

Vagy volt olyan, hogy szélvihar volt ès letört egy ág a fáról náluk ès betörte az egyik ablakot. Hirtelen nem tudtunk mit kitalálni, mint, hogy odacsavarozunk egy osb lapot, amíg nem jönnek az üvegesek. Anyós meglátta.

,,Oké akkor ezt lehet sürgősen vissza szedni, mert holnap jönnek a hugomék, nem fog ezt itt csúfoskodni” Na itt közbe szóltam, hogy pedig egyenlőre nincs más megoldás.

Ès az a durva, hogy ezt, előttünk is csinàlja. Mi lehet, akkor amikor nem vagyunk ott? Ès kérdeztem már a páromat, hogy após ilyenkor miért nem teszi helyre, csak az volt a válasz, hogy apu rendes férfi, ès anyu nem úgy gondolja. Hát nem tudom.. nekem valahogy ez nem normális, különbséget tudok tenni a poén ès a csesztetés között.

Mondtam a páromnak, hogy ha jövőben őt is meri piszkálni, megjegyzéseket tenni a ruháira vagy bármi vagy nekem beszól engem nem érdekel a ,,családi béke” megfogom neki mondani, hogy állítson magán.

2023. márc. 10. 15:29
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:
9: A véleményt ellehet normális stílusban is mondani. Amúgy meg nem szart főzött, hanem nem úgy vágta a húst, ahogy ő szokta, de érdekes mindenki másnak ízlett utána. Csak anyósom úgy van bekötve, hogy egy ételt csak egyféle kèppen lehet megfőzni, ahogy ő szokta, ha valaki màskèpp csinàlja az hülye.
2023. márc. 10. 16:46
 12/25 anonim ***** válasza:
90%

És ha szarul főz? Normálisabban nem lehet ezt közölni? Nem volt egyértelmű valami? Hát akkor menjen vissza és kész, ezt is lehet normálisabban.

A gyerek sok mindent laposít a szülő javára, sok mindent elnéz, amit mástól nem, ami másnál nem úgy lenne lezárva, hogy "de nem úgy gondolja". Otthon lehet ez a módi, de attól még akkor sem normális. Én egy ilyen emberrel nem tudnék együtt lenni após helyében. Persze, nem én vagyok vele, ha nekik így jó, csinálják, de a kérdezőnek ahhoz viszont valóban joga van, hogy a párjáért kiálljon, ha az anyja vagy bárki más okádék stílusban szól hozzá. Ha após sosem szól, a gyereknek meg ez a norma, "anyu nem úgy gondolja", rokoni látogatásnál meg valszeg elviselik az ilyeneket, nem akarnak vitát arra a ritka néhány órára, ezek szerint senki nem mondta neki még, hogy állítson magán.

2023. márc. 10. 16:49
 13/25 anonim ***** válasza:
27%

Ott évtizedek óta ez lehet a stílus. Ők így élnek. Valószínűleg apósod gyanakodna, ha anyósod változtatna a hangnemén. Összeszoktak, összecsiszolódtak. Apósodat nem zavarja. Sőt, ha anyósod felhagyna vele, azt hinné, már nem is szereti. Ettől függetlenül mélyen szerethetik egymást apósodék.

Ez az ő magánügyük.

Ha veled is így beszélne, és ez téged zavar, akkor kedvesen lehet jelezni, hogy : nem szolgáltam rá erre a stílusra.

Megjegyzem, nem tudhatod, mi okból alakult ki ez köztük. Lehet, apósod tényleg figyelmetlen, vagy ügyetlen volt az évtizedek során, és kényelemből minden ügyintézést ráhagyott az anyósodra, azért alakult így.

Ne akarj te “igazságot tenni, rendet csinálni”. Apósod megvédené veled szemben a feleségét. Állj le. Alkalmazkodj.

2023. márc. 10. 17:02
 14/25 A kérdező kommentje:

Nem apósomat akarom itt megmenteni, ha ezt szakította ès neki megfelelő akkor szagolja. Csak, ha belegondolok, hogyha lesznek gyerekeink ès anyósom nekik is tenne különböző megjegyzéseket.

,,Fuuu 3-mas lettél matematikàból.. így csak utcaseprű leszel”

Mert vannak ilyen esetek is… És szerintem egy normális szülő nem hagyja, hogy a bárki is degradálja a gyerekét”

Még a ,,jót akarok neki” című szöveg ellenére sem.

2023. márc. 10. 17:22
 15/25 anonim ***** válasza:
92%

14-re: Neked van igazad. Amúgy én pl. azóta nem tűröm a cinikus beszólogatást, ironizálást (hogy ne mondjam, b@szogatást) a szülői házban, mióta a férjem rámutatott, hogy nem ez a normális. Azóta szépen finoman de helyre teszem őket (anyám, apám, nagynénik), és a látogatások számát is nagyon lecsökkentettem.

(4-es vagyok amúgy.)

2023. márc. 10. 18:09
 16/25 anonim ***** válasza:
54%
Arra ügyelj kérdező, hogy pátodtól idővel ne kapj ugyanilyen beszólásokat.
2023. márc. 10. 18:17
 17/25 anonim ***** válasza:
30%
*párodtól
2023. márc. 10. 18:17
 18/25 anonim válasza:
31%
Lehet ilyen debil családba is házasodni, csak nem biztos, hogy érdemes.
2023. márc. 10. 18:20
 19/25 anonim ***** válasza:
81%
Tök érthető amit mondasz, igen, vannak ilyen családok, ahol a szülők is így nőttek fel, valószínűleg az após, és az anyós is ezt a mintát tanulta, ezért nem szól az após az anyósra, utóbbi pedig azért teheti meg ezeket a gesztusokat amióta csak él a párod vele is, mert ez abban a családban a kultúra, a norma! Párod is ezért mentegeti őket, mert ő ezt szokta meg, neki ez a normális, még ha érzi is a disszonanciát, amikor más közegbe kerül, innen indult el. Sajnos ez csak neked nem normális ott. Párod is érzékelheti, hogy más családban nincs semmilyen fitymálás a kommunikációban, viszont nagyon nehéz kezelni ezt, hogy szembemenj azoknak a beidegződéseknek, amiben felnőttél... Szerintem jól teszed, ha felszólalsz, amikor akarod, és szerintem a párodra is jó hatással lesz, ha valaki rendszeresen emlékezteti rá, hogy ami neki megszokott, annak nem kell úgy lennie, bunkóság, bántás, rombolja a családtagok önbecsülését! Pl. elmegy az ember egy pszichológushoz és a mérgező szülei kerülnek a porondra, az pszichológus üléseken átívelő támogató feladata, hogy mondja, mondja, mondja, hogy ez nem volt normális, merd elhinni, változzon meg a megítélésed, ne magad ostorozd, amiért emiatt szenvedsz (mert kibúvókat, mentegetéseket keres az ember a szüleinek).
2023. márc. 10. 19:07
 20/25 anonim ***** válasza:
29%
Vannak kissé megkeseredett emberek, akik ezt enyhe humorként adják elő.
2023. márc. 10. 19:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!