Anyósod/apósod mikor ajánlotta fel a tegeződést?
10 éve vagyunk együtt a férjemmel (2 éve házasok). Mikor összejöttünk még csak 17 voltam, így akkor ahogy felénk szokás - csókolommal köszöntem nekik, ami így is maradt évek során. Azóta viszont eltelt 10 év, már házasok is vagyunk szóval úgy gondolom eléggé családtagnak számítok már, egyébként úgy is vagyok kezelve részükről. Egy dolgot kivéve, az pedig a tegezés-magázás. Én már egyre inkább kínosan érzem magam és inkább kerülöm a megszólítást is, mert 27 évesen, úgy gondolom kinőttem már a csókolomozásból. Persze mondjuk a nagymamának/nagypapának belefér, hiszen ők már 80+. De anyósomék még 60 alattiak. Telefonon vagy chaten különösen über cikinek érzem leírni hogy csókolom... Úgy gondolom viszont, hogy addig amíg ők nem ajánlják fel, addig tiszteletlenség lenne csak úgy egyik pillanatról a másikra letegezni, furán venné ki magát. Hogy érdemes kezelni szerintetek a helyzetet?
Vagy csak békéljek meg vele hogy így van és kész? Az 5-6 éves unokái is tegezik, konkrétan mindenki a családban (másik menye illetve veje is,de ők jóval később kerültek a családba mint én, nem tiniként, már 30+).
#34 Hányszor fordult már elő, hogy ellentétes köszönést kaptam vissza a boltban, vagy postán vagy ilyesmi helyen...
Szerintem nagyon idejemúlt dolog már ez a magázódás. Értem, hogy van benne tisztelet és magázódva is lehet olyan szép régiesen beszélni. Viszont a mai világban már amikor felgyorsult a kommunikáció, közösségi oldalakat hazsnáé minden generáció, ez már kezd kikopott forma lenni.
Ha a tisztelet részét nézzük, nos ugyanúgy lehet valaki bunkó magázódva is, és ugyanúgy tiszteletet adhatunk tegeződve is. A magázódás nagyon távolságtartó, családon belül végképp. Tök hülyén veszik ki magukat néha egy-egy helyzetben, amikor mindenki magázódik és ott vagy te egyedül aki, nem tud lazán feltenni egy kérdést mert azon agyalsz hogyan tedd fel hogy nehogy rosszul mondjad. Feszengést okoz, legalábbis nekem. Meg egyfajta egynelőtlenséget is magában hordoz így az én helyzetemben. Engem ezért zavar.
Nem a magázódással van baj, hanem hogy sokan nem tudják mikor és hogyan illik használni. A csendőrpertu hatalmas etikett hiba, felnőtt ember nem várhat magázódást másik felnőtt embertől, miközben ő simán letegeti azt.
És jöhetnek a "gyerekem lehetnél" szöveggel, csak hogy nem vagyok az illető gyereke, se senkije, szóval ha telibe letegez, akkor visszategezem, mert így illik. Ha meg felháborodik, akkor visszatérhetünk a magázódáshoz, de akkor oda-vissza így lesz. Ennyi.
Nekem a masik veglet volt, az elso talalkozas ota elvartak a tegezodest.
de meg lehet ezt beszelni, egy jo hangulatu kozos ebed utan beszelgettek felhozhatod a temat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!