Vajon régebben is ekkora nagy harc volt az anyós és a meny között?
Feltünt nekem,hogy itt a gyk.-n mekkora harcok vannak és voltak az anyós és a meny között.
Szerintem régebben nem volt ekkora probléma, "talán" azért mert fiatalon mentek nagyon férjhez a lányok.Nem volt tapasztalatuk szinte semmiben.Mai világban max.30 évesen mennek férjhez a lányok és addigra ki forottabb lesz az egyéniségük és nem szeretnek senkitõl semmilyen tapasztalatot és tanácsot elfogadni.
A nagyim 19 évesen ment hozzá a nagypapámhoz és nekik is rettenetes volt a kapcsolatuk az anyósával (a dédmamámmal). A tudálékos, hibákat kereső nőtípus szerintem mindig is zavarta a fiatalabb nőket, senki nem szereti, ha megmondják neki, hogy mit csináljanak.
A kéretlen tanács szerintem soha nem jön jól és nem segít a kapcsolat építésén.
Dehogynem volt harc.
Peldaul parom anyukaja is gyuloli az anyosat (jogosan) es ez nem ma kezdodott, hanem ugy 30 eve :D
Nem a gyakoribol kellene kiindulni, ide az ember azert ir, mert gondja van es tanacsot ker, igy nyilvan csak a konfliktust latod.
Szerintem sokkal durvább dolgok is megtörténtek mint manapság.
Néprajzi gyűjtésben olvastam, hogy akár az idősek elhanyagolása, bántalmazása sem volt ritka.
Régen is voltak anyós-meny konfliktusok.
40 éve is voltak anyós-viccek, ami a legjobb példa arra, hogy nehéz volt szót érteniük egymással.
Ráadásul régen (30 évnél régebben) sokkal erősebben élt az, hogy a szülővel, sokkal idősebb emberrel nem szabad vitatkozni, hanem engedni ill. engedelmeskedni kell neki.
Ugyanakkor a fiatalok akkor is szerelmesek voltak, és nem mindig abba, akit a szüleik jó szemmel néztek. Ilyenkor sokkal többet nyeltek a fiatalok, ez kétségtelen. De az ő béketűrésük, kompromisszumkészségük sok esetben az időseket is megszelídítette.
Ugyanakkor volt különbség is, és erről is beszélni kell!
Sokkal kevesebb volt a válás, így az is, hogy az anya egyedül nevelte fel a gyerekét. Akinek a gyerek kirepülése után nem marad ott a férje, az sok esetben jóval nehezebben engedi el a gyerekét, mert tényleg tök magányosan marad otthon. Emellett a fiúkat valóban férfiasabbra nevelték (már csak azért is, mert az apa is jelen volt a családban), a lányokat pedig jobb háziasszonynak. Így a férfi is jobban kiállt a feleségéért (még ha soha föl nem emelte a szavát az anyjával szemben, akkor is), meg az asszony is háziasszonyi mivoltában bizonyítani tudta, hogy jó férje a férfinak (kedvére főz, mindig vasalt ingben járatja stb.). Akkoriban ismeretlen volt az, hogy egy házaspár ne vállaljon gyereket, ha életkoruk, egészségi problémáik ebben nem gátolták. Amikor pedig megszülettek a gyerekek, a nagyszülők per definitionem a rajongásig szerették őket - és így tisztelték azt a nőt is, aki unokát szült nekik.
Tehát anyós-meny konfliktus akkor is volt, de nem teljesen úgy volt ez, mint ma.
Megj.: Véletlenül sem akarok ítélkezni, hogy akkor volt-e jobb, vagy most az anyós-meny kapcsolat. Más volt. Más jó és más rossz tényezőkkel.
Persze hogy voltak. Nagymamám az anyósával olyan szinten nem jött ki, merthogy "elrabolta a fiát", hogy az anyósa meg akarta ölni (áramütés). Ez volt 1959-ben, 54 óta voltak együtt, végül megvárták az anyós halálát a házassággal, 96-ig, nagypapám haláláig együttvoltak. Ők az apai nagyszüleim voltak.
Apám anyám anyjával nem jött ki, a szüleim elmondása alapján anyámnak még a szülőszobán is mondogatta, apám nem hozzávaló. El is váltak (2000-ben) haragban, a haragos válásért máig a nagyanyámat okolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!