Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Anyós, após » Honnan kapom meg anyósom...

Honnan kapom meg anyósom halotti anyakönyvi kivonatát?

Figyelt kérdés
Röviden: Férjem lakásán anyósom holtig tartó haszonélvezete van. Férjem sajnos pár éve elhunyt, a lakását örököltem utána egyedül én, természetesen anyósom haszonélvezetével. Sajnos szülői örökségként anyósom megkapta a lakáson kívüli ingatlanok, és ingóságok felét is, amiért mi ketten a férjemmel gürcöltünk 25 évig. Akkor nagyon elmérgesedett a viszony közöttünk, nem is tartottuk a kapcsolatot, ezt ő akarta így. Most megtudtam hogy meghalt. Mivel senkije nem volt már, azt hiszem az unokatestvére, aki egyben az örököse is lett, intéz mindent, aki Pesten él, és akit nem is ismerek. A lakásról a haszonélvezetet töröltetni szeretném, amihez kellene a halotti anyakönyvi kivonata. Nem tudom ilyen esetben honnan kérhetem? Anyósom soha nem ápolt jó viszonyt a fiával, vagyis a férjemmel sem, sajnos az ital, a kapzsiság, az embergyűlölet mindig is jelen volt az életében.
2022. jún. 1. 14:40
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
0%
10: hát akkor az örökség részével nem tudsz mit kezdeni.... Ha törvényes végrendelet van, akkor ugyan megtámadhatod, de kérdés, hogy hány évvel ezelőtti ez a dolog...
2022. jún. 1. 15:06
 12/44 A kérdező kommentje:
Nem szeretném eladni a kis lakásunkat, erős érzelmi kötődés miatt, ez az otthonunk, itt kezdtük az életünket, itt éltünk 25 évet együtt. Csak töröltetni szeretném a haszonélvezetet róla.
2022. jún. 1. 15:08
 13/44 A kérdező kommentje:
Nincs szándékomban megtámadni a végrendeletét, hiszen nem is vagyok neki örököse egyáltalán. Csupán a lakásról szeretném töröltetni a holtig tartó haszonélvezeti jogát, ami most a halálával megszűnt.
2022. jún. 1. 15:12
 14/44 anonim ***** válasza:
94%

Megnéztem a szabályt erre vonatkozóan.

Ebből az derült ki hogy tőled tévesen kérik a halotti anyakönyvi kivonatot mert NEM Neked kell benyújtani azt hanem ŐNEKIK KELL INTÉZNI.

Itt van szó szerint :"Ha az ingatlanügyi hatóság a kérelemre, illetve megkeresésre indult, vagy hivatalból folytatott eljárása során az ingatlan-nyilvántartásban rendelkezésre álló, valamint a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban szereplő adatok alapján kétségtelenül megállapítja, hogy a bejegyzett haszonélvezeti, tartási vagy életjáradéki jog, valamint használat joga jogosultja elhunyt, a jog törléséről köteles gondoskodni."

2022. jún. 1. 15:15
 15/44 anonim ***** válasza:
100%
Itt a teljes : [link]
2022. jún. 1. 15:16
 16/44 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2022. jún. 1. 15:18
 17/44 anonim ***** válasza:
26%

"Sajnos szülői örökségként anyósom megkapta a lakáson kívüli ingatlanok, és ingóságok felét is, amiért mi ketten a férjemmel gürcöltünk 25 évig"

Ezt mondjuk így nem igazán értem....

2022. jún. 1. 15:31
 18/44 anonim ***** válasza:
100%
#17, ha nincs leszármazó, akkor fölfelé, a szülők örökölnek. És persze a feleség is kap egy részt.
2022. jún. 1. 15:37
 19/44 anonim ***** válasza:
25%
Az oké, 18, de hogy kaphatta meg mindennek a felét, ha közös volt q kerdezovel a vagyon? Eleve a fele a kérdezőe kellett volna hogy maradjon, ugye, plusz ha egy részt orokol, akkor a másik fél is minimum fejeződik, tehát 1/4 nel többet nem kaphatott....
2022. jún. 1. 15:42
 20/44 anonim ***** válasza:
97%

Természetesen kiadják a Kérdezőnek is, hiszen jogos érdeke fűződik hozzá.

Be kell menni egy Kormányablakba, mindent elmondanak.

2022. jún. 1. 15:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!